Villarreal mist compleet zijn start.

Bij zijn terugkeer vorige woensdag naar Villarreal leidde coach ManuelPellegrini Real Madrid naar een 0-2-overwinning. Zijn vroegere club is vrij zwak aan de competitie begonnen en boekte nog geen enkele zege. Zijn opvolger, Ernesto Valverde, beseft dat hij geduld moet hebben. Pellegrini kreeg trouwens ook vijf jaar om uiteindelijk zijn eigen stempel te kunnen drukken. Veel wil Valverde naar eigen zeggen nochtans niet veranderen. “Een eigen spelfilosofie opbouwen is het allermoeilijkste voor een trainer. En dat deed mijn voorganger al. Ik zie er dus de noodzaak niet van in om alles om te gooien.”

Sinds het vertrek van supervedette JuanRománRiquelme speelde Villarreal onder Pellegrini altijd in een 4-4-2 met twee verdedigende middenvelders en twee spitsen met een totaal verschillende profiel: een grote sterke met een hard schot in de persoon van JosebaLlorente en een kleine vinnige aanvaller zoals NihatKahveci of GiuseppeRossi. Op papier was er op het middenveld geen rol weggelegd voor een metronoom, maar de veelzijdige MarcosSenna nam op dat vlak in de praktijk altijd de honneurs waar.

Met de komst van de bonkige Nilmar van Internacional Porto Alegre en de technisch vaardige JonathanPereira van Santander leek Valverde alvast voor hetzelfde soort spitsen te opteren, maar toch legt de ex-trainer van Bilbao, Es- panyol en Olympiakos enigszins andere accenten. hij mikt niet op absoluut evenwicht en focust veel meer op aanvallen over de flanken. Terwijl Pelligrini probeerde om te versnellen of te vertragen op basis van de wedstrijdomstandigheden, probeert Valverde altijd meteen de wedstrijd te domineren. Maar tot nu toe levert dat bij de ‘gele onderzeeër’ niet echt de gewenste resultaten op.

Unai Emery, de coach van Valencia, zou zich volgens de Spaanse sportpers zorgen moeten beginnen te maken. De jongste drie wedstrijden, waarvan twee voor eigen volk, haalde de club immers slechts 2 op 9.

Rafael van der Vaart (26) stond vorige woensdag tegen Villarreal voor het eerst sinds lang weer een kwartiertje op het veld.

Kaká (27) begon vorige zaterdag tegen Tenerife op de bank. Na de rust kwam hij in en scoorde hij het derde doelpunt van zijn team. Karim Benzema nam de eerste twee treffers voor zijn rekening.

Sevilla klimt na een vierde opeenvolgende overwinning, dit keer met 0-4 op het veld van Bilbao dankzij goals van Renato, Alvaro Negredo, Frédéric Kanouté en Jesus Navas, naar een derde plaats. Voor Bilbao was het de tweede nederlaag op rij nadat ze nochtans met een 9 op 9 aan de competitie begonnen waren.

Barcelona zet zijn zegetocht onverminderd voort: het klopte Málaga, dat al sinds de eerste speeldag niet meer won, met 0-2. De blaugrana pronken ondertussen met een mooie 15 op 15, maar ook Real Madrid liet nog geen enkel punt liggen.

Maxi Rodriguez (28) redde bij Atlético Madrid wellicht het vel van trainer AbelResino door in de 90e minuut de gelijkmaker te scoren op het veld van Valencia. Donderdag was voorzitter Enrique Cerezo nog naar de kleedkamers gekomen om iedereen gerust te stellen en te verklaren dat hij “geen ultimatums stelt” en dat “Abel trainer zal blijven tot het einde van het seizoen”. Over het algemeen is dat juist een signaal dat de trainer zich zorgen mag beginnen te maken, zeker omdat Atlético dit seizoen nog niet heeft gewonnen en slechts 3 op 15 haalde.

De nationale ploeg van -20-jarigen onder leiding van Luis Milla begon aan het WK met een 8-0-zege tegen Tahiti. Aaron, N’Sué en Kike scoorden elk twee keer.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier