Na een tussenstop in Milaan en Pesaro speelt basketinternational Sam Van Rossom sinds 2010 voor Zaragoza. De 25-jarige spelmaker van de Belgian Lions draait mee in de subtop van de Spaanse Liga. Hij geniet daarbij volop van zijn leven tussen de technische snufjes. ‘Maar een Twitterfreak mag ik mezelf niet noemen.’

Sam Van Rossom: “Zaragoza is een redelijk grote stad van 800.000 inwoners en goed om in te werken. Niet dat er hier superveel te beleven valt, maar deze plaats blijkt wel in trek bij studenten voor een Erasmusuitwisseling. Groot voordeel voor mijn familie en vrienden is alleszins de bereikbaarheid, want vanuit Charleroi heb je een rechtstreekse en goed betaalbare vlucht naar hier. Het zorgt ervoor dat ik bijna wekelijks in het weekend mijn vriendin of goede kennissen over de vloer krijg. Ideaal om eens wat afwisseling te hebben.”

Verbluffende Schoenaerts in Rundskop

“Ik verkies wel de Spaanse mentaliteit boven de Italiaanse. Dat temperamentvolle en directe kan soms wat irritatie opwekken. Maar de levensomstandigheden zijn hier natuurlijk super, waardoor ik België niet echt mis. Alleen dat goede pak frieten uit een echte frituur én een cinemabezoek, dat staat altijd voorop wanneer ik eens terugkeer naar huis. Hier worden bijna alle films gedubd in het Spaans, wat het niet zo leuk maakt. Via mijn iPad kijk ik daarom naar nieuwe releases in de originele taal of houd ik me bezig met spelletjes zoals Scrabble en Wordfeud, hetgeen ook vaak gebeurt bij onze vele verplaatsingen met de bus.

“Bij mij valt alles samen te vatten in periodes. De ene keer ben ik in de ban van boeken lezen, dan weer series kijken of het uitzoeken van speciale films. Na de Oscaruitreiking vond ik het weleens leuk om enkele genomineerde prenten te bekijken. Zo zag ik onlangs The Iron Lady met een fantastische Meryl Streep en The Descendants van Alexander Payne. De verbluffende acteerprestatie van Matthias Schoenaerts in Rundskop, daar had ik bij een bezoekje aan België al van genoten. Ik vond het een aangrijpend verhaal. Wanneer er goede producties uit eigen land uitkomen, zoals Loft van Erik Van Looy, ben ik bij de eersten om het resultaat daarvan te zien. Voor de rest baseer ik me voornamelijk op commentaren via internetsites, ook bij de keuze voor zogenaamde lowbudgetfilms.”

Millenniumtrilogie van Stieg Larsson

“Ik verdiepte me in de biografie van Fabian Cancellara. Licht verteerbare kost, leuk om te lezen over de weg naar succes in het moderne wielrennen. Maar vooral het levensverhaal van de Duitse doelman Robert Enke greep me naar de keel. Op twee dagen tijd was het uitgelezen. Het ligt in het verlengde van hetgeen ik doe, namelijk proberen optimaal te functioneren in een ploegsport. De constante druk van buitenaf, een hoog verwachtingspatroon, de drang naar perfectionisme, … allemaal zeer herkenbare factoren. Jammer genoeg leidde het in zijn geval tot zelfmoord. Zelf voelde ik tot nu toe nooit de behoefte om professionele hulp in te roepen van sofrologen of psychologen, maar ik ben er wel van overtuigd dat het nuttig kan zijn. Veel heeft te maken met individuele karaktersterkte, je zelfbeeld en een bepaalde overtuiging tot het bereiken van een doel. Je moet goed je eigen grenzen kunnen afbakenen. Ook de trilogie van Stieg Larsson heb ik verslonden. Bij het derde deel van die misdaadromans kreeg ik het wel even moeilijk, maar ik beet toch door. ( lacht) Zo ben ik nu eenmaal, hé.”

Applefan

“In mijn vrije tijd laat ik graag mijn hersenen werken. Eigenlijk ben ik wel een Applefan, want ik heb een iBook, iPod en een iPad. Wij reizen vrij veel, en dan zorgen die technische snufjes voor wat diversiteit. De Belgische kranten lees ik bijvoorbeeld via mijn iPad. Ook op Facebook ben ik vrij actief, moet ik toegeven. Een Twitterfreak mag ik mezelf niet noemen. Op aanraden van Tomas Van Den Spiegel maakte ik wel een account aan. Ik gebruik het, maar niet zo fervent als hij. Het is iets dat de afgelopen twee jaar sterk zijn opgang maakt bij topsporters. Dagelijks een tweet versturen, daar heb ik geen behoefte aan. Alleen bij iets wijs, een filmpje, quote, foto of een mededeling, dan lanceer ik het.

“Een shopper ben ik niet echt, de mode interesseert me ook weinig. Aan 25 T-shirts heb ik geen behoefte, met 15 kom ik ook al ruimschoots toe. Bekende merken zoals Dolce&Gabbana en Gucci spreken me weinig aan, ik kleed me liever vrij sportief. Abercrombie&Fitch, die aankopen doe ik meestal op vakantie in de Verenigde Staten, maar ook de collectie van G-Star RAW kan me wel bekoren. Ik kies liever voor stijlvol en sober dan voor extravagant.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content