Voor Bastian Schweinsteiger was tegen Portugal het uur gekomen om iets terug te doen na zijn mislukte invalbeurt tegen Kroatië, afgestraft met een terechte rode kaart. Oostenrijk-Duitsland zag hij vanuit de tribune, waar hij werd aangesproken door KanzlerinAngela Merkel. Die hem vroeg om zulke Dummheiten niet meer uit te spoken. En, stelde Schweinsteiger na de match, “men moet toch doen wat de Kanzlerin zegt.”

Eén doelpunt en twee assists, met Ballack was ‘Schweini’ tegen Portugal de man van de match.

Das Leiden des jungen S titelde het kwaliteitsblad Die Zeit in zijn bijlage boven een verhaal over de jonge Bayernspeler.

Vrij naar de Werther van Goethe. Onderwerp een portretje van Schweinsteiger, dat grote talent van München dat zich twee jaar geleden op het WK presenteerde als de Duitse hoop en na afloop in Oberaudorf, zijn heimat, als de nieuwe Messias werd ontvangen. Op je 21ste je voetafdruk in brons mogen gieten en die voor het Rathaus voor eeuwig in de bodem verankerd zien, die weelde leek hij niet meer te kunnen dragen. Vandaar die titel. Schweinsteiger zag de andere kant van de medaille en verloor zowel bij de eigen ploeg als bij de nationale zijn vaste stek. Oorzaak: het durven was weg, de man die spelen op zekerheid zo haatte, ging Sicherheitspässe versturen.

Rooney, Messi, Ronaldo, ze staan allemaal al verder. En dat zorgt voor druk. Opgejaagd wild werd hij, vooral buiten het veld. De Duitse boulevardpers had een nieuw vette kluif. Zijn kapsel, zijn afgesprongen relatie van drie jaar, zijn nieuwe jonge vriendin Sarah Brandner, een model met een verleden in Milaan en Parijs en New York, terwijl zijn horizon zich beperkte tot

Oberaudorf en Grünwald … Zijn nachtleven, zijn ruzies met

begeleiders, zijn pronken met een nieuwe auto, een dikke Audi R8, nieuwste en duurste topmodel, initialen SB ( Sarah und Basti) en daarachter wat cijfers, de dag waarop ze elkaar leerden kennen … En vorige winter, zijn laatste stunt: zwartgelakte nagels, met daarop de initialen van zijn vriendin.

Een modegril van de nieuwste generatie metroseksuelen, maar naar verluidt vroeg die Muti toch of hij niet wat meer kon zijn zoals Philipp Lahm, die doorgaat voor de ideale schoonzoon.Hij leek de verkeerde weg op te gaan, critici zagen dat bevestigd door het rood tegen Kroatië. Tegen Portugal nam hij wraak. Ziedaar de bijdrage van de Kanzlerin. Schuld afgelost, zegt men dan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier