Geboren op 22 juni 1973.

GetrouwdmetAn Scheerlinck, vader van Eline (13 maanden).

Voor welke sporters heb je veel bewondering ?

“Voor zover die sport dopingvrij is : wielrenners en dan met name de gasten die de Tour rijden. Je leeft mee met de klassementsrijders, met iemand als Lance Armstrong. Je moet het toch maar doen : na kanker terugkomen op zo’n hoog niveau. Tijdens de revalidatie van mijn kruisbandletsel fietste ik zelf geregeld. Na drie uur voelde ik me al redelijk vermoeid. Als je bedenkt dat profrenners dagelijks zes uur trainen aan een veel hogere intensiteit, dan hebben wij het als voetballers toch gemakkelijker.”

Voor welke maaltijd mogen ze je ’s nachts altijd wakker maken ?

“Eigenlijk slaap ik liever door, maar als het dan toch moet : een kreeftje.”

Kan je koken ?

“Ik kan redelijk mijne streng trekken. De gewone kost, niks culinair of zo. Mijn vrouw – die in het onderwijs staat – en ik hebben de afspraak dat degene die eerst thuiskomt, voor het avondmaal zorgt.”

Wat is je slechtste gewoonte ?

“Dat ik geregeld nogal laat voor de tv blijf hangen. Ik blijf zappen tot ik iets tegenkom dat me aanstaat en rond half twaalf, twaalf uur dwing ik mezelf dan om te gaan slapen. Gelukkig kan ik meestal wel tot kwart na acht uitslapen, als topsporter heb je toch je rust nodig.”

Wat is je favoriete tv-programma ?

“Ik ben nogal een soapman ( lacht). Van Thuis kan ik echt wel genieten.”

Wat beschouw je als je beste karaktertrek ?

“Dat ik gemakkelijk ben in de omgang en zelden ruzie maak. Ik vind mezelf wel sociaalvaardig, iets wat me wel van pas komt wanneer ik lesgeef.”

Welke les geef je ?

“Drie uur per week geef ik lessen voetbal aan regenten Lichamelijke Opvoeding in spe aan de Hogeschool van Torhout. De directeur van de school is een supporter van Club Brugge. Ik ben heel blij dat ik dit mag doen, want als je vijftien jaar niks doet met je studies, zijn die ook niet veel meer waard en ik moest me destijds echt zwaar inspannen om dat diploma te behalen.”

Lijk je op je vader ?

“Fysiek helemaal niet, want hij is kaal ( lacht). Maar dat kan nog komen, natuurlijk. Qua karakter wel : we zijn alletwee heel rustig. Ook onze stemmen lijken hard op elkaar : als mijn vader de telefoon opneemt, denken veel mensen dat ik het ben en omgekeerd.”

Wat is het duurste dat je ooit kocht, buiten een huis ?

“Onze huwelijksreis met alles erop en eraan naar de Canarische eilanden. Aan kledij en schoenen durf ik ook wel wat geld te spenderen, maar nooit extreme bedragen. Dat laat ik aan anderen over.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild ?

“De geboorte van mijn dochtertje was heel emotioneel, maar echt gehuild heb ik niet. ( Stilte.) Toen de dokter me vertelde dat de voorste kruisbanden van mijn knie gescheurd waren en dat ik ettelijke maanden zou moeten revalideren, heb ik toch wel een traantje weggepinkt. Dat zijn van die momenten waarop de wereld lijkt in te storten. Het heeft een paar dagen geduurd, tot na mijn operatie, vooraleer ik de knop kon omdraaien.”

Zie je terrorisme als een reële dreiging ?

“In ons landje nog niet, maar mocht ik in Amerika of in een van die oorlogslanden wonen, dan zou ik wel positief geantwoord hebben. Ik denk dat je niet alles zomaar mag laten gebeuren en de situatie van dichtbij moet volgen, maar echt zware maatregelen lijken mij op dit moment niet nodig.”

Als welk dier zou je willen terugkomen ?

“Als een havik of een arend, het lijkt me tof om de wereld vanuit de lucht te bekijken.”

Wat zou je nog graag leren ?

“Iets waarbij ik mijn handen moet gebruiken : vloer leggen, metselen, dat soort klusjes. Ik kan daar op dit moment helemaal niets van, maar het lijkt me geweldig om daar je creativiteit in kwijt te kunnen. Ik heb met heel veel plezier naar The Block gekeken.”

In wiens schoenen zou je wel eens een dag willen staan ?

“In die van een echte topvoetballer, zoals Zinédine Zidane. Ik ken mijn kwaliteiten, ik weet dat ik geen absolute topper ben. Daarom zou ik wel eens willen weten hoe het voelt om de sterkste te zijn, alles aan te kunnen, op handen gedragen te worden…” n

door Loes Geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier