Voorzitter Florentino Pérez wil bij Real Madrid opnieuw een team van Galácticos uitbouwen. Met de aanwerving van Kaká en Cristiano Ronaldo is hij alvast goed begonnen.

F lorentinoPérez, de nieuwe voorzitter van Real Madrid, stond ook al tussen 2000 en 2006 aan het roer bij de ploeg uit de Spaanse hoofdstad. Hij haalde toen achtereenvolgens LuisFigo, ZinédineZidane, Ronaldo en DavidBeckham binnen. Dat leverde in 2001 en 2003 de landstitel op en in 2002 de Champions League, gevolgd door de supercup en de intercontinentale beker. Ondanks de huidige economische crisis wil hij zijn filosofie trouw blijven. “Je moet investeren om daar later de vruchten van te plukken”, zegt hij. “Ik wil Real sportief naar de plaats terugbrengen die het als grootste club ter wereld verdient.” Pérez startte met een minder spectaculair initiatief dan verwacht: hij benoemde de 55-jarige Chileen ManuelPellegrini tot coach. Die maakte in Spanje naam door Villarreal te laten uitgroeien van een bescheiden subtopper tot een door iedereen gevreesde tegenstander in de Champions League. Onmiddellijk daarna zagen we echter de Pérez die we kennen: hij benoemde JorgeValdano, die net als in zijn eerste periode opnieuw technisch directeur wordt, en Zinédine Zidane, die een rol krijgt als adviseur. Daarmee keren twee oude bekenden terug naar de stal. Vervolgens pakte Pérez in drie dagen tijd uit met zowat de twee spectaculairste transfers ooit. Eerst betaalde Pérez 65 miljoen euro voor RicardoIzecsonDosSantosLeite, beter bekend als Kaká (27), die voor zes jaar tekende en een jaarsalaris zal opstrijken van negen miljoen euro. En vervolgens richtte hij zijn pijlen op CristianoRonaldo (24), voor wie de vraagprijs van 80 miljoen pond of 96 miljoen euro voor Pérez geen probleem vormde.

Komen en gaan

Daarmee is de kous volgens Pérez nog niet af. Hij wil een kern met de beste spelers ter wereld, aangevuld met Spaanse toppers en enkele jongeren die gevormd zijn in het eigen opleidingscentrum, de cantera. Zo zou hij nu eerst topspits DavidVilla voor 37 miljoen euro willen laten overkomen van Valencia. FranckRibéry, een oogappel van Zidane, is daarentegen geen topprioriteit. Op een gegeven ogenblik was er ook sprake van dat Pérez jacht zou maken op LionelMessi om zo aartsvijand Barcelona in het hart te treffen, zoals hij in het begin van de eeuw al deed met Figo, maar dat lijkt toch wel erg moeilijk te liggen. “Ik herinner me nochtans niet dat ik een niet-aanvalspact met Barça zou hebben ondertekend”, liet Pérez de deur toch nog op een kier staan. Voor de inspanningen om AlvaroNegredo en EstebanGranero, de jongste talenten die in het opleidingscentrum werden gevormd, terug te halen bij Almería en Getafe, hebben de media minder aandacht, maar ze bewijzen wel dat het Pérez menens is als hij zegt dat ook de eigen jeugd een plaats moet krijgen. Ondertussen is ook duidelijk welke spelers zullen moeten wijken voor de nieuwkomers. Oude krijger FabioCannavaro kreeg al een retourticket naar Juventus en de aflopende contracten van JulienFaubert en JerzyDudek werden niet vernieuwd. Pérez hoopt ondertussen ook nog wat geld te verdienen aan JavierSaviola, GabrielHeinze, Pepe, ArjenRobben, WesleySneijder, RafaelvanderVaart, RoystonDrenthe, JaviGarcia, MiguelTorres, MichelSalgado, ChristophMetzelder, FernandoGago en zelfs Guti, die onlangs nochtans een contract voor het leven tekende. Liefst 16 spelers worden dus vriendelijk verzocht om op te krassen. Oerboegbeeld Raúl met wie Pérez niet zo’n goede band heeft omdat de aanvoerder weigerde om zijn portretrechten aan de club af te staan, mag wel blijven als hij zonder meer aanvaardt dat hij niet automatisch bij elke wedstrijd in de basis zal staan.

Verdeeldheid over Kaká

Het nieuws van de overstap van Kaká kwam vanuit Recife, waar de Braziliaan met de nationale ploeg de voorbereiding meemaakte op de Confederations Cup. “De economische crisis spaart ook AC Milan niet”, verklaarde hij. “Ingaan op het bod van Real was wellicht de beste manier om de rossoneri te helpen. En het is uiteraard een uitdaging om Real op het internationale vlak te helpen in de strijd tegen de Engelse topclubs en in Spanje tegen Barcelona. Sterk spelen in Madrid zou ook mijn kansen vergroten om weer een persoonlijke trofee te winnen.” Ook in 2006 en 2007 toonde Real overigens al belangstelling voor de diepgelovige Braziliaanse middenvelder, die in 2007 AC Milan naar de zevende Champions League uit zijn geschiedenis leidde en dat jaar zowel bekroond werd met de Gouden Bal als met de uitverkiezing tot Wereldvoetballer van het Jaar. In januari 2009 was er even sprake van dat Kaká naar Manchester City zou gaan. De rijke sjeiks die eigenaar zijn van de club van VincentKompany en Robinho deden zelfs een fabelachtig bod van 130 miljoen euro. AC Milan, dat in financiële ademnood verkeert, was er graag op ingegaan, maar Kaká zelf wilde ondanks het voorgestelde salaris van 82,5 miljoen euro niet in de Engelse regen verkommeren en hij hield de boot af. AC Milan besefte meteen dat het een dergelijk bedrag nooit meer zou vangen voor zijn sterspeler, die de jongste twee seizoenen ook minder sterk voetbalde en op mediagebied werd overschaduwd door Pato, Ronaldinho en Beckham. Dat Real Madrid nu toch de helft van die 130 miljoen betaalt is voor de club een echt godsgeschenk, temeer omdat nogal wat kenners menen dat Kaká over zijn hoogtepunt heen is.

Over zijn transfer zijn de meningen alleszins verdeeld. RobertoMancini, de vroegere fijnbesnaarde Italiaanse middenvelder en ex-trainer van Inter, vindt hem een ongelooflijke voetballer, die op zijn 27e bij Real zijn sportieve hoogtepunt zal bereiken, en een schitterende mens, die niet naast zijn schoenen loopt omdat hij toevallig heel goed kan voetballen. “Hij is op en top prof, hij is altijd geconcentreerd en hij zal in de Spaanse competitie meer ruimte krijgen dan in de Serie A. Bovendien zal hij weinig aanpassingstijd nodig hebben omdat het leven in Madrid niet erg verschilt van dat in Milaan.”

Ook ManuelVelázquez, ex-speler van Real Madrid, is erg lovend over de Braziliaan, van wie hij vooral zijn uitstekende techniek prijst. JulioLlorente, een andere ex-speler van Real is het daarmee eens, maar waarschuwt toch dat men Kaká goed zal moeten omringen om hem zijn maximale rendement te doen halen.

RaúlVarela, journalist bij RadioMarca laat een kritischer geluid horen. “Het palmares van Kaká spreekt natuurlijk voor zich, maar ik denk niet dat hij voor Real de messias kan worden die het team tot op hetzelfde niveau als dat van Barcelona kan tillen. De jongste twee jaar is het bij Milan toch allemaal wat minder geworden. Kaká moest er spelen met enkele dertigers op hun retour en heeft zich moeten neerleggen bij het meesterschap van stadsgenoot Inter. Ook bij de Braziliaanse nationale ploeg lijkt hij zich de jongste tijd vooral te vervelen. Sinds zijn topjaar in 2007 zijn er volgens mij een half dozijn spelers die hem zowel qua media-aandacht als qua rendement op het veld naar de kroon steken. Ik denk daarbij aan namen zoals StevenGerrard, Cristiano Ronaldo, FrankLampard, CescFábregas, ZlatanIbrahimovic en zelfs David Villa. En dan heb ik het nog niet eens over de spelers van Barcelona die de afgelopen maanden zowel in de eigen competitie als op internationaal niveau iedereen met open mond van bewondering hebben doen staren naar hun tiktakvoetbal: Xavi, AndrésIniesta en Lionel Messi. Volgens mij heeft Pérez vooral een inspanning gedaan om Kaká binnen te halen om aan de socios te tonen dat hij efficiënter is dan zijn voorganger Ramón Calderón.”

Het nieuwe merk CR9

Cristiano Ronaldo gaf nog geen commentaar bij zijn spectaculaire overgang, die in heel de wereld nochtans veel tongen deed loskomen. UEFA-voorzitter MichelPlatini vindt het schandalig dat in tijden van economische crisis zo veel geld wordt uitgegeven voor een voetballer. Vicevoorzitter Galliani van AC Milan noemde het voordelige Spaanse belastingsysteem voor voetballers een vorm van oneerlijke concurrentie en ook bij Barcelona viel het nieuws niet in goede aarde. “Geen enkele speler is zo veel waard”, zei ondervoorzitter JaumeFerrer. Een andere Catalaanse bestuurder Xavier Sala i Martin, deed er nog een schepje bovenop. “Pérez zou 30 miljoen truitjes moeten verkopen om het geld terug te verdienen dat hij nu heeft uitgegeven. En dat is gewoon onmogelijk.” Ook DanielGüiza, de Spaanse spits van Fenerbahçe, liet verstaan “dat enkel Pérez zulke zotte bedragen kan betalen.”

Er klinken echter ook andere stemmen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, nooit verlegen om een controversiële uitspraak, liet noteren: “Een Picasso van 100 miljoen zie je nooit, Cristiano Ronaldo elke week.” Nani, de andere Portugees van Manchester United, zei dat het bedrag van 96 miljoen euro een juiste weergave is voor het plezier dat Ronaldo de jongste jaren aan de Engelse fans bezorgde. Niet voor niets meldde ook de Britse premier Gordon Brown vorige week dat hij een van de velen is die het spijtig vinden dat Ronaldo zijn talent niet langer op de Engelse velden zal laten bewonderen. Ook andere Portugezen, zoals Pepe, Deco en BrunoAlvés kijken al likkebaardend vooruit naar de komende weken. “Cristiano is de beste speler ter wereld en hij zal in de Liga zijn niveau nog opkrikken”, verklaarde die laatste. “Met Kaká en Ronaldo in één ploeg zal Real ongelooflijke gensters slaan”, beweerde ook Alvaro Arbeloa, de Spaanse verdediger van Liverpool.

Ook Ronaldo had trouwens al eerder in Madrid kunnen spelen, want in 2003 werd hij met belangstelling gevolgd door Real en … Atlético. De Koninklijke gaf er toen echter uiteindelijk de voorkeur aan om voor 35 miljoen euro David Beckham weg te halen bij Manchester United, terwijl de ploeg van sir Alex Ferguson toen “slechts” 18 miljoen euro betaalde om de jonge Portugees bij Sporting Lissabon weg te plukken. Zes jaar later vangen ze voor hem het vijfvoudige: Schotse koopmansgeest op zijn best. Ondertussen lijkt het erop dat Ronaldo in Madrid zijn shirtje met nummer 7 zal inruilen voor eentje met het nummer 9 en dat CR9 het nieuwe gedeponeerde merk wordt dat miljoenen kan opleveren.

door daniel devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier