Het mirakel van Beveren

Een beeld van Beveren - Inter, de kwartfinale van Europacup II in 1979. © BELGAIMAGE

Veertig jaar geleden verbaasde het kleine SK Beveren heel Europa door in de kwartfinales van Europacup II Inter uit te schakelen.

Of trainer Goethals niet ontgoocheld was dat hij na de Rode Duivels en Anderlecht nu aan het roer stond bij zo’n bescheiden club, wilde de Italiaanse verslaggever van een Belgische collega weten. De Italiaan maakte een reportage over de onbekende tegenstander van Inter in de kwartfinale van de Europabeker voor bekerwinnaars. Nee, verzekerde de reporter van Het Laatste Nieuws hem. De trainer van Beveren was niet Raymond maar een andere Goethals. Eentje zonder ook maar één jaar eersteklasse-ervaring. De Ieperling Robert Goethals doceerde wel aan de trainersschool, ook wel Heizelschool genaamd, maar was overdag gewoon leraar. Tien uur na de stunt op San Siro, waar Beveren op 7 maart 1979 in de heenmatch voor 70.000 man op 0-0 bleef steken, stond Robert Goethals alweer voor de klas. Ook hulptrainer Rik Pauwels werkte overdag, in een autobedrijf. Spelers interviewen zou de Italiaan alleen ’s avonds lukken, na de avondtraining die pas om zes uur begon. Op de 24-jarige aanvaller Erwin Albert na, overgekomen van het Duitse Hertha Berlijn en de enige prof in de selectie, werkten alle spelers overdag. Meer nog: bij Europese thuiswedstrijden wilde aanvaller Jean Janssens nog eens rechtstreeks van de Antwerpse dokken, waar hij werkzaam was, naar stadion De Freethiel trekken.

Twee weken na de 0-0 in Milaan verbijsterde Beveren nog meer, ondanks de snelle opeenvolging van wedstrijden op drie fronten. ‘We spelen tegenwoordig zoveel wedstrijden dat we de tijd niet hebben om na te denken’, vond Jean Janssens. ‘Dat is misschien maar goed ook, want zo ontstaat geen overconcentratie.’ Met een doelpunt van Bob Stevens na een voorzet volgend op een overstapje van Wim Hofkens kwalificeerde geel-blauw zich in blessuretijd voor een uitgelaten Freethiel voor de halve finales (1-0), drie jaar nadat het tegen degradatie had gekampt. In die halve finales wachtte het Barcelona, met Johan Cruijff in de rangen. In Barcelona verloor Beveren onverdiend, na een betwiste penalty. Thuis bleef het spannend tot de laatste minuut, toen Barça opnieuw, dit keer terecht, een penalty kreeg. Maar een paar weken na de eervolle Europese uitschakeling werd de onverwachte Europese halvefinalist op het veld van Beringen in het gezelschap van 8000 meegereisde fans, voor het eerst Belgisch kampioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier