Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe kwetsbaar is de verdediging van RC Genk, hoe groot de averij vanavond tegen Real Madrid? ‘In Afrika noemen ze mij niet toevallig Maestro’, zegt Didier Zokora vol vertrouwen.

Benieuwd werd er vorige week dinsdag uitgekeken naar hoe het verdedigende compartiment het ervan af zou brengen in de allereerste confrontatie van RC Genk in de Champions League. Grote vragen waren er gerezen over de betrouwbaarheid ervan nadat in vijf competitieduels elf doelpunten waren toegestaan en daarbij nog eens vier tegen Sparta Praag. Zou Sef Vergoossen, anders een man van stabiliteit, tegen AEK Athene zijn elftal en de spelwijze bijsturen ?

Het antwoord luidde bevestigend. Niet dat hij rechts op het midden Mirsad Beslija wisselde door de verdedigend sterkere Thomas Chatelle – de trainer wist dat Athene met een offensief sterke linksachter aan die kant kwetsbaar was. Wél verving hij in het centrum van de defensie SeyfoSoley door Igor Tomasic. De Gambiaan, onder vuur sinds de nederlaag op de openingsspeeldag tegen Lokeren (2-3), had een week eerder de inhaalwedstrijd tegen GBA gemist. Hij was vermoeid teruggekeerd van een interland, maar kreeg drie dagen later toch een nieuwe kans tegen Lommel. Na vijfenveertig matige minuten werd hij in de rust gewisseld voor Tomasic, die het vervolgens wel goed deed tegen Athene. Wellicht zal hij nu voor een tijdje de voorkeur van Vergoossen krijgen. Omdat linksachter Akram Roumani niet fit bleek te zijn, bleef MarcoIngrao (net 20), in theorie een wisseloplossing voor KoenDaerden, op de linksachter staan.

Na afloop was iedereen tevreden over hoe de defensie de Griekse test had doorstaan, ook DidierZokora, 21 pas maar toch al de leider achterin. “Ik denk dat we ook tegen Athene af en toe een foutje maakten, maar globaal gezien ging het behoorlijk. Dat was een opluchting.”

Genk, zo geeft ook BerndThijs toe, incasseerde dit seizoen al belachelijk veel goals. “Tomasic kwam maar blesseerde zich, waarna Seyfo zonder automatismen in de ploeg werd gedropt. Vervolgens zijn we op training hard gaan werken om er de foutjes uit te halen. Ik heb de indruk dat het nu beter gaat.”

Concentratie, communicatie, automatismen en het gebrek eraan, vooral met Soley die koud in het elftal werd gedropt : daaraan wijt Didier Zokorade doelpunten tegen Lokeren en Moeskroen. “We voetbalden er als amateurs.” Gelukkig herpakte doelman Jan Moons zich. “Hij is de laatste weken één van de besten. Door de opeenvolging van wedstrijden hebben we zelfvertrouwen geput. Als we echt geconcentreerd zijn en vooraf tegen elkaar zeggen : vandaag gaat er geen bal binnen, dan kan het.”

Zokora is niet te beroerd om toe te geven dat ook zijn eigen spel bol stond van de aarzelingen. Twijfel was het tussen spelen in zone en rugdekking geven aan een ploegmaat. “Ik denk er de hele tijd aan, het is constant kiezen. De bedoeling is dat we op lijn spelen, maar als één van de buitenspelers te laat instapt of niet volgt, moet ik achteruit. Die automatismen moeten groeien. Soley maakte op dit punt veel inschattingsfouten : hij bleef hangen als hij moest instappen, of omgekeerd. Op training hebben we hard gewerkt om opnieuw één lijn te maken, maar echte automatismen zijn er nog niet. Bovendien moesten we na het uitvallen van Akram ook een andere vleugelback inpassen. Marco moest groeien in zijn rol. Tegen Lommel merkte je dat hij absoluut geen fout wilde maken, geen balverlies wilde lijden, geen verkeerde actie maken. Hij speelde heel voorzichtig, misschien iets té. Tegen Athene nam hij al wat meer risico.”

Bernd Thijs: “Dikwijls doen ze het achterin op de vleugels heel goed, maar er zijn momenten waarop ze even niet bij de les zijn en denken : die bal schiet toch niet door. Maar dan gebeurt het wel en komen ze te laat. Een kwestie van concentratie en ervaring. Marco moet er rekening mee houden – en hij doet dat heel goed, vind ik – dat hij nu linksachter is en geen linksmidden. Hij moet niet dribbelen, zoals Koen dat wel mag doen, en hij mag ook niet vóór hem gaan lopen. Kevin ( rechtsachter Vanbeuren, nvdr) is een jongen met mogelijkheden, een goeie mentaliteit, maar je moet nog vaak tegen hem bezig zijn. Ik zeg hem vaak: kom maar op met die bal als je ruimte hebt. Opkomen en een goeie inspeelpass, meer moet dat op die positie niet zijn. Het mooiste vond ik een scène tegen GBA, toen Kevin werd vrijgelaten. Dat is toch jullie minste voetballer, kwam Haagdoren mij zeggen. Kan best, antwoordde ik, maar loop maar achter hem aan. En Filip kon veertig meter dichtspurten.”

Is de kritiek terecht dat de Afrikanen soms wat nonchalant zijn? Bernd Thijs: ‘ Maestro ( Zokora, nvdr) heeft dat niet, vind ik. Misschien dat hij nog één foutje per wedstrijd maakt. Soley is anders, hij komt wel heel nonchalant over. Dat moet hij zeker nog wegwerken. Wij spelen veel in de zone, maar als hij bij een man staat, moet hij er steviger opzitten. Het probleem is toch de concentratie en de nonchalance. Igor is helemaal anders : geconcentreerd, soms misschien iets té gefixeerd, maar dat is niet slechter dan te slap.”

Didier Zokora: “Seyfo heeft lengte, kracht, technisch vermogen, echt alles. Alleen rust en gewenning aan ons spel mist hij nog. Dit is Lokeren niet, waar het allemaal wat relaxer kan, dit is de landskampioen. Ik weet niet of hij gestresst rondloopt, maar op training merk je wel dat hij zich nu vragen stelt. Agressiever mag het, maar niet vuil of met veel fouten. Ik vind niet dat we harde spelers moeten worden.” Maar proberen ze het soms niet te veel al voetballendop te lossen ? Zokora: “Toen deze trainer hier kwam, vroeg hij ons om het op een sportieve manier op te lossen, zoveel mogelijk al voetballend. Dat gaan we nu niet veranderen omdat er Champions League op het menu staat. De Grieken die het shirt van Dagano kapot trokken… Weet je, op het WK kreeg Hierro zo nog een strafschop tegen. Ik heb de beelden van onze wedstrijd tegen AEK nog even bekeken : als de scheidsrechter streng is, moeten wij twee strafschoppen krijgen. Het gaat er niet om hard te zijn, maar présence te hebben. En het gaat om slimheid, beredeneerd voetballen.”

Zoals GBA op rechts (Vanbeuren) een gat liet , zo dekte Lommel Soley niet af om de opbouw aan hem over te laten. Bernd Thijs: “Dan moeten zij hun verantwoordelijkheid maar opnemen, en niet zoals Seyfo veel te lang wachten en op die manier de balcirculatie vertragen. Daar deed hij het helemaal verkeerd. Het is te stom om daar je man te willen uitschakelen en risico’s te nemen, of op je doelman terug te spelen want dat is verloren tijd. In dat verband valt ook dat me de laatste tijd steeds meer op : dat de tegenstander mandekking gaat spelen op ons. Bij Athene volgde die Petrov mij voortdurend en tegen Lommel was het Culek. Ook daar moeten we mee leren omgaan.”

Didier Zokora: “Als ze een aanvaller voor mij zetten, hebben we een probleem, dat klopt. Maar veel heeft te maken met rust en zelfvertrouwen, soms zijn we achterin te nerveus en bang van de bal. De trainer vraagt van mij dat ik iedereen gerust stel door me aan te bieden en anderen aan te moedigen. Ik kan dat, niet toevallig noemen ze mij in Afrika Maestro. Tegen Athene ging dat toch beter, vond ik, waren we rustiger aan de bal.”

Geregeld rukt hij ook mee op naar voor, als hij de kans krijgt. “Twee, drie keer per wedstrijd. Niet vaker, anders is het verrassingseffect weg.” Alleen met de laatste pass wil het nog wel eens mislukken. “Maar dat is ook de moeilijkste. Je hebt al die afstand afgelegd, bent wat moe en denkt dan niet altijd helder. En als je de ruimte voor je ziet, is de verleiding groot om nóg een meter door te gaan. Het is me al vaker gezegd dat ik dat niet moet doen, ik probeer daar rekening mee te houden. Kijk, aan opmerkingen als : Didier, je bent een goede voetballer heb ik in feite niks. Als ik beter wil worden, moeten ze mij op dergelijke tekortkomingen wijzen.”

In het voorjaar was Genk er nog voor beducht dat hij zijn tenten elders zou gaan opslaan. Is hij, nu hij van de Champions League proeft, blij dat hij nog wachttemet een transfer ? Zokora: “Ik droomde er wel van, maar misschien heb je gelijk. We hebben nu tegen Valencia, PSV, Sparta Praag en AEK Athene gespeeld. Ik merk in die wedstrijden dat ik goed genoeg kan voetballen voor dit niveau, maar dat ik toch nog foutjes maak. De bedoeling is om die er in de Champions League uit te halen en tegelijk de hele wereld te tonen wie Didier Zokora is. Was ik deze zomer vertrokken, dan zat ik nu misschien ergens op de bank of bij een club die mij weer uitleende. Hier blijven was een goeie keuze, voel ik nu.”

Vanavond in Bernabeu tegen Real Madrid is Bernd Thijs geschorst. “Direct na de wedstrijd was ik er kapot van, maar na tien minuten ging het al beter. Je kan het toch niet veranderen.”

Donderdag liet SefVergoossen verstaan dat hij niet met Tomasic gaat schuiven of Soley op de positie dropt die hij bij Lokeren bekleedde. JusticeWamfor, vorig seizoen nog rechtsachter, komt Thijs vervangen. “Justice is goed in de recuperatie,” denkt Thijs, “een sterke boy. Wat hij kan op dit niveau zullen we moeten zien, hij heeft nog niet zo vaak op het middenveld gespeeld.”

Zokora: “In de oefenmatch tegen Roda had hij het niet makkelijk. Ik verkies hem op rechts te hebben wegens zijn kracht en snelheid. Maar omdat hij polyvalent is, kan hij het ook daar aan, al is het geen cadeau om uitgerekend op Real in die positie terecht te komen.”

Maestro is bevriend met ArunaDindane, die vorig seizoen voor Anderlecht in Madrid scoorde. Zokora: “Als ik het goed voor heb, zal hij zijn eerste wedstrijd dit seizoen uitgerekend tegen Genk spelen. We hadden het samen al over Madrid en hun indrukwekkende spel. Voor ons zijn zij de beste ploeg van de wereld.” Thijs: “Nog sterker dan Barcelona. We gaan iets als Brugge meemaken, denk ik, misschien nog erger.”

Bangvoor rammel ? Zokora: “Bang niet, wel zenuwachtig, gestresst, ja. Na tien minuten zal ik weten of het gaat of niet. Het belangrijkste zal zijn de rust in de tent bewaren. Als dat lukt, zal het wel loslopen. Het moet in elk geval een leuke match worden, want ons voetbal is offensief en het hunne ook.”

Moet Genk iets aan zijn spel veranderen? Thijs: “De trainer is daar niet voor. Als je een systeem waarin je het goed doet en waarmee je vorig seizoen succes hebt gehaald, nu gaat bijsturen, boet je altijd aan kwaliteiten in. Misschien dat er wat kleine accentverschuivingen zijn, maar geen essentiële wijzigingen. Tegen Athene is gebleken dat we ook op onze manier overeind kunnen blijven.”

Zokora, die er van droomt ooit voor Real te voetballen: “Moet je dan alles overhoop gooien voor deze ene wedstrijd? Neen. Het moet een goede wedstrijd worden waar iedereen van kan genieten. En stel dat we winnen…Ik vind dat je van je eigen kwaliteiten moet uitgaan. Je moet niet beginnen experimenteren met mandekking op Zidane of een extra man in de verdediging zetten. Zij hebben zoveel goeie voetballers, dat mandekking toch niet helpt. Laat Skoko maar dicht bij Moumou ( Dagano, nvdr) en Wesley ( Sonck, nvdr) voetballen. Ik ben optimistisch, zoals altijd. Ook in Madrid kan je winnen. Als je vertrekt vanuit de zekerheid dat je gaat verliezen, blijf je beter thuis.”

door Peter T’Kint

‘Ik ben optimistisch, zoals altijd. Ook in Madrid kan je winnen.’ (Zokora)

‘Tegen Athene is gebleken dat we ook op onze manier overeind kunnen blijven.’ (Thijs)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier