Het EK hockey 2013 in Boom vindt niet alleen plaats in de buurt van de plek waar amper een maand geleden ettelijke tienduizenden feestvierders uit de bol gingen, het wil ook gewoon het Tomorrowland onder de hockeytoernooien worden. Een referentie op wereldvlak, dat is het doel.

Provinciaal domein De Schorre, vrijdag 2 augustus 2013 in de vroege namiddag. Terwijl de Red Pantherszich ontspannen in het geïmproviseerde zwembad na de zege (2-0) tegen Engeland, werken tientallen werkmannen zich in het zweet. Onder een loden hitte maken ze het EuroHockeycomplex toernooiklaar: 16.000 vierkante meter, met twee terreinen, tijdelijke tribunes met plaats voor 8000 fans, een dorp met winkels, danspodia, snackbars en vipruimtes.

Denis Van Damme, communicatie- en marketingdirecteur van de Belgische hockeybond geniet van het ballet van vrachtwagens en werkmannen dat zich voor zijn ogen ontspint. Hij heeft immers voor het eerst de indruk dat hij ‘in het toernooi’ zit. Er zijn nu twee jaar van intense voorbereiding voorbij sinds de internationale hockeybond – waar de Belgen zeer graag gezien zijn – het op twee na grootste hockeytoernooi voor de neus van Rusland en Nederland aan België wegschonk.

Stress? Niet voor zover we kunnen zien. Alles lijkt perfect onder controle. Als Tomorrowland de titel van beste festival ter wereld heeft gekregen, willen ze hier dat het EK hockey 2013 de titel van beste hockeytoernooi ooit krijgt. Het Belgische hockey zit in de lift en wil zich tonen aan de wereld en de internationale sportinstanties. De Belgische hockeybond zou immers maar wat graag een WK organiseren. “We surfen nu nog wat verder op de golf van positieve reacties na de Olympische Spelen in Londen en de publiciteit die onze prestaties daar het hockey bezorgden”, aldus Van Damme. “Na Peking hebben we evenwel beslist om ons ook op de lange termijn te profileren want die olympische golf spoelt ooit eens aan. De organisatie van enkele grote toernooien in België kan het enthousiasme van het publiek op z’n minst op peil houden. Om nog maar te zwijgen van het nieuwe publiek dat op die manier kan worden aangeboord. Daar komt nog eens bij dat er op internationaal niveau duchtig wordt nagedacht over manieren om het hockey nog aantrekkelijker te maken: nieuwe spelregels, professionalisering van de organisatie en ga zo maar door. België sluit zich aan bij dat proces, zowel op clubniveau als op het niveau van de hockeybond.”

Het EK in Boom (17-25 augustus) zal in zekere zin dan ook een test zijn voor de Belgische hockeyknowhow. Een blik achter de schermen.

Vrijwilligers

Meer dan 2000 vrijwilligers investeerden hun tijd en energie in het welslagen van het EK in Boom. Meer dan honderd vrijwilligers zullen tijdens het toernooi zelf aan de slag gaan. Het voorbije jaar was er om de twee weken een vergadering om zaken zoals ontvangst, transport, veiligheid, animatie, ballenjongens en dergelijke meer te bespreken.

Budget

Er wordt gewerkt met een budget dat schommelt tussen de 2 en de 2,2 miljoen euro. Dat budget niet overschrijden is al een uitdaging op zich. Vooral wanneer de organisatie verplicht wordt om, zoals dat onlangs gebeurde, in allerijl nog enkele honderdduizenden euro’s vrij te maken om nieuwe verlichtingspalen te plaatsen. Die zouden gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, maar die kon het nodige geld pas vrijmaken… nadat het EK was afgelopen.

Naast de institutionele partners zoals de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen, de stad Boom en Topsport Vlaanderen steunen ook heel wat privésponsors het EK. De gebruikelijke sponsors van de Belgische hockeybond maakten zogoed als allemaal een specifiek budget vrij voor dit evenement, wat toch op het nodige vertrouwen wijst. Opvallend is wel dat Audi Finance zopas BMW als autosponsor verving en dat Adidas vanaf september niet langer de kledingsponsor van de nationale hockeyteams zal zijn. Een terugtrekking die in de internationale strategie van het merk met de drie strepen zou passen. Tal van kledingsponsors klopten al op de deur – waaronder Burrda, de kledingsponsor van de Rode Duivels, die evenwel geen specifieke hockeylijn kan aanbieden. Denis Van Damme doet er nog even het zwijgen toe wie de nieuwe kledingsponsor wordt, maar feit is dat het Belgische hockey in volle opmars is en de sport een familievriendelijk imago geniet.

Let wel: op het moment dat een zekere Cristiano Ronaldo bij Real Madrid een nieuw contract ondertekende dat hem een loon van 15 miljoen euro per jaar oplevert, is er voor onze Belgische hockeytoppers niet eens een bonus voorzien in geval van eindwinst op het EK.

Organisatoren

De sportieve organisatie van het EK ligt in handen van een Frans-Zweeds duo. SylviePetitjean zal de damesteams superviseren. De hockeyster woont in Frankrijk en biedt haar diensten aan internationale instanties aan, ze was onder meer jurylid tijdens de Olympische Spelen in Londen. Petitjean is eveneens docent in Zuid-Afrikaanse Literaire Wetenschappen. Björn Isberg daarentegen werd al zeer snel gebeten door het scheidsrechtersvirus. De Zweedse zakenman is net terug uit Maleisië waar hij het World Leaguetoernooi in goede banen leidde. Isberg, die de grote baas in Londen 2012 was, zal in Boom de mannencompetitie in de gaten houden.

Vips

Tien dagen voor de start van het EK waren er al 29.000 van de 32.000 beschikbare tickets aan de man gebracht. Ook de vippakketten doen het goed, want daarvan werden er al maar liefst 4800 van de 5500 verkocht. De tijdelijke tribunes hebben een capaciteit van 8000 plaatsen. Exact 200 van die plaatsen zijn gereserveerd voor officials en genodigden. Ook mensen met een rolstoel kunnen het stadion perfect betreden. Het hoeft niet te verbazen dat de grootste supporterslegioenen uit Nederland, Duitsland en – misschien wel verrassend – Ierland komen. Er werden al meer dan dertig verschillende nationaliteiten geregistreerd, waaronder heel wat Aziaten.

Bereikbaarheid

Het domein van De Schorre is makkelijk te bereiken met de bussen van De Lijn en met de fiets via knooppunten 26 of 24. Bezoekers die met de wagen komen, kunnen maar beter de bewegwijzering met daarop ‘Eurohockey 2013’ volgen in plaats van op hun gps te vertrouwen.

Huisvesting

Elk van de zestien delegaties logeert in een van de vele hotels die de Antwerpse metropool rijk is. Alleen de Belgische teams zochten andere oorden op. De Red Panthers en de Red Lions verblijven in hetzelfde hotel, maar dan wel in aparte vleugels en – uiteraard – niet in gemengde kamers. De organisatie bedong aardige kortingen wat de overnachtingen betreft, maar elke delegatie betaalt zelf de huisvesting en het vervoer tot in België. Het vervoer van de vijftig officials en de delegaties tijdens het toernooi is dan weer de verantwoordelijkheid van de organisatie.

Media

De middelen die ter beschikking werden gesteld om het hele toernooi, veertig wedstrijden, in beeld te brengen zijn gigantisch. De regie wordt verzorgd door het Nederlandse bedrijf dat eerder al de European Hockey League in beeld bracht. De regie zal dan ook op het niveau zijn van die tijdens de Olympische Spelen in Londen, toen het grote publiek kennismaakte met een moderne sport waarin niet getwijfeld wordt om videobeelden te gebruiken. Elk team heeft immers recht op een video challenge en in geval van twijfel kan de captain beslissen om daar een beroep op te doen. De wedstrijden worden internationaal door Eurosport uitgezonden, terwijl er in België op Sporza en La Deux wordt uitgezonden. Alle wedstrijden van de Belgische dames en heren worden live of in uitgesteld relais getoond, evenals de finale.

Koninklijke aandacht

Koning Filip zal het toernooi verblijden met zijn aanwezigheid op de openingsdag. Hij zal België – Wit-Rusland bij de dames en België – Duitsland bij de heren bijwonen.?

?

DOOR ALEXANDRE CHARLIER – BEELDEN IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier