Mogi Bayat staat bekend als een huismakelaar die lange tijd over de vloer kwam bij Kortrijk, Zulte Waregem, Anderlecht, Genk, Gent en uiteraard Charleroi. Het ontslag van Dirk Degraen heeft de relatie met de Limburgse club verbroken, hoewel het duo zijn sporen heeft gelaten. Toen een makelaar in de vorige wintermercato een speler van Genk naar het buitenland wilde transfereren, werd hem verteld dat, in geval van een transfer, een bepaald percentage aan Mogi Bayat doorgestort moest worden.

Bij Zulte Waregem werd de band ook verbroken nadat de grenzen van het toelaatbare overschreden werden bij de poging om Thorgan Hazard naar Anderlecht te loodsen. Maar een jaar later stond Bayat breed glimlachend terug aan de Gaverbeek bij de transfer van Alessandro Cordaro naar Zulte Waregem. “Het is onmogelijk om zonder hem te werken”, gaf een van de bestuurders van Essevee toe.

In Gent werd de rode loper uitgerold voor Mogi. De symbiose met Michel Louwagie is compleet. “Hij belt me elke morgen tussen acht en halfnegen”, zei Bayat in Het Laatste Nieuws. Als makelaar van Vanhaezebrouck en van heel wat spelers ( Kums, Milicevic, Dejaegere) wordt hij gezien als een beslissende factor in het goede seizoen van de Buffalo’s. En wanneer een speler mag beschikken, knapt Mogi dat werkje ook op. Zo maande men Hannes Van der Bruggen aan om in te gaan op een voorstel van Udinese (een ‘bevriende’ club van Bayat), anders zou de bank zijn deel zijn.

“Waarom moet men langs Mogi passeren om bij bepaalde clubs binnen te geraken?”, zegt een erkende makelaar ietwat ontgoocheld. Hij werd ooit verplicht om water bij de wijn te doen en via het netwerk-Bayat te passeren om zijn spelers te plaatsen. Dat netwerk bestaat voornamelijk uit Patrick Turcq (algemeen directeur van KV Kortrijk), Herman Van Holsbeeck, Michel Louwagie, Dirk Degraen en Patrick Decuyper (nu bij Antwerp).

Ook bij Anderlecht is het moeilijk om zaken te doen zonder inmenging van Mogi. Marko Marin, Fabrice N’Sakala, Maxime Colin en vooral David Pollet, het zijn moeilijk geslaagde transfers te noemen. De transfer van Pollet was trouwens een blok aan het been van Van Holsbeeck – door de onverwachte titel in 2014 viel dat gelukkig niet zo op. Pollet had Anderlecht bijna 2,5 miljoen euro gekost, een overdreven bedrag voor een speler van dat kaliber. Enkele maanden later werd de hete aardappel doorgeschoven naar AA Gent voor een prijs die nog steeds te hoog lag: 1,5 miljoen euro. In zes maanden tijd werd er dus in totaal 4 miljoen euro neergeteld voor Pollet.

Desondanks blijft Bayat kind aan huis in de kantoren van Neerpede. Het gerucht gaat zelfs dat hij maandelijks betaald wordt door paars-wit als scout voor de Franse markt. “Dat klopt niet”, zegt Rik Vande Velde, oud-verantwoordelijke voor de rekrutering bij Anderlecht. “Het kan wel zijn dat er scouts voor hem werken op de Franse markt en dat die hem inlichten.” Voor andere makelaars blijven de deuren vaak gesloten. “Meer dan anderhalf jaar geleden heb ik een speler voorgesteld aan Herman Van Holsbeeck”, vertelt een Belgische makelaar. “Hij zei me dat hij niet geïnteresseerd was. Twee dagen later kwam diezelfde speler binnen bij Anderlecht via Mogi Bayat.”

“Hij krijgt een mandaat van Anderlecht om spelers te transfereren, wat compleet abnormaal is”, fulmineert Patrick De Coster, de manager van Kevin De Bruyne, maar ook van Ibrahima Conté sinds enkele jaren. Toen de Guinees in augustus vorig jaar getransfereerd werd, moest De Coster zijn commissie delen met Bayat. “Meneer Van Holsbeeck, Louwagie en anderen zijn toch competent genoeg om in te zien dat hoe meer makelaars er op één dossier zitten, hoe meer commissies er betaald moeten worden. Dat verhoogt alleen maar de kosten voor de club en is dus synoniem voor een slecht beleid, toch?”

Bij Charleroi heeft hij door zijn verleden bij de club en de familiale banden een quasi-monopolie op de kern van de Zebra’s. Het succes van Charleroi is dus een pluim op zijn hoed, hoewel Mehdi Bayat er steeds meer in de schijnwerpers loopt.

Bij Club Brugge zijn de deuren (definitief?) voor hem dichtgegaan sinds de verwikkelingen rond de transfer van Nabil Dirar. En bij Standard lijkt het vertrek van Roland Duchâtelet een goede zaak voor hem. Bayat was er op Twitter in ieder geval snel bij om een tweet de wereld in te sturen over de machtsgreep van Bruno Venanzi.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content