Olivier Beuckelaers

Kinesitherapeut uit Brussel. Raakte meteen bevriend met Frank Vercauteren als ploegmaat bij RWDM, waar ze samen in 1993 hun profcarrière beëindigden, en aan de Heizelschool. Depanneerde hem bij KV Mechelen door de aan de knie geopereerde Philippe Saint-Jean te vervangen als UEFA-trainer, maar bleef uiteindelijk het hele seizoen doordat Saint-Jean naar de KBVB vertrok. Werd na dat jaar hoofdtrainer van SK Londerzeel. Richtte in 2002 samen met Vercauteren en Patrick Steyaert de vzw Foot-Extra op, voor extra begeleiding van jeugdspelers, waarin onder meer ook Ariël Jacobs, Valère Billen en Alain Boon actief waren. Maakt sinds 2005 als revalidatietrainer deel uit van de technische staf van Anderlecht.

Daniël Renders

Kent Vercauteren al van toen ze als kleine jongens tegenover elkaar stonden : de ene bij Daring Brussel, de andere bij Anderlecht. Net als hij een linksmidden. Vroeg gestopt als speler wegens zijn knie en al op 25-jarige leeftijd trainer van de junioren van SCUP Jette geworden. Kreeg daar één keer per week hulp van Vercauteren, op dat moment met zijn sportwinkel sponsor van de club. Toen hij na Nantes zonder club zat, trainde Vercauteren – behalve bij Philippe Saint-Jean in Eigenbrakel – ook enkele maanden mee bij Standaard Wetteren, gecoacht door Renders. Toen die op zijn beurt zonder club zat, bood Vercauteren hem de opvolging van Olivier Beuckelaers als UEFA-trainer bij KV Mechelen aan. Dat deed hij slechts zes maanden, waarna hij derdeklasser Bergen ging coachen. Is sinds 2000 assistent, jeugdtrainer en scout bij Anderlecht.

Philippe Saint-Jean

Al jaren bevriend met François Sterckx, een neef van Vercauteren en net als hij wisselagent van beroep. Toen Vercauteren in 1990 van Nantes naar België terugkeerde, kon hij bij Eigenbrakel, de eersteprovincialer waarvan Saint-Jean trainer was, zijn conditie onderhouden. Hij speelde één vriendschappelijke wedstrijd mee, tegen RWDM, getraind door Hugo Broos, dat hem vervolgens een contract aanbood. Na zijn profcarrière werd Vercauteren jeugdcoördinator bij Eigenbrakel, waar hij tijdens zijn Molenbeekse periode jeugd was blijven trainen. Hij en Saint-Jean droomden – toen al – van een centre de formation naar Frans model, maar Eigenbrakel was te klein voor hun ambities. Toen Saint-Jean werd ontslagen, haalde Vercauteren hem op zijn beurt bij KV Mechelen binnen als trainer van de UEFA-juniores. Dat bleef hij maar enkele maanden, tot hij aan de knie moest worden geopereerd en daarna inging op een aanbod van de KBVB als bondstrainer. Vandaag is Saint-Jean hoofdtrainer van tweedeklasser Tubeke.

Alain Boon

Was keepertrainer van Philippe Saint-Jean bij Eigenbrakel, toen Vercauteren daar jeugdcoördinator werd. Ging met hem mee naar KV Mechelen en moest er met hem ook weer weg. Oktober 1999, drie maanden nadat Vercauteren zijn handtekening had gezet, kon ook hij bij Anderlecht aan de slag. Heeft er sindsdien alle keepers van de min-11-jarigen tot de min-19-jarigen onder zijn hoede. Dat zijn er dertien. Hij verving ook Jacky Munaron bij de A-kern telkens als die weg moest voor de nationale ploeg.

Michel Rousseaux

Raakte als diensthoofd van het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UZ in Gent bekend door de sportmedische testen waarvoor verscheidene clubs, en ook de nationale ploegen, beroep op hem deden. Werd door Vercauteren gevraagd om de Mechelse jeugd fysiologisch te begeleiden. Werkte ten tijde van Johan Boskamp nog een paar maanden voor Anderlecht en was nadien enkele jaren clubdokter van AA Gent. Twee jaar geleden stopte hij daarmee. Hij heeft een eigen praktijk.

Johan Desmadryl

Sportpsycholoog. Maakte destijds deel uit van de equipe van dokter Michel Rousseaux aan het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UZ in Gent en raakte zo betrokken bij het project Vercauteren in Mechelen. Werd in 2005 op vraag van Vercauteren toegevoegd aan de staf van Anderlecht.

Patrick Steyaert

Osteopaat uit Antwerpen. Afkomstig uit de atletiekwereld en aan Vercauteren getipt door Renno Roelandt, zelf een ex-atleet. Roelandt leerde Vercauteren kennen als clubdokter van RWDM. Steyaert hield zich bij KV Mechelen bezig met looptraining en motoriek, zijn specialisaties. Was nadien vier seizoenen werkzaam voor Germinal Beerschot, maar verliet het voetbal in 2003, op zijn betrokkenheid bij Foot-Extra (zie Olivier Beuckelaers) na. Was tot voor kort directeur sport van de Vlaamse atletiekliga, was ook actief in volleybal en tennis en is dat nog steeds in het handbal. Door Steyaert raakte Vercauteren ook bevriend met Ivo Van Aken, topsportmanager bij minister van Sport Bert Anciaux en voorheen technisch directeur van de Vlaamse Tennis- vereniging (VTV).

Erik Van den Bon

Kinesitherapeut uit Mechelen. Was al verscheidene jaren actief bij de jeugd van KV Mechelen toen Vercauteren er arriveerde als jeugdcoördinator. Toen die hoofdtrainer werd, nam hij hem mee naar het eerste elftal. Het jaar dat Vercauteren de club verliet, stopte Van den Bon met de begeleiding van voetbalploegen in clubverband.

Marc Van Houdt

Clubdokter van KV Mechelen. Werkte bij de Mechelse jeugd toen Vercauteren hem naar het eerste elftal haalde. Zit daar vandaag nog steeds, in een beurtrol met dokter Marc Beurghs.

Valère Billen

Aan Vercauteren getipt door Willy Reynders, toen de hoofdtrainer van KV Mechelen. Billen was pas ontslagen door derdeklasser KVK Tienen, waarmee hij uit bevordering was gepromoveerd. Hij en Reynders kenden elkaar van de Heizelschool, maar ook van het voetbalveld : als aanvoerders van respectievelijk RC Tienen en Looi Sport waren ze vaak tegenstanders geweest. Billen begon onder Vercauteren als trainer van de nationale scholieren. Vandaag is hij assistent-coach van STVV.

Tom Caluwé & Sven Vandenbroeck

Twee spelers van de eerste generatie onder Vercauteren opgeleide jongeren bij KV Mechelen. Behoorden allebei tot de achtkoppige voorkeurgroep van zestien- tot achttienjarigen waarmee Vercauteren ’s avonds apart trainde. Onder hen ook Steven Ribus en Gunter Van Handenhoven. Caluwé speelt sinds 1999 in de Nederlandse eredivisie, eerst bij Willem II en daarna bij FC Utrecht. Vandenbroeck was aanvoerder van Roda JC en keerde na een korte uitleenbeurt aan De Graafschap en de Griekse club Akratitos naar België terug. Halfweg dit seizoen werd hij door Lierse ontslagen. Hij zoekt een nieuwe club.

Wouter Vandenhaute

Gedelegeerd bestuurder van het productiehuis Woestijnvis. Raakte als sportjournalist bij Canal+ bevriend met Vercauteren, die er als co-commentator werkte. Beiden hebben een naburig appartement aan de Belgische kust. In 1999 stond Wouter Vandenhaute op het punt algemeen manager te worden van de nieuwe fusieclub Germinal Beerschot. Vercauteren was al gevraagd als hoofdtrainer. Door eigengereid optreden van voorzitter Jos Verhaegen ging het project niet door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier