Hugo Broos werd als trainer drie keer kampioen, won tweemaal de beker en werd vier keer uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Dan heb je op zijn minst recht van spreken. Dat deed Broos dan ook toen de nieuwe sterke man van Zulte Waregem, Patrick Decuyper, wat al te voorbarig orakelde dat zijn club binnen drie jaar mee moest draaien aan de top. Hij zou bovendien dit seizoen een aantal topspelers aantrekken. Je houdt het niet voor mogelijk dat succesrijke zakenmensen steeds weer alle zin voor realiteit verliezen vanaf het moment dat ze bij een voetbalclub komen binnengewaaid. Scepticisme is dan ook steeds weer op zijn plaats. Ook Broos wees er voorzichtig op dat wat meer bezonnenheid wellicht aangewezen was. Vorige week werd het contract van de trainer niet verlengd. Officieel heette het dat hij en de club niet op dezelfde golflengte zaten. Kennelijk moet je als trainer meedraaien in die mallemolen van euforische uitspraken. Hugo Broos heeft zich altijd van dat soort opgeblazen toestanden gedistantieerd.

Zulte Waregem reageerde snel. Het trok Darije Kalezic aan, een Nederlandse Bosniër. De nieuwe coach voelde zich niet te beroerd om volop te participeren in het opdampend optimisme. Hij wil Zulte Waregem laten uitgroeien tot een topper. Zo zei hij dat, ook al is het twijfelachtig dat hij het niveau van de ploeg kent. Maar hij past bij de visie van Patrick Decuyper. En als assistent komt de door Johan Cruijff beïnvloede Nederlander Peter Boeve naar de Gaverbeek. Hij kondigt aan dat hij heel gericht gaat trainen, de spelers in vakken gaat positioneren om op die manier het systeem tot ontwikkeling te laten komen. Dat moet je tegenwoordig goed kunnen: de indruk geven dat je het evangelie predikt.

Nabil Dirar trad vorige week bij Club Brugge weer alle afspraken met de voeten. Hij dook als enige niet op voor de laatste fysieke tests van het seizoen. Twee dagen later werd zijn tot medio 2014 lopend contract met nog eens twee jaar verlengd. Het kan allemaal. Vergeten zijn de ruzies met de ploegmaats, de aanvaring met de trainer, de provocatie van de supporters. Dirar zegt dat hij zijn verantwoordelijkheid gaat opnemen en een voortrekkersrol wil vervullen. Een aantal gesprekken met de bestuurstop hebben hem tot inzicht gebracht. Geloven ze bij Club Brugge nu echt dat mensen veranderen?

Na veel discussies mag nu ook Adrie Koster blijven. De spons is ook hier geveegd over de irritaties die op een gegeven moment van beide zijden zo groeiden dat er geen samenwerking meer mogelijk leek. Nu worden de rangen gesloten. Alleen de guillotine boven het hoofd van de Nederlander blijft. Een slechte start zal hij volgend seizoen nooit overleven. In die zin begeeft Club Brugge zich op glad ijs. En juist risico’s moesten uit het beleid worden gebannen.

Ook Club Brugge verkondigde het nieuwe evangelie toen het de bezem haalde door bestaande structuren en de vereniging professionaliseerde. Benieuwd wat het allemaal gaat opleveren. Het is goed dat de technische staf met specialisten wordt uitgebreid maar het moet nog blijken of de juiste mensen op de juiste plaatsen zijn neergezet. Kenneth Brylle, de spitsentrainer, maakte eerder al brandhout van Club Brugge en wat zal de toegevoegde waarde zijn van een trainer voor verdedigers?

Ook Georges Leekens heeft altijd de kunst verstaan om zijn product te verkopen. In goede en slechte tijden. Vrijdag schaart heel het land zich achter de Rode Duivels in de wedstrijd tegen Turkije. Overwinningen in Oostenrijk en tegen Azerbeidzjan, met alle respect modale ploegen, hebben voor een haast onwezenlijk verwachtingspatroon gezorgd. Alsof ons voetbal uit zijn as is herrezen, alsof er echt sprake is van een nieuwe wind.

Duidelijk is wel dat Leekens op de hem eigen manier collectiviteit heeft gebracht in deze ploeg. En alle talenten tot een geheel bundelde. Nu komt het eropaan het technisch vermogen te laten renderen in een hoog tempo. Dat voetbal inzicht, techniek en snelheid is, bewees Barcelona zaterdagavond nog maar eens op een imponerende manier. Het leek wel een dansvoorstelling die in Londen werd opgevoerd.

DOOR JACQUES SYS

Geloven ze bij Club nu echt dat mensen veranderen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier