Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

In opperste schoonheid zette Zinedine Zidane een punt achter de tiende editie van de Champions League. Frank Raes zingt zijn lof.

“Ik vond het een finale van 7,5 op 10. Geen 9 op 10. Maar de beslissende goal van Zidane was natuurlijk fantastisch. Wonderbaarlijk moeilijk was dat, met zijn linkervoet dan nog die bal zo hoog nemen, die dan toch nog laag houden, precies hard genoeg, precies op ritme… Fantastisch !”

Van enig Spaans meesterschap was niks te merken. Integendeel. Real moest de wedstrijd eigenlijk vooral ondergaan, leed bij momenten ook echt onder de druk van Leverkusen. In de eigen competitie verloor het dit seizoen waarschijnlijk ook niet toevallig tien keer. Wat schort er aan de ploeg waarvan algemeen wordt aangenomen dat er in de hele wereld geen team is dat zoveel talent telt ?

Frank Raes : Tien keer verliezen, zij het dan nog buitenshuis, dat kàn niet met zo’n elftal, dat is met al die spelers op het onbeleefde af – al kende het wel wat geblesseerden. Onverklaarbaar, vind ik.

Ik denk wel dat ze hoger zouden moeten spelen, maar natuurlijk zitten ze centraal achterin met Hierro die traag geworden is. Hij trekt die ploeg een beetje naar achteren, omdat hij het niet meer kan overbruggen. Real zou een beetje moeten spelen zoals… ja, zoals Leverkusen het hen eigenlijk voordeed. Hoger, hogere balcirculatie, ja. Nu staan ze soms te ver achteruit, vind ik, spelen ze iets te weinig naar voor.

Real is natuurlijk niet gewoon zo vroeg onder druk gezet te worden. Kracht en agressie hebben ze ook meestal niet nodig, omdat ze technisch zo sterk zijn. Het is, zie je dan, niet zo’n evenwichtig team als bijvoorbeeld Deportivo of Valencia, die ook wel defensiever, behoudender spelen.

Het werd de finale van Zidane. Niet die van Ballack, die voor de finale in de media zo ongeveer werd afgeschilderd als de beste Duitse voetballer ooit.

Ballack is een hele goeie, maar een flitsenman. Een man die plots vanuit een onmogelijke situatie een goal kan maken, goeie bewegingen heeft, maar geen leidersfiguur is. Een verademing, een goeie, hele mooie, sierlijke voetballer, flitsen, talent, scorend vermogen, maar niet iemand die constant de bal opeist, het spel naar zich toezuigt zoals Zidane dat wel doet. Heeft altijd de naam gehad een beetje een tribunespeler te zijn en heeft dat altijd nog wel een beetje. Dit seizoen is hij er dan wel doorgekomen, maar het is niet een man van : ik neem hier nu het voortouw… Dan vond ik dat meer bij die Bastürk, op zijn manier, dat is : zoals Johan Walem een beetje, maar dan in overdrive – en vier keer beter. Een fenomeentje, vind ik.

Is niet Lucio dé revelatie van de Champions League 2001/02, vooral nog wegens zijn doelgerichte impulsen van achteruit ?

Ja, dat is wel zo, maar ik vind dat hij soms fouten maakt tegen verdedigend positiespel, zoals bijvoorbeeld op die eerste goal. Hij is defensief beresterk en ook heel sterk bal aan de voet, maar niet zo handig met de linker, hij is vooral rechtsvoetig toch. Nu, die jongen is ook voortdurend half geblesseerd, die mannen spelen ook nogal seizoenen, hé ! Die spelen zo ongeveer elke seconde.

Wat vind je van het fenomeen Bayer Leverkusen ?

Allemaal heel modern en fris, ook die oud-spelers die ze erbij betrekken – gericht op voetbalknowhow. Je kunt je wel afvragen : kan het wel overleven tegen die grootmachten ? Als je ziet wat er allemaal zal veranderen volgend seizoen : Ballack naar Bayern München, Ze Roberto en Lucio die gegeerd zijn door Italiaanse en Spaanse clubs, Kirsten die er op dat niveau mee stopt, Novotny die out is tot november… Misschien is dat toch iets té om nog eens zo’n seizoen te maken.

Ze maken toppers, ja, maar er zit met Bayer natuurlijk ook meer geld achter die club dan je denkt. Leverkusen is dan wel klein op Europese schaal, maar niet te vergelijken met welke Belgische club dan ook. Het is Beveren niet, hé.

Hun voetbal is alleszins zeer verfrissend in Europa. Ze spelen met veel aanvallende middenvelders die stuk voor stuk ook allemaal zeer hard werken. Dat je als coach zo hoog durft te spelen en dat ook nog waarmaakt, vind ik echt wel zeer straf. Je ziet dat er echt automatismen in zitten, dat die mannen allemaal zeer goed weten wat er moet gebeuren.

Wat onthou je van deze editie van de Champions League ?

Dat het tempo en de techniek nog altijd omhoog gaan. We zeggen dat elk jaar, maar het is toch wel zo, hoor – het niveau is soms zo schrikbarend hoog dat ze elkaar zo in evenwicht houden dat je nog weinig ziet. Ik geniet er nog elke keer van, van de Champions League, van dat niveau, dat ritme, dat technisch vermogen. Van Real, van Barcelona, dat is toch wel fantastisch.

Is de formule goed ?

Soms heb ik er bedenkingen bij, soms ook weer niet. Er zijn wel iets te veel wedstrijden voor de toppers. Zeventien als je de finale haalt, zonder voorrondes welteverstaan. Dat wordt soms wel heavy, hé : nationale ploeg, nationale beker, intercontinentale beker en-wat-vinden-ze-nog-allemaal-uit ? Na de eerste ronde in poules zou het van mij naar een uitschakelingsronde mogen, maar natuurlijk… het systeem moet draaien, hé. Tv-rechten enzovoort. Maar ooit gaan ze toch wel terug, hoor, dat kàn niet anders. Die mannen als Zidane, die alles moeten spelen, kunnen dat niet houden. Die zullen veel vlugger verslijten dan toppers vroeger, denk ik.

Iedere speler van Real ving een premie van 330.000 euro, oftewel 12 miljoen oude Belgische franken de man. Heb je niet iets van : waar is het voor nodig, wat moet een mens daarmee – terwijl er in Afrika sterven van de honger ?

Ja, natuurlijk, maar Bruce Willis, Demi Moore en Tom Cruise verdienen nog veel meer, Michael Schumacher zelfs vijf keer meer dan Zidane. Veel te veel, maar dat is natuurlijk een ideologisch en politiek probleem. Ik vind dat heel erg, maar het is nu gewoon struggle for life, the survival of the fittest. We gaan nu zelfs al zo ver dat we de Walen al niet meer willen steunen. Ik vrees dat de mens een egoïst is – van nature is dat gewoon zo – en dat het altijd zal blijven. Wie weggeeft, heeft veel.

Volgend seizoen zullen Racing Genk en Club Brugge Champions League proberen te spelen.

Dat wordt moeilijk. Zij moeten voorrondes spelen, en dat zal zware kost zijn.

Genk kan in de derde voorronde bijvoorbeeld Manchester United, Bayern München, Barcelona, Inter Milan of AC Milan treffen.

Begin maar, hé. Ik hoop van niet, maar het kan dus vroeg gedaan zijn. Tegen die ploegen heb je één kans op tien, denk ik. Anderlecht klopte twee jaar geleden dan wel Porto in de voorrondes, maar dat was wel nog een straf Anderlecht, beter dan wat Genk en Brugge nu zijn. Niet toevallig ook de enige ploeg die in onze geschiedenis de tweede ronde van de Champions League kon bereiken.

Als reekshoofd kan Club Brugge in de derde voorronde Sporting Lissabon, Auxerre en Fenerbahçe loten.

Het maakt daar wel een kans tegen, maar kan ook van alledrie verliezen.

Tot slot, Frank : de naakte Schot die juist voor de aftrap van de tweede helft van de Champions Leaguefinale het veld op rende – en een goal maakte – kwam niet op televisie. Flauw ?

Vind ik wel, ja. Als dat gebeurt, moet je dat tonen. Stel dat er een tribune in brand schiet, moet je dat laten zien ? Ja, zoniet vind ik het als journalist een beetje censuur. Na Lierse-Leverkusen maakten wij het eens mee dat supporters van Leverkusen na de wedstrijd redelijk veel motten kregen van de Belgische politie. Toen zei ons een man van de organisatie – van het bedrijf, van de Uefa – tegen onze cameraploeg : niet filmen, dat is niet goed voor het imago van the game. Snap je ? Maar er gebeurt natuurlijk er vanalles, hé. Je kunt niet zeggen zoals CNN : dàt laten we van de oorlog zien en dàt niet. Wij mogen alles zien, hé, dat is nu onze maatschappij geworden. En dan vind ik wel dat ze diene blote mens ook mogen laten zien. Om allerlei redenen doen ze dat niet, omdat, ten eerste, het een product is en dat product niet mag besmeurd worden, en ten tweede omdat je er net zoals met voetbalgeweld geen forum aan moet geven. Ik begrijp dat ook wel, maar het verschil met voetbalgeweld is dat dit onschuldig is en ook zelden gebeurt.

door Christian Vandenabeele,

“Die Bastürk, dat is Walem in overdrive, en vier keer beter.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content