Heel onvolledig presenteert de vicekampioen zich kort voor de aftrap. Is Standard klaar voor het nieuwe seizoen?

Mierlo, hartje Nederland. Standard is er een week lang op stage te midden van de wielrenners, de weiden, de bossen en de regen. Vlak voor de Rouches op stage vertrokken, publiceerde de club een lijst met aanwezigen. Daarbij viel niet de afwezigheid van WK-gangers Laurent Ciman of Eiji Kawashima op, net zomin als het feit dat de weinig overtuigende en intussen naar Charlton getransfereerde Tal Ben Haim afwezig was. Dat Frédéric Bulot, die vorig seizoen toch een dertigtal wedstrijden speelde, er niet bij was, was al opmerkelijker. Helemaal opvallend was dat het merendeel van de aanwezigen vooralsnog nobele onbekenden zijn: Pirard, Yasar, Fiore, Mae, Marquet, Lumanza, Mbombo en ook de terugkerende Ajdarevic. Daar zullen ongetwijfeld talentvolle jongens bij zijn, maar om er het seizoen en de voorronde van de Champions League mee aan te vangen, lijkt toch erg riskant.

Vlak voor de afreis plaatste de club een interview met Roland Duchâtelet op de clubwebsite. Daarin leerden we dat “het niet makkelijk zal zijn om William Vainqueur en Michy Batshuayi te vervangen”, maar dat Standard “dit soort transfers wel verwacht had”, dat er “onderhandelingen of toenaderingspogingen aan de gang zijn om het team te versterken”, “dat de scoutingcel volop aan het zoeken is” en dat “de kracht van Standard vooral schuilt in zijn Académie” waarvan men zegt dat het een aantrekkingspool is voor “spelers uit binnen- en buitenland”. Duchâtelet voegde er nog aan toe dat “la Famille des Rouches(de vzw waarin vertegenwoordigers van de supporters en de directie zetelen, nvdr) een heleboel zaken in handen heeft genomen”, dat “de steun van de supporters enorm is”, dat “de twaalfde man zijn rol erg goed speelt en dat die vorig seizoen zijn bijdrage heeft geleverd aan heel wat mooie resultaten”, dat “Standard ongeëvenaard is op vlak van ambiance en inzet” en hij heeft het zelfs over een soort “medezeggenschap” van la Famille des Rouches. In hetzelfde interview benadrukt hij dat “Standard al enkele zeer goede vervangers had binnengehaald”, dat de ambitie “wederom een plaats in de top drie is” en “dat alles voorhanden is”. Het gesprek eindigt op een positieve noot: “We hebben een heleboel spelers die elkaar steeds beter beginnen te kennen en ook de coach kent zijn spelers steeds beter. Net daardoor kan het tweede seizoen van een coach erg goed zijn.” Tot slot had Duchâtelet nog een goeie raad voor Luzon: “Dat hij Frans moet leren.”

De sfeer mag dan wel goed zijn tijdens de stage, Guy Luzon doet toch een paar keer van zich spreken. Eerst met korte berichtjes waarbij je tussen de lijnen moet lezen, later met duidelijke boodschappen in de media. De “positieve spiraal” waar Duchâtelet het over had, contrasteert bijwijlen heel erg met de woorden van Luzon. Midden vorige week hanteerde de trainer niet mis te verstane bewoordingen: “Ik besef dat we niet klaar zullen zijn voor de competitiestart.” En: “Op dit moment zeggen dat we opnieuw voor de top drie kunnen gaan, is simpelweg gelogen.” Gaat Luzon te ver? Of klopt het wel degelijk wat hij zegt? Analyse van het (on)gelijk van Luzon.

De nieuwe De Jong

Er is slecht en goed nieuws. Het slechte nieuws? Als straks ook Laurent Ciman en ImohEzekiel vertrekken, betekent dat dat er acht van de elf spelers van het type-elftal van vorig seizoen (zie kaderstuk) vertrokken zullen zijn. Maar er is ook goed nieuws: Standard was afgelopen zaterdag lang niet slecht tegen PAOK Saloniki. Het team, zonder Julien de Sart, Igor De Camargo, Kawashima en Ciman, toonde lef en sloot de Nederlandse stage af met een mooie 2-1-overwinning. Ezekiel toonde zich na het vertrek van Michy Batshuayi eindelijk weer een ware gesel voor de verdediging en ook doelpuntenmaker Geoffrey Mujangi-Bia was erg goed. Hij heeft een volstrekt ander profiel dan Igor De Camargo en biedt Luzon op die manier twee interessante mogelijkheden.

Een ander probeersel dat goed uitpakte, was het uitspelen van Jelle Van Damme als verdedigende middenvelder. Van Damme zei tijdens de rust al lachend dat ze hem al “de nieuwe Nigel de Jong” noemen. Het is niet duidelijk of het hier om een eenmalig experiment ging dan wel om een valabel alternatief voor het opvangen van het vertrek van Vainqueur en YoniBuyens. In elk geval komt de fysieke présence van Van Damme op die positie goed van pas.

Teixeira-Arslanagic

Jorge Teixeira, overgekomen van FC Zürich, en Martin Milec, ex-Maribor, stonden in de basis tegen de Grieken. Teixeira maakte enkele dagen eerder al indruk tegen Aalborg en bevestigde opnieuw als centrale verdediger. Hij staat stevig op zijn voeten, gaat geen duel uit de weg en zou Kanu wel eens snel kunnen doen vergeten. Luzon meldde na het scoreloze gelijkspel tegen Aalborg: “Ik was niet verrast door zijn goede prestatie. Ik wist wat hij ons kan bijbrengen. Hij is een natuurlijke leider met heel wat kwaliteiten.” Tegen Saloniki was Teixeira’s goede verstandhouding met Dino Arslanagic een van de sleutels van de wedstrijd. Als Ciman vertrekt, is Standard zijn centrale duo van vorig seizoen (Kanu-Ciman) kwijt, maar heeft het met Teixeira-Arslanagic wel waardige vervangers in huis.

Milec moet Daniel Opare dan weer doen vergeten op de rechtsbackpositie. Hij was iets minder indrukwekkend tegen PAOK, maar er viel hem op het vlak van inzet en duelkracht alvast niets te verwijten tijdens de stage. “Hij werkte Jelle Van Damme op training al drie keer tegen de grond en wist zich snel te integreren.”

Vijf versterkingen

Dat Luzon veel nieuwe spelers vraagt, is niet onlogisch gezien het aantal vertrekkers bij Standard. Maar de timing is vervelend, aldus T2 Ivan Vukomanovic na de wedstrijd tegen Saloniki. “Er komen nog twee basisspelers terug na hun WK-avontuur en er zullen ook nog wat inkomende transfers zijn, maar het klopt dat de competitiestart nadert. We kunnen altijd profiteren van het play-offsysteem… We hebben vorig seizoen gezien dat je heus niet top hoeft te zijn van bij de start van het seizoen, op voorwaarde dat je niet te ver achter komt. Of Standard dit seizoen weer tien keer na elkaar kan winnen? Misschien niet, maar dat hoeft ook niet.”

Niet klaar zijn voor de eerste competitiematch tegen Charleroi op 25 juli is één zaak, maar er is ook de voorronde van de lucratieve Champions League. “We gaan ons best doen, want ambitie moet je altijd hebben”, vervolgt de T2. Standard treft in de laatste voorronde bijna zeker een topper. “Misschien loten we een ploeg die ook verschillende spelers naar het WK heeft gestuurd en daardoor nog niet op volle sterkte kan aantreden. Anderzijds hebben clubs met veel WK-gangers in hun rangen doorgaans ook een brede kern met waardige vervangers.”

Samenwerking met Duchâtelet

“Er is geen wrevel tussen de voorzitter en mezelf. Hij legt me geen enkele speler op. Er komt hier niemand zonder mijn goedkeuring.” Dat was het antwoord van Luzon op de vraag of hij zelf geen vertrek overwoog toen hij merkte hoeveel spelers Standard verlieten. De coach verlengde zijn contract met twee jaar in maart. Ondertussen doken er, vooral nadat hij naast de landstitel greep, geruchten op dat hij niet bij Standard zou blijven. Er was sprake van een vertrek naar Charlton of zelfs Ujpest, twee andere clubs van Duchâtelet. Even klonk het dat als Luzon zou vertrekken, Standard met Yannick Ferrera van Sint-Truiden al een vervanger op het oog zou hebben.

Hij mag dan wel zenuwachtig beginnen te worden, dat betekent niet dat de Israëlische trainer niet goed meer kan samenwerken met Duchâtelet. “Jorge Teixeira, Adrien Trebel en Martin Milec zijn drie spelers die ik er graag bij wilde. Het spreekt voor zich dat er nog spelers op mijn verlanglijstje stonden die een andere bestemming kozen. Zo gaat dat nu eenmaal. Transfers doen is niet hetzelfde als even in de supermarkt brood en wat melk kopen. Het is niet makkelijk om spelers naar België te krijgen als ze ook in Engeland, Italië of Spanje aan de bak kunnen.”

Vraagtekens

Het gebeurt zelden dat een club de transfergeruchten zelf aanzwengelt. Toch was dat exact wat Standard deed door op de website te zetten dat “gezien de geruchten over een nakende transfer van Imoh Ezekiel de club bevestigt dat er voor de jonge aanvaller flink wat interesse is van Europese clubs”. Voor sommigen binnen de club is de transfer van Ezekiel al zogoed als beklonken, maar bij het bestuur staan ze nog even op de rem. Kwestie van wat tijd te kopen om een vervanger te vinden. Want aankondigen dat ze na Batshuayi ook Ezekiel laten gaan zonder een vervanger achter de hand te hebben, zou de gemoederen bij de supporters wel eens kunnen verhitten. Dat bleek toen tijdens de wedstrijd tegen PAOK Jelle Van Damme gewisseld werd, er vanop de bank geroepen werd: “Geef je aanvoerdersband aan Imoh.” Of we daar een mooi afscheidscadeau dan wel een poging om hem alsnog te doen blijven in moeten zien? Vukomanovic lacht: “Imoh verdient die band.” De T2 voegde er nog aan toe dat hij “niet denkt dat Ezekiel gaat vertrekken”.

Rest nog het laatste vraagteken: Laurent Ciman. Meer dan ooit tevoren op de hoogte van wat zijn collega’s bij de Rode Duivels verdienen, gaf hij eerder al aan dat er flink wat interesse voor hem bestaat in Frankrijk. Vorig weekend werd verrassend genoeg bekend dat Ciman benaderd werd door Anderlecht. Na de affaire-Kanu, waarvan ze bij Standard vermoeden dat hij na zijn contractbreuk met Anderlecht onderhandelde, zou dat er te veel aan zijn. Luzon weet maar al te goed dat hij nog twee basispionnen dreigt te verliezen. Vandaar zijn straffe uitspraken als daar zijn: “We zijn niet goed genoeg om op drie fronten mee te strijden” en “Ik kan onze doelen pas in september meedelen, als alle transfers achter de rug zijn.” Wait and see.

DOOR PIERRE DANVOYE – BEELDEN PHOTONEWS

Met Teixeira-Arslanagic heeft Standard vervangers in huis voor Kanu-Ciman.

“Er is geen wrevel tussen de voorzitter en mezelf. Hij legt me geen enkele speler op.” Guy Luzon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier