Het (on)gelijk van Vincent Kompany

Vincent Kompany: steeds de rust zelve. © BELGAIMAGE

Dankzij de vlotte 4-1-overwinning tegen Zulte Waregem is Anderlecht nog niet uitgeteld voor deelname aan play-off 1.

In theorie is Anderlecht nog voluit in de running voor play-off 1, maar in de praktijk hebben de Brusselaars een klein mirakel nodig om in de top vier te eindigen. Anderlecht moet in de eerstvolgende twee wedstrijden Antwerp (5 april) en Club Brugge (11 april) kloppen en het moet ook een achterstand van twee zeges op Oostende en Genk goedmaken. Om de situatie te begrijpen waarin Anderlecht zich bevindt, moeten we twee maanden teruggaan in de tijd. Op 19 januari speelde paars-wit gastheer voor Charleroi en negen minuten voor het einde van de reguliere speeltijd scoorde Francis Amuzu op aangeven van Landry Dimata het derde doelpunt voor de Brusselaars. Voor Amuzu was het pas zijn eerste goal van het seizoen en tot afgelopen weekend zou het voor RSCA de laatste competitietreffer op eigen veld zijn die niet voortkwam uit een strafschop.

De beslissing van Kompany om vanuit het niets Verschaeren, Trebel en Ashimeru in de basis te droppen bleek achteraf de juiste te zijn.

Tegen Zulte Waregem maakte Anouar Ait El Hadj een einde aan die gitzwarte reeks in het Lotto Park. De 4-1-overwinning was op een ander vlak opmerkelijk: het was de eerste keer sinds de wedstrijd tegen Antwerp op 1 november dat het thuis kon winnen zonder dat er een strafschop mee gemoeid was. Paul Mukairu maakte toen de winning goal en spelers als Mustapha Bundu, Percy Tau, Petr Zulj, Derrick Luckassen, Michel Vlap en Antoine Colassin stonden toen op het scheidsrechtersblad. Om maar te zeggen dat het een eeuwigheid geleden is dat de Brusselaars een wedstrijd winnend konden afsluiten zonder penalty. Met dit Anderlecht weet je nooit, maar de zege tegen Zulte Waregem zou wel eens de referentiewedstrijd kunnen zijn waar Anderlecht sinds nieuwjaar naar op zoek is. Vooral Vincent Kompany mag zichzelf op de borst slaan, want zijn beslissing om vanuit het niets Yari Verschaeren, Adrien Trebel en Majeed Ashimeru in de basis te droppen bleek achteraf de juiste te zijn.

Het was zeker niet de eerste keer dit seizoen dat Kompany een aantal gewaagde keuzes durfde te maken. Een van de meest flagrante voorbeelden was de uitwedstrijd bij Club Brugge waarin Zakaria Bakkali en Kristian Arnstad onverwachts aan de aftrap stonden. In de aanloop naar die wedstrijd had Kompany bovendien aangegeven dat ze vol voor de zege moesten gaan omdat de kampioenenploeg van Philippe Clement volgens hem iets minder sterk was dan vorig seizoen. Enkele spelers fronsten toen de wenkbrauwen, maar het discours van Kompany klonk toen zo overtuigend dat iedereen meeging in zijn verhaal. Die episode geeft alleen maar aan dat Kompany rotsvast in zijn spelersgroep gelooft. Ondanks de tegenvallende resultaten is de trainer ook altijd rustig gebleven. Dat bleek nogmaals na de bekeruitschakeling tegen Genk. In feite is Kompany de enige die nooit gestresseerd rondloopt en met zijn positivisme de rest meetrekt.

Vanuit bepaalde hoek wordt beweerd dat de druk op Kompany de voorbije weken werd opgevoerd, maar dat blijkt goed mee te vallen. De volledige staf staat als één man achter hem en tijdens het traditionele etentje op donderdag tussen de kopstukken van de club verliep alles in een goede sfeer. Kompany beseft wel dat Europees voetbal halen een must is. Daar liet Karel Van Eetvelt geen twijfel over bestaan tijdens een vlammende speech die hij begin december hield. De boodschap was duidelijk: we hebben iedereen nodig om volgend seizoen Europees voetbal te spelen. Terloops liet Van Eetvelt ook uitschijnen dat de club met liquiditeitsproblemen kampte en dat hij hoopte dat ze iedereen zouden kunnen blijven betalen tot het einde van het seizoen. Het missen van Europees voetbal zou de financiële toestand van Anderlecht alleen maar erger maken. En zelfs al komt het tot een akkoord tussen de aandeelhouders is het niet ondenkbaar dat sportief directeur Peter Verbeke opnieuw met een bijna lege portefeuille de transfermarkt op moet.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier