Van de zeven weken verplichte rust voor SV Roeselare, zijn er intussen al vijf verstreken. Vier stemmen uit de club over hoe de West-Vlamingen die tussenperiode overbruggen. ‘Voor ons mag de eindronde morgen al beginnen. ‘

De kapitein: ‘De onderlinge concurrentie is groot’

Stefaan Tanghe: “De eindronde wordt sowieso moeilijker dan vorig jaar. Het blijft namelijk een groot vraagteken hoe we die lange voetballoze periode zullen verteren. Daarom zou ik liefst zoals vorig jaar eerst op verplaatsing beginnen, die eerste match is dan iets minder belangrijk. Je merkt wel dat de groep duidelijk nog honger heeft, er wordt heel scherp getraind. Logisch, want in de eindronde tellen de regels van tweede klasse: er staan maar 15 mensen op het wedstrijdblad. Als je weet dat Roeselare een kern van 25 spelers heeft, begrijp je wel dat de concurrentie serieus aangescherpt is. Voor een aantal posities zijn er twee gelijkwaardige spelers, dus inzet en karakter zullen het verschil moeten maken.

“Vorig jaar heb ik mijn steentje kunnen bijdragen aan het winnen van de eindronde en ik hoop dat ik dat dit jaar kan herhalen. De kniepijn die tijdens het seizoen opspeelde, is gelukkig volledig verdwenen. We hebben een vrij jonge ploeg en het is aan mij om wat ervaring bij te brengen. In juni ben ik einde contract, maar ik heb er zelf voor gekozen om nog niet met de club rond de tafel te zitten. Na de eindronde zullen we dat zeker doen, dan weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Het is niet uitgesloten dat ik bij Roeselare blijf, als voetballer of misschien wel in een andere functie.”

De trainer: ‘Oppassen voor de slaapstand’

Dennis van Wijk: “Wat we nu doen, is in feite veredelde bezigheidstherapie. Je probeert je spelers te laten pieken naar die eindronde, maar intussen speel je meer dan een maand geen competitief voetbal. De knop omdraaien van ’trainingscherp’ naar ‘wedstrijdscherp’ is niet vanzelfsprekend. In oefenwedstrijden gaat het uiteindelijk om niets en wil een speler in de eerste plaats zorgen dat hij niet geblesseerd raakt. Mijn groep is op dit moment fysiek top, de ambiance is oké, maar de vraag blijft hoe lang we die vorm kunnen aanhouden. Het is nog anderhalve week vooraleer we opnieuw het veld op mogen lopen. Sommige spelers staan te popelen, de dash is terug. Voor ons mag de eindronde meteen beginnen, liever morgen dan overmorgen.

“Ergens is het natuurlijk niet slecht dat je even kan herbronnen, maar iedereen beseft intussen wel dat die tussenpauze veel te lang is. De voorbije weken heb ik wel de tijd gehad om de potentiële tegenstanders uit de eindronde een paar keer aan het werk te zien. In principe mogen we niet voor verrassingen te staan komen. Ik ben intussen aan mijn vijfde eindronde toe, maar ik heb het gevoel dat deze editie echt een lastig karwei wordt. Niet omwille van onze voetbalkwaliteiten vergeleken met die van de tegenstand, maar omwille van de wedstrijdmentaliteit. Ik ben bang voor het scenario waarin de tweedeklassers er vanaf de eerste wedstrijd meteen inkletsen en wij nog in slaapstand zitten.

“Voorlopig is iedereen fit en kunnen we beschikken over de volledige groep. Maar de kans blijft bestaan dat Nikita Rukavytsya halverwege mei geselecteerd wordt voor het WK. De assistent-bondscoach van Australië, Henk Duut, is hem drie of vier keer komen bekijken. Twee van die wedstrijden heeft hij belabberd gespeeld, maar één keer was hij heel goed. Nu, dat was op voorhand ingecalculeerd. In feite was het de bedoeling dat Ruka de goals ging scoren om ons in eerste te houden, waardoor hij automatisch in de picture kwam om zijn selectie af te dwingen. Voorlopig kregen we nog geen bericht, maar als hij straks toch mee mag naar Zuid-Afrika, is dat goed voor hem.”

De voorzitter: ‘We krabbelen opnieuw recht’

Antoine Van Eeckhout: “Roeselare heeft dit seizoen opnieuw een aantal klappen gekregen, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat we definitief zouden breken. Deze club krabbelde al vaak opnieuw recht. En wees maar gerust dat de tweedeklassers ons niet zo graag zien komen in de eindronde. We hebben op dat vlak al wat ervaring opgebouwd.

“Ik geloof er nog steeds in dat alle factoren aanwezig zijn om een bloeiende eersteklasser uit te bouwen in Roeselare. We hebben een commercieel en financieel draagvlak en uiteindelijk mogen we zeker niet klagen over de publieke belangstelling: er zijn toch 4000 abonnees, zelfs in periodes van sportieve tegenslag. Vergeet ook niet dat we erin geslaagd zijn om als rode lantaarn ons stadion te laten vollopen voor de beslissende match tegen Westerlo. Het voetbal leeft in Roeselare en omstreken.

“Maar doordat we eindronde spelen, is het opnieuw niet makkelijk om vlotjes een budget voor volgend jaar in elkaar te boksen. Andere clubs kunnen nu al met het oog op volgend seizoen gaan praten met sponsors en spelers. We hebben wel onze les geleerd uit vorig jaar en de twee scenario’s voor eerste en tweede klasse zijn zo goed als uitgewerkt. De commerciële cel staat momenteel voor de uitdaging om sponsorcontracten voor volgend seizoen af te sluiten, al dan niet onder voorbehoud, afhankelijk van de reeks waarin we spelen. Als bestuurder van een voetbalclub moet je rationeel zijn en de verschillende scenario’s niet uit de weg gaan. Je mag hopen op successen, maar je moet ook weten waar je naartoe gaat als de resultaten tegenvallen.”

De algemeen directeur: ‘Zeven weken in een kunstmatig coma’

Patrick Verhamme: “Uiteindelijk mogen we nog blij zijn dat we vijftiende geworden zijn en geen zestiende. Als laatste ben je sowieso ter dood veroordeeld: je speelt dan geen matchen meer van eind maart tot begin augustus. Wij zijn niet dood, maar worden door het huidige systeem zeven weken in een kunstmatig coma gehouden.

“Los van het gebrek aan inkomsten uit de ticketverkoop en onze businessclub, valt ook het verlies aan tv-gelden serieus tegen: het verschil tussen play-off 2 en de eindronde is 220.000 euro. Als we zouden zakken, wordt het heel moeilijk, maar het plan-B ligt klaar. Idealiter willen we dan, net als STVV vorig jaar, meteen weer overgaan naar eerste. Al is zoiets gemakkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk.”

door bregt vermeulen – beeld: reporters

Fysiek zijn we top, de ambiance is oké, maar hoe lang kunnen we dat volhouden?

Dennis van Wijk

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content