Lucien Van Impe waarschuwt Jurgen Van den Broeck.

Zo maniakaal als Lance Armstrong in zijn gloriejaren leefde Jurgen Van den Broeck (28) toe naar de Ronde van Frankrijk, die zaterdag met een rit in lijn in de Vendée van start gaat. Tijdens hoogtestages, windtunneltests en ritverkenningen werkte de Morkhovenaar zich op Spartaanse wijze in het zweet. Teruggetrokken in zijn cocon focuste hij zich op zijn missie: het eindpodium halen van de Tour.

Lucien Van Impe, in 1981 tweede achter Bernard Hinault, is de laatste Belg die in de top drie eindigde in Parijs. “Jurgen liet in de Dauphiné Libéré zien dat hij klaar is voor zijn opdracht”, zegt Van Impe over zijn mogelijke opvolger. “In de Tour even goed doen als vorig jaar, toen hij vijfde werd, zit er voor Jurgen zeker in. Maar het podium? Daarvoor moet hij voorbij Contador, de broers Schleck, Evans of Wiggins. Reken maar dat zij er ook zullen staan. Ik vrees dat Jurgen net naast het podium zal eindigen. Op de ondankbare vierde plaats, voorafgegaan door Contador, Andy Schleck en Evans.

Vergeleken met vorig jaar wordt het er voor Van den Broeck niet makkelijker op, beseft ook Van Impe. “Het moeilijkste is dat de andere kanshebbers voor het podium hem nu veel meer zullen viseren. Vorig jaar dachten ze nog: die pakken we wel terug. Als Jurgen zich nu zal roeren, zullen ze redeneren: opgepast, dat is ook een kandidaat. Ze zullen hem niet laten rijden. Dat is een wereld van verschil.”

Daarbij komt dat de druk op Jurgen nog toenam. “De mensen verwachten allemaal dat hij nog beter presteert dan vorig jaar”, gaat Van Impe verder. “Feitelijk zou dat ook moeten, want hij is weer een jaar sterker. Jurgen zal het natuurlijk niet gauw toegeven, maar een vijfde plaats zal ook voor hemzelf niet meer volstaan. Een coureur wil zichzelf altijd overtreffen.

“Hij zit ook met het probleem dat ze bij Omega Pharma – Lotto een goeie sprinter in de ploeg hebben. In de eerste week zal André Greipel beschermd moeten worden. Wat ze ook mogen beweren, de jongens zullen voor de Duitser moeten werken. Greipel zal supergemotiveerd zijn voor zijn eerste Tour en zich willen bewijzen tegenover Cavendish.

“Dan zullen ze met de ploeg ook nog Philippe Gilbert uitspelen om ritten te winnen. Ik vraag me af: zal Jurgen in het gebergte wel nog ploegmaats hebben met overschot om voor hem te werken? Dat valt af te wachten, maar ik vrees ervoor. Op meerdere paarden wedden is in de Tour niet meer van deze tijd. Ofwel bouw je een ploeg rond een klassementsrenner, ofwel rond een sprinter.

“Bovendien valt de ploeg na het seizoen helemaal uit elkaar. Zelf zou Jurgen bij Lotto blijven. Anderen weten wellicht al dat ze weggaan. Zij die volgend jaar met Gilbert naar een andere ploeg trekken, zullen zij honderd procent voor Jurgen rijden? Het lijkt me logisch dat ze zich meer inspannen voor Gilbert. Je kan alleen maar hopen dat het team tijdens de Tour niet in verschillende kampen uiteenvalt. Alles zal afhangen van de ingesteldheid van de renners. Maar de splitsing tussen Omega Pharma en Lotto zal zeker in hun achterhoofd meespelen.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier