Het rapport van 1A

Met KV Mechelen-Standard wordt vrijdag het vervolg van de reguliere competitie op gang getrapt. Hoe staat elke eersteklasser ervoor? Wie was tot nu toe top en wie flop? Een overzicht van nummer één Club Brugge tot hekkensluiter Cercle Brugge.

Grijpt Anderlecht voor het eerst naast play-off 1?

Voor het eerst sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2009/10 dreigt Anderlecht de hoogmis van de Jupiler Pro League te missen. Een supporter die vandaag zijn geld durft in te zetten op een kwalificatie van Anderlecht voor play-off 1 is ofwel gek of hij houdt gevoelige informatie achter.

De openingsspeech van Vincent Kompany tijdens de oefenstage in het Spaanse San Pedro del Pinatar liet alvast weinig aan de verbeelding over: het proces dat naar succes leidt, is ondergeschikt aan deelname aan play-off 1. In de open brief die Anderlecht op 12 december op zijn supporters losliet werd er al gezinspeeld op een overgangsseizoen en Kompany deed er een schepje bovenop. ‘Behalve deze ploeg kan niets me schelen. We hebben doelen te bereiken die niet afdwingbaar zijn in zes of drie maanden. Of in de vorm van play-off 1. Vergeet dat! Onze doelstellingen liggen in het collectieve en daar zal tijd over gaan. We moeten gewoon het juiste pad volgen tot we er helemaal doorheen zijn. Ga tijdens elke training tot het uiterste en push je ploegmaats zodat ze beter worden.’

Nacer Chadli
Nacer Chadli© BELGAIMAGE

Of Anderlecht tot het einde kan meedingen naar een plek in de top zes zal van een aantal factoren hangen. Hoe lang blijven de kopmannen Vincent Kompany, Samir Nasri, en Nacer Chadli fit? Zal Frank Vercauteren langdurig geblesseerde spelers als Zakaria Bakkali en Landry Dimata eindelijk recupereren? Hoe snel zullen de transfers renderen? En vooral: welke spits moet straks voor de doelpunten zorgen? Op defensief vlak deden de Brusselaars het eigenlijk niet zo slecht – enkel Club Brugge en Charleroi incasseerden minder goals – maar het offensieve compartiment nam dikwijls een snipperdag.

Om de kloof met Standard (8 punten), KV Mechelen (7 punten), Zulte Waregem en KRC Genk (allebei 4 punten) te dichten, moet Anderlecht ook eens een reeksje neerzetten. De voorbije jaren slaagde paars-wit er slechts drie keer in om meer dan vier zeges aan elkaar te rijgen: in het seizoen 2016/17 onder René Weiler (vijf zeges), in het seizoen 2014/15 met Besnik Hasi (4 zeges) en vorig seizoen onder het commando van Hein Vanhaezebrouck (vier zeges). That’s it.

Na de thuismatch tegen Club Brugge zal duidelijk worden of Anderlecht een ernstige play-off 1-kandidaat is. Bij winst tegen de erfvijand doet paars-wit nog mee, bij een nederlaag is het definitief veroordeeld tot play-off 2. En misschien is dat niet eens zo slecht. Voor dit Anderlecht is play-off 2 wellicht de gemakkelijkste route om volgend seizoen Europa in te gaan.

Hendrik Van Crombrugge
Hendrik Van Crombrugge© BELGAIMAGE

+ : HENDRIK VAN CROMBRUGGE

Zijn transfer deed bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Want had Anderlecht met Thomas Didillon geen degelijke eerste doelman onder de lat staan? Met acht clean sheets heeft Hendrik Van Crombrugge de laatste twijfelaars over de streep getrokken.

– : SAMIR NASRI

De man die gehaald werd om het voetbal van Vincent Kompany gestalte te geven, kon de verwachtingen nog niet inlossen. Door een fysieke achterstand en een spierblessure stond Nasri slechts in 6 van de 24 officiële matchen aan de aftrap.

24

Omdat Kemar Roofe allergisch lijkt voor ballen in de diepte en de flankaanvallers zelden in de rug van de vijandelijke backs opduiken, liepen de spelers van paars-wit dit seizoen nog maar 24 keer buitenspel.

Samir Nasri
Samir Nasri© BELGAIMAGE

102

Dit had Hendrik Van Crombrugge allicht niet verwacht toen hij van Eupen naar het Astridpark trok: met 102 schoten is hij de op één na meest belaagde keeper, na Daniel Schmidt (STVV).

129

Het project van Vincent Kompany draait om balbezit en dat blijkt: met 129 lange sessies balbezit (meer dan 45 seconden) is Sporting de leider op dat gebied.

Het rapport van 1A

Is Hollerbach de evenknie van Storck?

Het antwoord is ja! Vergelijken we de naakte cijfers van de twee Duitse trainers na 21 wedstrijden bij Mouscron. Vorig seizoen behaalde Bernd Storck tussen september en februari 35 punten. Bernd Hollerbach oogstte er dit seizoen sinds de eerste speeldag 27.

De jongere doet dus minder goed dan de oudere. Maar er zijn zeker verzachtende omstandigheden. Hij doet wel minder goed, maar daarentegen is Excel nog niet helemaal uitgeschakeld voor play-off 1. De achterstand op de huidige zesde, KV Mechelen, bedraagt slechts zeven punten. De kloof met outsiders Zulte Waregem en Genk is amper vier punten.

Bernd Hollerbach
Bernd Hollerbach© BELGAIMAGE

Storck erfde een groep die mentaal in de put zat, een ploeg die de competitie begonnen was met zes nederlagen. Hij heeft die weer op de rails gekregen en enkele maanden later had hij er een winnende machine van gemaakt. Een geweldige verdienste. Maar het ging uiteindelijk wel om spelers die elkaar goed kenden, die wisten hoe de club functioneerde. En er zat heel wat talent: Selim Amallah, Mërgim Vojvoda, Mbaye Leye, Benson Manuel, Taiwo Awoniyi, Noë Dussenne, Frantzdy Pierrot. We noemen net die namen omdat zij ondertussen allemaal Le Canonnier verlaten hebben. Hollerbach moest het in de meeste matchen ook stellen zonder Jean Butez, verkozen tot beste Hurlu van het afgelopen seizoen.

De nieuwe coach moest dus aan zijn opdracht beginnen met een sterk gewijzigde kern. Mouscron haalde ruim een dozijn nieuwe spelers, sommigen nog nadat de competitie was begonnen. Hollerbach – ook een Duitser, maar niet zo’n controlefreak als zijn voorganger – moest maar zien dat de mayonaise pakte. Daarin slaagde hij. Niemand had durven te voorspellen dat dit team eind december al gered zou zijn. Voor Hollerbach is de missie dus al volbracht. Om één match als voorbeeld te nemen van het goede werk dat hij verricht heeft: die novemberdag dat Mouscron Antwerp wegspeelde. Hij bracht in die match acht spelers aan de aftrap die in de zomer waren gekomen. Een andere transfer liet hij invallen. Dat noemt men dan een geslaagde snelbouw.

Er is één opmerkelijk element in het parcours van Mouscron dit seizoen: ze hebben alleen maar verloren tegen ploegen uit de huidige top zes en tegen landskampioen Genk. Dat betekent dat ze het tegen de rest erg goed gedaan hebben. En wat blijkt uit de resterende kalender: in negen wedstrijden moeten ze nog zeven keer tegen ploegen uit de buik en de staart van het klassement. Reden om erin te geloven!

Stipe Perica
Stipe Perica© BELGAIMAGE

+ : Stipe Perica

We moesten wat geduld oefenen voor we hem aan het werk konden zien, vanwege een knieprobleem, maar sinds hij in november weer in de ploeg kwam, scoort hij aan de lopende band. Zijn verhouding speeltijd/doelpunten is momenteel de beste in België.

– : Dimitri Mohamed

Hij was gewend om dertig of meer matchen per seizoen te spelen. Hij was de aanvoerder van de ploeg – nog altijd trouwens. Maar hij staat veel minder vaak op het veld. Hij is nu eerder depanneur dan vaste waarde.

9

Mouscron is niet echt slagvaardig, maar moeilijk te manoeuvreren. Dat blijkt uit 9 gelijke spelen in 21 duels. Dat record delen de Henegouwers met Anderlecht.

Dimitri Mohamed
Dimitri Mohamed© BELGAIMAGE

46

Aangezien ze het hun tegenstanders zo moeilijk mogelijk willen maken, begaan Les Hurlus vrij veel overtredingen. De specialist daarin is vleugelspeler Jonah Osabuteh met 46 fouten. Alleen Stef Peeters van Cercle beging er nog meer.

53,8

Als de verdediger Kevin Wimmer al geregeld op het middenveld moet spelen, dan hoef je geen methodische opbouw te verwachten. Mouscron kiest vaak voor de lange bal, gemiddeld 53,8 keer per match, een record.

Het rapport van 1A

Kunnen de Limburgers een grijs seizoen vermijden?

Bij gebrek aan spektakel op het veld verzorgden de Japanse eigenaars van STVV bij momenten de show in de coulissen van Stayen. Met het ontslag van Marc Brys als apotheose van de demonstratie. De vervanging van Team Brys zat er al een tijdje aan te komen en hun plaats werd ingenomen door een Australiër ( Luciano Trani), een Sloveen ( Milos Kostic) en twee Belgen ( Nicky Hayen en Jurgen De Braeckeleer). Daarnaast werd het sportieve departement versterkt met ex-voetballer Kevin Muscat, de tweede Australiër in het nieuwe organigram, die als rechterhand zal fungeren van sportief directeur Andre Pinto. Het duo Muscat-Pinto moet de sportieve lijnen uitzetten en zal wellicht het transferbeleid willen consolideren. Tijdens de voorbije mercato’s werden er vooral (jonge) buitenlandse spelers ingehaald die op korte of middellange termijn met een grote winstmarge doorverkocht moeten worden.

Op sportief vlak moest STVV de voorbije maanden enkele keren door het stof kruipen. Er werd zwaar verloren bij Club Brugge (6-0), KV Kortrijk (4-0), Anderlecht (4-1) en Zulte Waregem (5-1) en na 21 speeldagen totaliseren de Limburgers al 38 tegendoelpunten. De afwezigheid van Jorge Teixeira is daar zeker niet vreemd aan. Tussendoor zorgde STVV wel voor enkele opmerkelijke resultaten door thuis Standard te kloppen en te gaan winnen in Charleroi, Genk en Mechelen. Het bestuur zag zich genoodzaakt om Yohan Boli, dé man die STVV aan die stuntzeges hielp, te verkopen aan Al-Rayyan Sports Club. Boli scoorde aan de lopende band – met 10 doelpunten in 17 duels had hij zich in het spoor van Dieumerci Mbokani genesteld – maar zijn vertrek zal niet per se het seizoen van STVV hypothekeren. De Limburgers hebben niets meer te winnen of te verliezen. Ze kunnen niet meer bijgehaald worden door rode lantaarn Cercle Brugge en ze hebben ook geen uitzicht meer op play-off 1. Waarom dan de speler met de hoogste transferwaarde tegen zijn zin op Stayen houden terwijl er nog stevig gecasht kan worden?

Yuma Suzuki
Yuma Suzuki© BELGAIMAGE

Het vertrek van Boli heeft wel als gevolg dat de helft van de doelpuntenproductie van STVV is weggevallen. Yuma Suzuki zit aan vijf doelpunten, maar zijn collega-aanvallers Allan Sousa, Nelson Balongo en Facundo Colidio schoten sinds de start van het seizoen vooral met losse flodders. Zonder bijkomende goalgetter zit er voor STVV en de nieuwe trainer Kostic straks niets meer in dan de slotscènes in te blikken van een grijs seizoen.

+ : Yohan Boli

Door een samenloop van omstandigheden liep Yohan Boli de voorbije maanden nog op Stayen rond en dankzij zijn goals kwam STVV dit seizoen niet in de problemen. Hoewel hij tijdens de eerste vijf speeldagen droog stond, vond hij toch tien keer de weg naar doel.

Yohan Boli
Yohan Boli© BELGAIMAGE

– : Nguyen Cong Phuong

De Vietnamese Messi bleek uiteindelijk een slechte imitatie van de Argentijn. Na een invalbeurt van 20 minuten tegen Club Brugge en enkele bleke prestaties bij de beloften mocht de 24-jarige aanvaller alweer inpakken.

3

Daniel Schmidt is niet erg op zijn gemak wanneer de muur zich voor hem opstelt. De doelman van de Kanaries kreeg al drie vrije trappen binnen. Een record dat hij liever niet had gehad.

Nguyen Cong Phuong
Nguyen Cong Phuong© BELGAIMAGE

26,3

Het verhaal is bekend: op een kunstgrasveld als dat van Stayen kun je het spel gemakkelijker versnellen over de grond dan door de lucht. Dat is misschien de reden waarom de Truienaars maar weinig kopduels aangaan (gemiddeld 26,3 per match).

28,7

Het lage percentage gekadreerde schoten van de Limburgers dit seizoen. Geen enkele ploeg doet minder goed. Gelukkig was er Yohan Boli: 33 schoten, 15 binnen het kader, 10 goals.

Het rapport van 1A

Zal KV Kortrijk voor de tweede keer in zijn geschiedenis de bekerfinale spelen?

Vorig seizoen zette KV Kortrijk na de trainerswissel in november, toen Yves Vanderhaeghe in de plaats van de ontslagen Glen De Boeck kwam, een geweldige serie neer en eindigde het alsnog als achtste met 43 punten. In voorbeschouwingen op dit seizoen werd het dan ook als mogelijke seizoensrevelatie getipt, maar met een twaalfde plaats met slechts 22 punten presteerde het tot nu toe onder de verwachtingen.

De ambitie om zo lang mogelijk mee te doen voor play-off 1 moest het al snel opgeven. De kloof met de zesde plaats bedraagt twaalf punten. Dankzij een 6 op 6 in Eupen (1-2) en tegen Cercle Brugge (1-0) op de laatste twee speeldagen van 2019 wist het wel nog een kloof van 11 punten te slaan met de degradatieplaats.

Wisselvalligheid is wat deze campagne van KVK kenmerkt. Er was de uitschieter tegen Anderlecht (4-2) en er waren ook de overtuigende prestaties tegen STVV (4-0) en Zulte Waregem (2-0), maar er werd bijvoorbeeld ook op eigen veld verloren van Waasland-Beveren (1-3) en van Eupen (1-2).

Gary Kagelmacher
Gary Kagelmacher© BELGAIMAGE

Bij momenten pakte KVK te gemakkelijk goals. Dan kwam er te veel dreiging doorheen het middenveld en miste het achterin scherpte. In 21 competitiewedstrijden kreeg het al 10 strafschoppen tegen. Op rechts en vooral centraal achterin kende het problemen. Nihad Mujakic, Brendan Hines-Ike en Vladimir Kovacevic voldeden niet. Uiteindelijk kwam er beterschap met de jonge Braziliaan Tuta, gehuurd van Frankfurt, als complement van de ervaren Gary Kagelmacher; en met Larry Azouni als verdedigende middenvelder. De club kijkt uit naar defensieve versterking, onder meer naar een defensief sterke zes.

Ook voorin kende KVK problemen. Daar onderging de selectie in het tussenseizoen grote veranderingen met het vertrek van Felipe Avenatti, Teddy Chevalier en Idir Ouali. Van de teruggekeerde huurspelers was alleen Ilombe Mboyo een vaste waarde. Van de nieuwelingen liet Eric Ocansey af en toe klasseflitsen zien; Fraser Hornby, gehuurd van Everton, begon sterk, maar kende een terugval; en Faïz Selemani raakte pas eind november speelgerechtigd en blesseerde zich dan nog. Op de beste Imoh Ezekiel blijft het wachten. Met Terem Moffi (20) werd alvast al een nieuwe centrumspits aangetrokken.

In de beker van België deed KVK het tot nu toe foutloos: het schakelde achtereenvolgend Seraing (1-3), Eupen (2-1) en Union (0-1) uit. Met Antwerp treft het in de halve finale een tegenstander die een maat groter is. Maar het allerbeste KVK is tot veel in staat, zeker in een terugwedstrijd op eigen veld. Nu het zo goed als gered is, kan alles daarop afgestemd worden: voor de tweede keer in de geschiedenis de bekerfinale spelen.

Julien de Sart
Julien de Sart© BELGAIMAGE

+ : Julien de Sart

Weinig spelers waren top, velen waren te wisselvallig. Voorin was Ilombe Mboyo een zekerheid, met acht doelpunten, maar vooral: op het middenveld is Julien de Sart een bepalende speler geworden: altijd aanwezig én ook al vijf doelpunten en drie assists.

– : Nihad Mujakic

De Bosnische belofte-international speelde nog maar in één competitiewedstrijd mee, tegen KV Mechelen, en daarin maakte de linksvoetige centrumverdediger een slechte beurt: hij lag aan de basis van twee tegendoelpunten.

9

De mannen van Yves Vanderhaeghe hebben blijkbaar moeite om het hoofd koel te houden in de eigen zestien meter. Sinds het begin van het seizoen kregen ze al negen goals uit een strafschop tegen.

Nihad Mujakic
Nihad Mujakic© BELGAIMAGE

38

Het harde schot van Julien de Sart is door de jaren heen een handelsmerk geworden. Maar misschien overdrijft de Luikenaar wat: 38 schoten van buiten de backlijn is het hoogste aantal in 1A.

104,9

In Kortrijk spelen is altijd speciaal: veel strijd en veel omschakelingen. Dat valt af te lezen aan het spel van de thuisploeg: die lijdt gemiddeld 104,9 keer per match balverlies, een record.

Het rapport van 1A

Waarom moet KAS Eupen nog altijd bang achterom kijken?

Heel simpel: omdat de hele ploeg in een paar maanden verbouwd werd en omdat de twee spelers die de voorbije jaren een enorm aandeel hadden in het behoud, stopten of vertrokken. Luis García hing de schoenen aan de haak, en dat Hendrik Van Crombrugge een uitstekende doelman is, ontdekt het grootste deel van België pas nu.

Van de basisploeg die vorig seizoen de reguliere competitie afsloot, stond eind december nog slechts één speler op het veld: kapitein Siebe Blondelle. Lazare Amani en Danijel Milicevic die toen invielen, kwamen pas na een paar maanden terug aan de oppervlakte.

Drie andere spelers die vorig seizoen bij de sterkhouders hoorden, verdwenen de afgelopen maanden uit beeld. De snelle en altijd hard werkende Japanse spits Yuta Toyokawa keerde bij gebrek aan speelminuten terug naar eigen land. Verdedigend middenvelder Sulayman Marreh, die onder de vorige trainer Claude Makelele altijd speelde en vorig seizoen een van de revelaties was, had de afgelopen maanden geen plaats meer. Hij vertrekt naar KAA Gent. Ook linksachter Silas Gnaka, een van de laatste Aspireproducten bij Eupen, verloor zijn basisplaats aan Nils Schouterden, ooit door Makelele uit de kern gezet, maar vandaag een van de sterkhouders.

Nils Schouterden
Nils Schouterden© BELGAIMAGE

Liefst 24 zomertransfers haalde Eupen binnen. Met 19 nationaliteiten in zijn kern van 31 spelers is het een echte toren van Babel, al staan er wel wekelijks vier Vlamingen aan de aftrap. Trainer Beñat San José slaagde er in tegenstelling tot zijn voorganger Makelele in om de hele groep met zijn voetbalfilosofie te begeesteren, maar ook hij stapte ietwat naïef in de Belgische competitie en veranderde al vier keer van tactisch systeem. Vandaag valt hij terug op spelers die in de eerste weken niet eens aan bod kwamen (Milicevic, Schouterden).

Tot dusver toonden slechts weinig nieuwkomers al een toegevoegde waarde. Zelfs een ervaren rat als de voormalige Duitse international Andreas Beck (met naast zijn ervaring bij Besiktas toch 290 Bundesligawedstrijden op de teller) moest bij de competitiestart naar adem happen en toonde pas de laatste wedstrijden zijn meerwaarde.

Het gevolg is dat KAS Eupen op dit moment ondanks de vele transfers en de verhoogde ambities liefst zes punten minder heeft dan een jaar geleden. Dat het in 21 wedstrijden slechts 17 goals maakte (geen enkele eersteklasser scoorde minder) zegt veel over het grootste probleem waarmee de ploeg kampt. De twee spitsen Jon Bautista en Jonathan Bolingi maakten samen amper zes doelpunten.

DANIJEL MILICEVIC
DANIJEL MILICEVIC© BELGAIMAGE

+ : Danijel Milicevic

In het begin kwam de middenvelder helemaal niet in de plannen van de nieuwe trainer voor. Pas toen hij speelkansen kreeg, sprokkelde Eupen punten. Vandaag heeft hij met vier goals en drie assists de beste statistieken.

– : Sulayman Marreh

‘We moeten meer Marrehs halen’, verwoordde algemeen directeur Christoph Henkel begin dit seizoen de nieuwe sportieve visie, maar de Eupense sterkhouder verdween intussen helemaal uit beeld. Benieuwd of hij zich bij KAA Gent heruitvindt.

7

Ortwin De Wolf, de doelman van de Panda’s, is duidelijk niet op zijn gemak bij afstandsschoten. De ex-keeper van Lokeren werd dit seizoen al zeven keer geklopt van buiten de backlijn.

Sulayman Marreh
Sulayman Marreh© BELGAIMAGE

14,3

Bij gebrek aan offensieve kwaliteiten zoeken de Oostkantonners andere middelen om te kunnen opschuiven. Daarbij zoeken ze vaak het hoofd van Jonathan Bolingi. De Congolees betwistte gemiddeld 14,3 kopduels per wedstrijd, een record.

408

De ploeg van Beñat San José is niet gezegend met veel techniek en dus mag de coach zelden individuele acties verwachten. Met 408 dribbels sinds het seizoenbegin staat Eupen onderaan in dit klassement.

Het rapport van 1A

Maakt de Versluys Arena het verschil?

Op verplaatsing won KV Oostende alleen op de openingsspeeldag, op het veld van… Anderlecht, en pakte het in de andere tien uitwedstrijden één schamel puntje in Kortrijk. De balans: 4 op 33. Maar in de tien wedstrijden in eigen huis schreef de kustploeg een totaal ander verhaal. Met overwinningen tegen Cercle Brugge – de grootste concurrent in de degradatiestrijd -, KV Mechelen, opnieuw Anderlecht én KAA Gent, en gelijke spelen tegen Royal Excel Mouscron en Antwerp tekende KVO in de schaduw van de Noordzee voor een 14 op 30. Maakt de Versluys Arena straks het verschil in de eindafrekening? Dat zou best kunnen. In eigen huis scoorde KVO 16 keer en pakte het 18 goals, op verplaatsing trof het amper 6 keer raak en moest de doelman – eerst William Dutoit, later gewisseld voor Fabrice Ondoa – zich 23 keer omdraaien. Stuurloos in het binnenland…

Door de steun van het publiek? In beleving, ja: fluitconcerten aan het adres van eigen spelers zijn er dit seizoen niet te horen. In aantallen, neen: het gemiddeld aantal toeschouwers schommelt dit seizoen rond de 5000. Laag, maar dat daar steeds op gewezen wordt, vinden ze in de Oostendse bestuurskamer niet prettig. Geen goede reclame om een nieuwe investeerder te overtuigen. En, benadrukken ze graag (en terecht) aan de kust: Eupen (3361), Waasland-Beveren (3673), Cercle Brugge (4463) en Royal Excel Mouscron (4521) doen slechter.

Joseph Akpala
Joseph Akpala© BELGAIMAGE

Tegen KV Mechelen en buur Club Brugge zaten in de zomervakantie nog dik 6700 toeschouwers in de Versluys Arena, tegen Eupen en Charleroi nauwelijks iets meer dan de helft. Zelfs tegen KAA Gent vonden amper 4503 thuissupporters de weg naar de Leopold Van Tyghemlaan, toen de Operatie Redding een belangrijke richting insloeg. Die kan volgend weekend misschien zelfs een beslissende wending nemen: KVO ontvangt Waasland-Beveren, dat een puntje minder heeft, en Cercle Brugge, laatste met zeven punten achterstand, ontvangt de Antwerpse vechtmachine van László Bölöni.

Een marge van tien punten na speeldag 22, het zou zomaar kunnen, en een betere start zou Dennis van Wijk zich niet kunnen wensen. Na zijn onverwachte vlucht naar Nicosia gaf Kåre Ingebrigtsen toe dat de onzekere financiële en sportieve toekomst een rol heeft gespeeld in zijn beslissing en dat die óók de spelers al maanden bezighoudt. Een comfortabele bonus zou alvast op sportief vlak bevrijdend kunnen werken.

+ : Ante Palaversa

Met 9 op 15 tekende KVO voor een sterke competitiestart, tot Ante Palaversa van het veld werd getrapt en de kustploeg met 3 op 30 wegzakte. Maar zie: met de 19-jarige Kroatische middenvelder opnieuw in de basis pakte KVO 6 punten tegen Anderlecht en KAA Gent.

Ante Palaversa
Ante Palaversa© BELGAIMAGE

– : Sindrit Guri

Vorig seizoen binnengehaald als goalgetter van de Albanese competitie, maar in Oostende met 5 goals door de mand gevallen. In de eerste thuiswedstrijd van zijn tweede seizoen tekende Sindrit Guri meteen voor 2 goals, maar de opflakkering was van korte duur.

0

Een uniek geval in onze competitie: in 21 wedstrijden wist KVO nog geen enkele keer te scoren van buiten de zestien meter. En dat ondanks 93 pogingen vanop afstand.

Sindrit Guri
Sindrit Guri© BELGAIMAGE

3,74

De kustjongens moeten zich dicht bij de goal bevinden om de bal in het net te krijgen. Dat wordt er niet eenvoudiger op als je maar 3,74 corners per match weet af te dwingen, het zwakste resultaat van 1A.

42,3

Balbezit was geen prioriteit voor Kåre Ingebrigtsen, ondertussen ex-trainer van KVO. Onder de Noor haalde Oostende een percentage van 42,3, het laagste van alle eersteklassers.

Het rapport van 1A

Redde een tussenspurt in december de ploeg?

Met een zes op zes tegen Standard en STVV stapte Waasland-Beveren met een goed gevoel de winterstop in. Het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n serie rond de eindejaarsperiode de ploeg helpt in zijn overlevingsstrijd, als straks in maart alles weer goed blijkt af te lopen.

Even terug naar december 2018: Waasland-Beveren begint als zestiende en laatste aan een zware decembermaand, met duels tegen Club Brugge, Antwerp en Lokeren. Als het stof na veel strijd is gaan liggen, op 22 december om iets voor tien, kunnen de troepen van Adnan Custovic juichen: een onverwachte negen op negen geeft hen extra zuurstof in de strijd om het behoud. Na de winterstop kan Lokeren de kloof niet meer dichten. Het verblijf in 1A is voor geel-blauw gered. Niet voor het eerst, in 2013 had Bob Peeters het ook al een keer geflikt rond Nieuwjaar, zij het dat hij aan zijn zes op zes vóór de winterstop, nog een zege erna vastknoopte. Die negen op negen was de voorbode van een paar mooie maanden, die Peeters veel lof opleverden.

Arnauld Mercier
Arnauld Mercier© BELGAIMAGE

Negen op negen, dat wil de huidige coach Arnauld Mercier ook. Zaterdag krijgt hij die kans, met een duel bij KV Oostende. Winst aan zee zou geel-blauw voorbij de financieel geplaagde kustploeg helpen. En nog wat verder uit het degradatiemoeras. Mercier nam in september over van de held van de vorige decembermaand, Adnan Custovic, en startte goed, met vier wedstrijden waarin niet werd verloren. Helaas voor hem werd er ook maar één keer gewonnen, en met veel gelijke spelen schiet je niet op, weet ook Yannick Ferrera.

Na die goeie start verging het Mercier zoals zijn voorganger: niet onaardig voetbal, maar te weinig efficiëntie in de twee belangrijke zones: voorin en achterin. De topschutter van de ploeg heeft… twee goals. Met 18 goals heeft de ploeg de op één na slechtste aanval, met 42 tegengoals de op één na slechtste verdediging.

Jur Schryvers
Jur Schryvers© BELGAIMAGE

Dat hoeft de neutrale waarnemer niet te verrassen. De ploeg had het vorig seizoen al niet breed, en zag met Nana Ampomah, Aleksandar Boljevic, Louis Verstraete en Davy Roef vier sterkhouders vertrekken. Vooral Roef liet een grote leemte: de ploeg startte met Lucas Pirard, maar die had het lastig. Brent Gabriël was te jong om over te nemen, zodat men Nordin Jackers bij kampioen Genk ging huren. Maar ook dat ging met vallen en opstaan, en bovendien raakte Jackers ook nog eens gekwetst. Hij is opnieuw fit. Aan Mercier, die met Pirard in doel de zes op zes haalde, om deze week die knoop door te hakken.

+ : Jur Schryvers

Misschien niet de beste, maar wel de meest regelmatige. Door Philippe Clement opgepikt bij de beloften van Club Brugge. Hij ontwikkelde zich tot centrale middenvelder. Fysiek is het nog even bijwerken, vandaar zijn terugval.

Emmers
Emmers© BELGAIMAGE

– : Emmers & Verreth

De ene van Inter, de ander van PSV. Met torenhoge verwachtingen zetten ze een handtekening onder hun contract. Zes/zeven maanden later is de teleurstelling groot. Te weinig speelminuten, amper impact. Mentaal broos, te veel zoeken naar excuses.

10,3

Met de bal in de vijandelijke backlijn geraken blijkt niet eenvoudig voor de mannen van de Freethiel. Ze hebben daar slechts 10,3 balcontacten per wedstrijd, de laagste score van alle eersteklassers.

Verreth
Verreth© BELGAIMAGE

76,7

Om zijn tegenstanders bij te benen is Aleksandar Vukotic niet snel genoeg, maar hij weet wel uitstekend zijn dubbele meter te gebruiken: met 76,7 procent gewonnen kopduels is hij in België de koning van het luchtruim.

201

Met een tekort aan aanvallend talent heeft Waasland- Beveren alle moeite om de weg naar het net te vinden. Zelfs om de vijandelijke doelman op de proef te stellen met een doelpoging. Dat gebeurde nog maar 201 keer dit seizoen.

Het rapport van 1A

Zal Bernd Storck alsnog een ‘mirakel’ verrichten?

Cercle Brugge is aan een dramatisch seizoen bezig. Dat gebeurt uitgerekend nadat het vooraf met heel ambitieuze taal hoge verwachtingen creëerde: met betere spelers en een betere ploeg zou het met aanvallender voetbal in de linkerkolom spelen. Het was het seizoen van de waarheid voor het project AS Monaco-Cercle Brugge en er zou voor beide partijen meerwaarde gecreëerd worden. Maar al snel bleek dat wishful thinking.

Met een bijna compleet vernieuwde spelerskern, die veel te laat vorm kreeg, werd Cercle in september al uitgeschakeld in de beker van België, op eigen veld tegen de bescheiden amateurclub RUS Rebecquoise nog wel, en in de competitie leek het jonge en onervaren elftal meer een veredelde belofteploeg dan een volwaardige eersteklasser. Na 3 op 30, en dus slechts één overwinning in 10 speeldagen (1-0 tegen Waasland- Beveren), werd al op 7 oktober de nieuwe coach Fabien Mercadal ontslagen. In zijn plaats kwam Bernd Storck, de ervaren Duitser die vorig seizoen op indrukwekkende wijze Royal Excel Mouscron redde. Hij kreeg alle macht en bracht twee assistenten mee, onder wie zijn zoon, wat leidde tot het vertrek van sportief directeur François Vitali en ook vijf leden van de technische staf.

Bernd Storck
Bernd Storck© BELGAIMAGE

Storck kwam in Brugge aan met een totaalvisie, een heel duidelijk plan en een uitermate positief discours, straalde passie en vertrouwen uit en veranderde zo ongeveer alles wat er veranderd kon worden. Onder zijn leiding ging Cercle met meer bezieling voetballen, ging er meer dreiging en weerbaarheid van de ploeg uit, maar veel meer punten leverde dat nog niet op. In 11 wedstrijden pakte hij slechts 8 punten (op 33). Nadat hij zowat alles probeerde, kwam hij tot dezelfde conclusie als zijn voorganger: te weinig kwaliteit, te weinig ervaren spelers met een meerwaarde vooral.

Cercle kreeg veruit de meeste doelpunten tegen (45) en scoorde ook slechts 18 keer in 21 wedstrijden. Het sloot 2019 af als allerlaatste, met 6 punten achterstand op Waasland-Beveren, 7 op KV Oostende en 8 op Eupen. Het lijdt geen twijfel dat AS Monaco fors zal investeren in versterking van de ploeg in elke linie, zoals het dat voorin al deed met de financiering van de aanwerving van de Sloveense international Dino Hotic van NK Maribor, maar toch: het programma is lastig, met onder meer confrontaties tegen play-off 1- kandidaten als Antwerp, KAA Gent, Club Brugge, Anderlecht en KV Mechelen. Van de negen resterende wedstrijden speelt het er wel zes in het Jan Breydelstadion. Er zal een stevige thuisreputatie opgebouwd moeten worden om ook volgend seizoen in 1A te morgen starten.

+ : STEF PEETERS

Van alle nieuwe jonge spelers presteerde de Engelse jeugdinternational, linksvoetige verdediger en AS Monacobelofte Jonathan Panzo (19) het best. Uitblinker was tot nu toe centrale middenvelder Stef Peeters (27), die ook al vijf keer scoorde en daarmee topscorer van Cercle is.

Stef Peeters
Stef Peeters© BELGAIMAGE

– : IDRISS SAADI

Idriss Saadi (27) moest voorin met zijn ervaring een zekerheid zijn in het piepjonge Cercle, maar dat viel tegen. De huurspeler van RC Strasbourg, vorig seizoen inactief na een nieuwe knieoperatie, was van weinig waarde in het spel en werd intussen door Bernd Storck definitief afgevoerd.

10

Cercle heeft een speelse ploeg met jonge talenten die graag voetballen, zegt men. Maar houden ze soms te weinig rekening met balverlies? Groen-zwart kreeg al tien countergoals tegen, niemand doet slechter.

Idriss Saadi
Idriss Saadi© BELGAIMAGE

41

De Jupiler Pro League is geen paradijs voor technische voetballers, eerder een arena voor gevechten op de grond en in de lucht. Dat laatste doet Cercle pijn, het wint slechts 41 procent van de kopduels.

160

Het moet in de genen zitten, want het is Kylian Hazard die sinds het seizoensbegin de meeste dribbels ondernomen heeft: 160 pogingen.

Het rapport van 1A

Kan Club alleen de titel van zichzelf verliezen?

Daar lijkt het na 33 wedstrijden (op drie fronten) onder Philippe Clement heel sterk op. In 20 competitiewedstrijden pakte blauw-zwart 49 op 60, met een uitmuntend verdedigend rapport: amper 8 tegendoelpunten, nummer twee Charleroi slikte 17 goals. Dat Club moeilijk scoort, zoals de voorbije maanden geregeld werd opgerakeld, is zeker op competitieniveau perceptie: 46 doelpunten, met een match meer gespeeld komen alleen Gent (40) en Antwerp (39) in de buurt van Club Brugge. En toch is er aanvallende versterking uit Afrika ( Youssouph Badji) en Zuid-Amerika ( Adolfo Gaich) op komst.

Misschien niet onmiddellijk inzetbaar, maar regeren is vooruitzien. Mét een blik achterom. Ook in de vier kwalificatiematchen voor de Champions League profiteerde Club met 7 goals maximaal van het matige verdedigingswerk van Dinamo Kiev en LASK, maar in het echte werk had een efficiënter blauw-zwart misschien wel meer mogen ambiëren dan een derde plaats en kwalificatie voor de Europa League. Maar dat is geen punt meer voor Clement, die net als zijn ambitieuze bazen vooral wil vooruitkijken.

Simon Deli
Simon Deli© BELGAIMAGE

Hoe mooi Clements ‘eerste’ maanden in Brugge ook waren, hij benadrukt telkens weer dat ‘zijn’ Club nog níéts heeft gewonnen. Grootste valkuil: spelers die in de eerste plaats aan zichzelf (of hun volgende voetbaluitdaging) beginnen te denken. De Ruudjes en Hansjes zijn doordrongen van de collectieve gedachte, jonge en/of exotische goudzoekertjes misschien iets minder. Ook daarom greep Clement zo hard in toen Mbaye Diagne zichzelf in Parijs boven de groep plaatste. Clement wil geen paard van Troje in zijn groep.

Straks volgen dubbele confrontaties met Zulte Waregem, met als inzet een ticket voor de bekerfinale, en Manchester United, méér dan een toetje voor de supporters en de groep, die na slopende maanden en een ultrakorte vakantie in Qatar een opvallend gretige indruk maakte. En fit: van de 27 spelers die mee trokken op oefenkamp, moest er slechts eentje een deel van de eerste training missen. Met dank aan de rotatie, ook al leidde dat in eigen huis tot verrassend puntenverlies tegen bijvoorbeeld Eupen.

Kiezen tussen titel, beker of een verlengd verblijf in Europa wil Clement niet. De lat kan niet hoog genoeg liggen op Club, dat op alle vlakken de norm wil worden en blijven. Oefencomplex, jeugdopleiding, scouting, communicatie en marketing, commerciële groei, transfers… En nu nog een stadion.

Simon Mignolet
Simon Mignolet© BELGAIMAGE

+ : Simon Mignolet

18 competitiematchen, 12 clean sheets en amper 7 tegendoelpunten: na een jarenlange zoektocht koos Club Brugge in de zomer eindelijk voor zekerheid onder de lat. Simon Mignolet was duur, maar dook blauw-zwart wel naar de miljoenen van de Champions League.

– Mbaye Diagne

Door Philippe Clement uit de kern gezwierd omdat hij op PSG zelf een strafschop wilde trappen en door de politie tegengehouden omdat hij geen verzekering had voor zijn… Rolls Royce. Onopgemerkt is de passage van Mbaye Diagne niet, tenzij dan op het veld.

0

Dit seizoen incasseerde blauw-zwart nog geen enkele goal in het laatste kwartier. De meest ‘laattijdige’ goal die Simon Mignolet tegen kreeg, was die van Vadis Odjidja, in de 73e minuut.

Mbaye Diagne
Mbaye Diagne© BELGAIMAGE

14,7

Zoveel ballen per match recupereert Club gemiddeld in het voorste derde deel van het veld. Geen ploeg doet beter. Club is dus dé referentie waar het gaat om druk zetten op de verdediging van de tegenstander.

32,8

Zoveel dribbels proberen de spelers van de competitieleider elke wedstrijd uit te voeren. Emmanuel Dennis is de actiefste dribbelaar, gevolgd door Krepin Diatta.

Het rapport van 1A

Hoe lang houdt Charleroi dit vol?

Het begon op een zondagavond in oktober in Jan Breydel, tegen een Cercle Brugge dat net in handen was genomen door Bernd Storck, en voorlopig is er aan de serie nog geen einde gekomen. Het zijn al elf matchen dat de zebra’s ongeslagen zijn. In eigen huis incasseerden Nicolas Penneteau en co zelfs al vijf wedstrijden op rij geen enkel doelpunt. Ook al heetten de tegenstanders Mouscron, Eupen, Waasland-Beveren, Cercle Brugge en KV Oostende, het is toch een mooie reeks. Een jaar geleden werd de winterstop nog bereikt met slechts twee clean sheets. De volgende klanten die in het Zwarte Land verwacht worden, zijn KV Mechelen en Club Brugge. Dat zullen serieuze testen worden.

Gezien de affiches die de komende weken op de kalender staan in de reguliere competitie, kan je je afvragen of de veer bij de Carolo’s niet gaat breken. Marco Ilaimaharitra, onmisbaar als stofzuiger voor de verdediging, is de afgelopen weken al drie keer voortijdig van het veld moeten stappen door een steeds terugkerende pijn in de schaamstreek. Zonder de middenvelder uit Madagascar zou het evenwicht bij Charleroi weleens snel zoek kunnen zijn. Thuis tegen Eupen was Ilaimaharitra, die vorige zomer nog schitterde op de Afrika Cup, er niet bij en konden de zebra’s pas in de laatste minuten het verschil maken (1-0).

Marco Ilaimaharitra
Marco Ilaimaharitra© BELGAIMAGE

Naar het beeld van zijn meest bankable speler lijkt Charleroi zich naar de winterstop gesleept te hebben, ondanks een opvallende eindsprint tegen KV Oostende. Het gebrek aan rotatie in de kern, ook in de Croky Cup, is gunstig voor de automatismen en voor het puntengewin, maar het zou op lange termijn cash betaald kunnen worden wanneer de opeenvolging van wedstrijden zich laat gevoelen. Dat is ongetwijfeld het grootste gevaar voor de zebra’s. Als een van de zes vaste waarden – Penneteau, Nurio, Morioka, Dessoleil, Ilaimaharitra en Bruno zitten aan meer dan 85 procent speeltijd – langdurig zou uitvallen, kunnen deze resultaten dan nog geboekt worden? En kan het zicht op een Europese plaats op het einde van het seizoen dan behouden blijven?

Karim Belhocine lijkt voorlopig het recept gevonden te hebben om de hoge fysieke intensiteit van zijn voetbal vol te houden en met de blessures om te gaan. De Frans-Algerijnse coach is een revelatie langs de zijlijn; hij verfijnt het werk van Felice Mazzu de afgelopen seizoenen en profiteert van een spelersgroep die elkaar door en door kent.

+ : Ryota Morioka

Een jaar na zijn komst om het vertrek van Cristian Benavente op te vangen staat Ryota Morioka een linie lager op het veld. De Japanner is zo de draaischijf van Charleroi geworden, met een defensieve waarde die we niet in hem vermoed hadden.

Ryota Morioka
Ryota Morioka© BELGAIMAGE

– : Gjoko Zajkov

Hij kreeg destijds een contract van drie jaar (plus een optie op twee jaar extra) om klaargestoomd te worden als de opvolger van Javier Martos, maar ondanks het vertrek van de kapitein staat Gjoko Zajkov niet in de basis.

12

Het handelsmerk van de Zebra’s is niet veranderd met de nieuwe coach, integendeel! De Carolo’s scoorden twaalf keer uit een counter, een nationaal record.

Gjoko Zajkov
Gjoko Zajkov© BELGAIMAGE

211

Terwijl velen het belang benadrukken om van achteren uit verzorgd op te bouwen, past Nicolas Penneteau zijn spel aan de stijl van zijn ploeg aan. Met 211 stuks is hij in eerste klasse de grootste aanhanger van de lange bal.

319

Charleroi maakt zich niet moe om balbezit te verwerven. Met 319 passes per match scoort de runner-up in de competitie op dat vlak bijna het slechtst van alle ploegen. Alleen KV Oostende geeft nog minder passes.

Het rapport van 1A

Wat moet er nog gebeuren om mee te doen voor de titel?

Het was uitgerekend de Deense coach Jess Thorup (49) zelf die er mee kwam aandraven net voor het begin van dit seizoen. Voor de in oktober 2018 aangestelde oud-kampioenenmaker van FC Midtjylland was het grote verschil met kampioen KRC Genk en runner-up Club Brugge na afloop van play-off 1 in 2018/19 het aantal wedstrijden dat er geen tegendoelpunten werden geslikt.

KAA Gent, dat de bekerfinale verloor tegen KV Mechelen en uiteindelijk vijfde eindigde, beschikte met Thomas Kaminski (27) dan wel over een ervaren goalie en een betrouwbaar sluitstuk, toch liet de verdediging zich nog te vaak vangen door onnodige treffers. In play-off 1 kon enkel bij Anderlecht (0-0) een clean sheet worden voorgelegd. De eindronde werd afgesloten met een 12-13-doelpuntenverhouding.

Elisha Owusu
Elisha Owusu© BELGAIMAGE

Midden juli werd daarom een recordtransferbedrag van 4,5 miljoen euro neergeteld voor de Kameroense centrale verdediger Michael Ngadeu (29, Slavia Praag). Een fysiek stevige verschijning, die aan de zijde van de Oekraïense international Ihor Plastoen snel voor een meerwaarde zorgde, ook al blijven zijn voetenwerk en inspeelpass voor verbetering vatbaar. Na 21 speeldagen zit Kaminski aan 9 clean sheets (42,9 procent). Titelfavoriet Club Brugge staat met Simon Mignolet – 12 clean sheets op 20 wedstrijden, omgerekend 66,7 procent – duidelijk verder. De Rode Duivel bewees in de Ghelamco Arena dat hij met een schitterende reflex (op een schot van Sven Kums) punten kan pakken. Kaminski moet daar nog een inhaalbeweging maken. Ook het aantal tegengoals (23) blijft hoog, zeker in vergelijking met de hoger gerangschikte teams Club Brugge (8) en SC Charleroi (17). Door de gehanteerde spelstijl (hoge flanken en veel aanvallend ingestelde middenvelders) is de druk op het centrale duo vaak groot, waardoor de rol van de nummer 6, in dit geval Elisha Owusu, cruciaal is bij balverlies.

Tegenover een 26 op 30 thuis (enkel 1-1-gelijk tegenover R Antwerp FC en Club Brugge) staat een 13 op 33 bij verplaatsingen. Amper driemaal kon KAA Gent een uitduel winnend afsluiten. Ter vergelijking: Club Brugge scoort daar 22 op 27. Tegen minder hoog aangeschreven tegenstanders als Royal Excel Mouscron en KV Oostende werden te vermijden nederlagen geïncasseerd. Een gebrek aan verdedigende en aanvallende efficiëntie speelde de Buffalo’s daar parten, terwijl ze in de Europa League wel die constante factor toonden door ongeslagen te blijven in de groepsfase en zich plaatsten voor de zestiende finales (op 20 en 27 februari tegen AS Roma).

+ : Jonathan David

Nogmaals herhalen: de 19-jarige Canadees werd in juli 2018 gratis binnengehaald. Bij de nationale ploeg goed voor 11 goals in 12 interlands. Ook bij KAA Gent moeilijk af te stoppen: 9 treffers en 7 assists in 19 competitieduels.

Jonathan David
Jonathan David© BELGAIMAGE

– : Dylan Bronn

Toch nog 4,5 miljoen euro ontving KAA Gent van FC Metz voor de 24-jarige Tunesische verdediger. Vloog eind november naar de B-kern, omdat hij zijn ongeduld over een gebrek aan speelkansen centraal niet langer kon verstoppen.

57,9

Het percentage schoten van Laurent Depoitre die dit seizoen binnen het kader belandden. Niemand anders op de Belgische velden had een vizier dat zo goed stond afgesteld als dat van de Buffalo die in de zomer terugkeerde naar de Ghelamco Arena.

Dylan Bronn
Dylan Bronn© BELGAIMAGE

14,4

Bij balbezit in de zone van de waarheid kun je rekenen op Vadis Odjidja. De ex-Rode Duivel is de speler met de meeste geslaagde passes per wedstrijd in het voorste derde deel van het veld.

2006

De doelmannen niet meegeteld doet niemand beter dan Michael Ngadeu. De Kameroense verdediger is de veldspeler met het meeste speelminuten op de teller: 2006 om precies te zijn.

Het rapport van 1A

Kan Antwerp Club Brugge van de titel houden?

Een luis zijn in de pels van Club Brugge… Dat wil Antwerp, dat de voorbije drie jaar investeerde in ervaring om de stap naar de top te zetten. Tussen de sportieve bedrijven door spijkert het ook zijn infrastructuur bij.

De G5 is aan uitbreiding toe, dat is nu wel zeker, want de slapende reus in Deurne Noord is wakker. Tot wat sportief succes kan leiden, zagen we al in het begin van de jaren negentig. Een volksverhuizing naar Wembley, veel enthousiasme op de banken bij thuiswedstrijden. Enthousiasme dat bleef, ook in de donkere jaren, weliswaar bij een steeds meer slinkende harde kern. Maar de kiem was er, en het triumviraat Paul Gheysens, Luciano D’Onofrio, László Bölöni, gesecondeerd door jonge leeuwen als Sven Jaecques en Dimitri Huygen, hebben het beest weer wakker gemaakt. Er zit een visie achter – sportief, commercieel, marketing, communicatie – en dat begint te lonen.

Steven Defour
Steven Defour© BELGAIMAGE

Voorlopig is het investeren: in mensen (er is ontzettend veel verloop op de Bosuil) en in stenen. Maar Antwerp dendert vooruit, nietsontziend, het had zelfs al verder kunnen staan, mocht de administratie even snel gevolgd zijn. Maar Antwerpen is Gent niet, bouwen in een industriegebied en de vrije hand krijgen vanwege het stadsbestuur is nog wat anders dan bouwen in het hartje van een woonwijk. In een groene zone bovendien. Dus liep een en ander vertraging op.

Voor de club is het extrasportieve belangrijk, meer middelen betekent meer mogelijkheden op de transfermarkt en in de opleiding, die van scratch moest worden opgestart. Voor de fan, wat bezorgd over het behoud van de ziel van zijn club, en de trainer is wat op het veld gebeurt het belangrijkste. Daarvoor zette Antwerp de voorbije transferperiodes vooral in op ervaring. Dertigers maken de dienst uit op de Bosuil, in elke linie. Ervaring is een troef, het houdt ook een qua persoonlijkheden sterke kleedkamer bij elkaar. Leeftijdskwaaltjes zijn dan weer een mogelijke handicap, zie het gevecht dat Steven Defour, in principe de nieuwe patron op het middenveld, moet leveren. Elke dag weer.

2020 werd afgesloten met een gedeelde tweede plaats, de kloof met Club Brugge is tien punten. Dat verschil reduceren is het doel tot maart. En daarna Club kloppen, eerst al begin februari, daarna in play-off 1. Zo moet blauw-zwart aan het twijfelen gebracht worden. De kern is breed genoeg om voor de titel te gaan. Slechts één man moet fit blijven: Dieumerci Mbokani. Dan kan alles. Al zal de fan met bekerwinst ook al zéér tevreden zijn.

Dieumerci Mbokani
Dieumerci Mbokani© BELGAIMAGE

+ : Dieumerci Mbokani

Op zijn 34e beleeft de Congolees zijn Indian Summer, niet voor niets is hij een kandidaat-winnaar van de Gouden Schoen. Augustus eindigde nog met een valse noot, zijn rode kaart tegen AZ luidde de uitschakeling in. Maar hij blijft een voorhoede op zijn eentje.

– : Kevin Mirallas

Of het met het lichaam van Steven Defour nog goed komt, valt zeer te betwijfelen, maar om hem tot flop te bestempelen, dat zou erover zijn. Neen, dan mag van Kevin Mirallas nog iets meer worden verwacht. Hij gaat wat anoniem door de competitie. 2020 moet beter.

9

Sinds de Great Old naar 1A terugkeerde, staat de ploeg bekend om haar fysiek stevige spelers en sterkte in de luchtduels. Daarom is het ook zo vreemd dat Antwerp al negen goals tegen kreeg op stilstaande fases. Alleen KV Oostende doet slechter.

Kevin Mirallas
Kevin Mirallas© BELGAIMAGE

10

Geen ploeg kreeg al meer strafschoppen dan de mannen van László Bölöni. Tien mochten ze er nemen, slechts eentje werd gemist (Dieumerci Mbokani tegen KV Mechelen).

79

De rushes van Didier Lamkel Zé met de bal aan de voet zijn zijn handelsmerk geworden. Niemand doet beter dan zijn 79 progressive runs (waarmee de bal minstens tien meter op de vijandelijke helft wordt gebracht).

Het rapport van 1A

Kunnen de Rouches play-off 1 nog mislopen?

Twee maanden geleden dachten we nog dat Standard de enige rivaal zou zijn van Club Brugge voor de titel. Daar zijn we vandaag veel minder zeker van. Dat komt door een rotmaand december. De Luikenaars hebben geen enkele van hun laatste vier wedstrijden in 2019 gewonnen, en de nederlaag thuis tegen KAA Gent, om het jaar af te sluiten, was het symbool van hun slechte vorm. December was ook de maand waarin Standard uitgeschakeld werd in de Europa League én in de Croky Cup. Twee mokerslagen die mentaal hun sporen nalieten. En niks wijst erop dat ze zich straks zullen herpakken.

Als we naar het programma van Standard kijken tot het einde van de reguliere competitie en hun positie in het klassement, slechts vier punten boven de zevende en de achtste, dan vrezen we het ergste. De ploeg van Michel Preud’homme krijgt nog vier topzesclubs op zijn boterham (KV Mechelen, Club Brugge, Antwerp en Charleroi) en twee clubs die de top zes willen bereiken (Zulte Waregem en KRC Genk). Veel moeilijker kan het parcours niet zijn. Bekijken we het even van de positieve kant, dan kunnen we zeggen dat ze tegen die tegenstanders slechts één keer verloren hebben in de heenronde (tegen KV Mechelen). Maar die goede resultaten pakte het wel op momenten dat het er met Standard beter aan toe ging dan nu het geval is, meer bepaald toen de ‘MPH-tijd’ een gespreksonderwerp was in de competitie.

Obbi Oulare
Obbi Oulare© BELGAIMAGE

De laatste weken is de ploeg samengesteld uit spelers die aan het einde van hun latijn zitten en/of die een totaal gebrek aan vertrouwen hebben. En uit een aantal zeer nerveuse persoonlijkheden. Preud’homme belichaamt zelf ook de malaise door zijn herhaaldelijke gele kaarten, zijn provocaties en zijn krachtmetingen met de scheidsrechters. De coach is geïrriteerd en enkele spelers zijn dat ook. Er zijn rode kaarten gevallen voor agressie en op het einde van de bekermatch tegen Antwerp waren er haast scènes van hooliganisme te zien. Op die manier verliest Standard zijn kwaliteiten.

Na de gemiste afspraken tegen Arsenal en Antwerp heeft de club het recht niet om de derde en laatste trein van het seizoen te missen. Wegglijden uit de top zes zou beschouwd worden als een schande. Standard moet achterin efficiënter worden en voorin dodelijker. Maar hoe moet dat laatste gebeuren nu de grootste killer van de Rouches, Renaud Emond, vertrokken is? Felipe Avenatti heeft zich nog niet kunnen doorzetten en Obbi Oulare blijft beloftevolle optredens afwisselen met fysieke kwaaltjes. Daar ligt nochtans de sleutel.

+ : Samuel Bastien

Na een eerste moeilijke seizoen door de aanwezigheid van Razvan Marin, treedt hij nu op het voorplan. Hij speelde bijna alles in de competitie en in de Europa League. Scoorde vier keer en gaf drie assists.

Samuel Bastien
Samuel Bastien© BELGAIMAGE

– : Mehdi Carcela

In het begin van het seizoen gaf hij enkele assists, daarna was er bijna niets meer. Maakte één doelpunt. Komt met moeite aan vijftig procent speeltijd. Tegen Mouscron kreeg hij rood en tegen KAA Gent eind december had hij twee keer rood moeten krijgen.

0

De Rouches hebben de gewoonte om hun wedstrijden vol gas te beginnen. Ze kregen dit seizoen nog nooit een goal binnen in het eerste kwartier.

Mehdi Carcela
Mehdi Carcela© BELGAIMAGE

9

Zijn de Luikenaars een beetje vervloekt? Ze zijn in elk geval de ploeg die dit seizoen al het vaakst op het doelhout schoot. Drie van de negen ballen op het kader kwamen van de intussen vertrokken Renaud Emond.

10

Sommige trainers hebben het niet zo voor afstandsschoten, wegens het lage rendement. Maar Michel Preud’homme kan daar niet over klagen: Standard scoorde al tien keer van buiten de grote rechthoek, een record.

Het rapport van 1A

Kan de promovendus meestrijden voor een play-off 1-ticket?

In het AFAS Stadion gaan ze het nooit luidop zeggen, maar eigenlijk dromen ze bij Malinwa stilletjes van deelname aan play-off 1. Het zou een mooie bekroning zijn voor de afgelopen maanden – met bekerwinst tegen KAA Gent en de titel in 1B – maar ook de bevestiging dat er door trainer Wouter Vrancken een goed uitgebalanceerde spelerskern werd samengesteld na moeilijke tijden (de lange onzekerheid door Operatie Propere Handen). Een grote verdienste gaat daarbij zeker naar ondernemer Dieter Penninckx, sinds juli vorig jaar – en het uitkopen van Olivier Somers – eigenaar en hoofdaandeelhouder bij Malinwa.

Kwalificatie voor play-off 1 zou ook een ideale test zijn om te zien waar de eigen limieten liggen. Want YR KV Mechelen drijft eigenlijk sportief verder op de successen en de adrenaline van heel 2019. Het feit dat de club nu al goed meedraait en strijdt voor een play-off 1-ticket, overtreft de verwachtingen. Bijzonder interessant wordt het daarom wat er de komende speeldagen nog uit de bus valt, waarbij KV Mechelen zelf nog aantrekkelijke thuisaffiches mag afwerken tegen Standard, KAA Gent, Anderlecht, Waasland-Beveren en KAS Eupen. Daartegenover staan verplaatsingen naar Charleroi, Cercle Brugge, STVV en uittredend kampioen KRC Genk op de slotspeeldag.

Onur Kaya
Onur Kaya© BELGAIMAGE

Er werd gehoopt met de aanwerving van Geoffry Hairemans om een vervanger te vinden voor de gestopte Tim Matthys, die met zijn diepgang en goede traptechniek gemakkelijk een targetman als Igor de Camargo (6 goals op 11 basisplaatsen) kon vinden. Maar de voormalige Antwerpchouchou kon zich nog niet doorzetten, ook al doordat assistkoning-aanvoerder Onur Kaya (3 goals en 6 assists) op zijn best is als hij mag uitwijken naar die flank. Gelukkig compenseert Nikola Storm vanaf links. De beweeglijke Ivoriaan William Togui (23) toonde zijn opportunisme met 7 treffers op amper 11 basisplekken.

Tegenover de 19 op 33 bij de uitduels (enkel Club doet beter met 22 op 27) – met onder meer 1-2-winst bij Standard – staat de magere thuisreputatie. Ondanks de zeges tegen KRC Genk en Antwerp (telkens 3-1) geraakte Malinwa Achter De Kazerne niet verder dan een 15 op 30. De Kakkers zullen dus thuis sterker voor de dag moeten komen dan tijdens de heenronde, toen bijvoorbeeld een 2-2-gelijkspel tegen Royal Excel Mouscron werd gecombineerd met een 0-5-afgang tegen een oppermachtig Club Brugge.

+ : Joachim Van Damme

De 28-jarige middenvelder is de noodzakelijke schakel voor de balans in het elftal. Knokte sterk terug na een schorsing van twee jaar en belichaamt perfect de grinta en onverzettelijkheid die de coach van iedereen verlangt.

Joachim Van Damme
Joachim Van Damme© BELGAIMAGE

– : Sheldon Bateau

De 28-jarige centrale verdediger kwam in juli over van het Noorse Sarpsborg 08, met de intentie om Thibaut Peyre en/of Arjan Swinkels uit de basisploeg te spelen. Maar hij viel vooral op door zijn weifelende optredens.

27,5

Onder meer door enkele oude krokodillen als Igor de Camargo is het elftal van KV gemiddeld het oudste in 1A. De gemiddelde leeftijd van de troepen van Wouter Vrancken bedraagt 27,5 jaar.

Sheldon Bateau
Sheldon Bateau© BELGAIMAGE

44,8

Door de aanwezigheid van enkele grote spelers gebruikt Malinwa graag hoge ballen. De promovendi vochten gemiddeld 44,8 luchtduels per wedstrijd uit, dat is het hoogste aantal van alle ploegen.

55

Het percentage geslaagde voorzetten van Onur Kaya dit seizoen. Niemand kan zo’n precisie voorleggen. De Turkse Belg heeft nog steeds magische voeten.

Het rapport van 1A

Kan Essevee aanvallend constanter worden?

Met een gedeelde zevende plaats – op drie punten van een play-off 1-ticket – en een halve finale in de beker van België kon Zulte Waregem tevreden op stage richting Spanje vertrekken. Twee lonkende ‘prijzen’ die in de eerste weken na de winterstop echter uit het zicht kunnen verdwijnen, met een halve finale tegen Club Brugge in de beker, en competitieduels tegen KRC Genk (thuis), Antwerp en Charleroi (uit).

Cruciale factor daarin: de offensieve wisselvalligheid bannen, want dat was hét minpunt voor Nieuwjaar. In 8 van de 21 matchen kwam Zulte Waregem niet tot scoren. Op een 0-0 bij STVV na leidde dat ook telkens tot een nederlaag. En Essevee verloor tot dusver… acht keer. Alleen op Mouscron kon het (op negen maal) dan ook een achterstand (deels) goedmaken (2-2). Terwijl Davy De fauw en co wel negen op elf keer wonnen nadat ze zelf eerst op voorsprong gekomen waren.

Vooral op verplaatsing scoort Zulte Waregem moeilijk, met zes wedstrijden zonder goal en amper negen treffers in elf matchen. Het totále doelpuntengemiddelde na 21 speeldagen bedraagt zo slechts 1,48 – voor een stuk ook rechtgetrokken door de 6-0 en 5-1 zeges tegen Cercle en STVV. Sinds de terugkeer van Francky Dury eind 2011 scoorde Essevee alleen in het (volledige) seizoen 2014/15 minder: 1,37 treffers per match. En toen eindigde het pas als 12e in de reguliere competitie.

Saido Berahino
Saido Berahino© BELGAIMAGE

Opvallend, want met Cyle Larin (zeven goals en vijf assists) en Saido Berahino (vijf goals en twee assists) heeft Essevee een sterk aanvalsduo. En ook Gianni Bruno (zes doelpunten) was goed bij schot. Larin is in december echter stilgevallen: nul goals en assists in de laatste vijf wedstrijden. Nochtans stond zijn maatje Berahino in de vier duels voor de winterstop weer op het veld, na er zes te hebben gemist wegens schorsing/blessure. Ook de Burundees scoorde sindsdien echter maar één keer. En dat is het probleem: Zulte Waregem was qua aanvallende productie erg afhankelijk van het trio Larin/Berahino/Bruno, goed voor 18 van de 31 doelpunten.

Op defensief vlak is Essevee veel stabieler. Althans met de jonge Ewoud Pletinckx (19) en zijn ervaren leermeester Olivier Deschacht (38) centraal achterin. Dat complementaire duo speelde samen 15 (bijna volledige) matchen. Daarin incasseerde Zulte Waregem slechts 14 goals, waarvan bovendien vier in hun eerste wedstrijd (op Standard).

Als Pletinckx en Deschacht (die de laatste vier duels miste met een schouderluxatie) na de winterstop fit terugkeren en Larin/Berahino kunnen hun aanvallende productie weer opkrikken, dan is play-off 1 ondanks het zware programma zeker nog mogelijk.

Cyle Larin
Cyle Larin© BELGAIMAGE

+ : Cyle Larin

De Silent Giant liet vooral zijn voeten en hoofd spreken met zeven goals en vijf assists. Maar ook met nuttig werk als targetspits (soms ten koste van zijn efficiëntie voor doel). Beter passend bij het 4-2-3-1 systeem van Dury dan zijn voorganger Harbaoui.

– : Dimitri Oberlin

Voorspeld als een mogelijke revelatie, maar de aanvaller kwam niet verder dan twee assists, één doelpunt en vijf basisplaatsen, waarbij hij telkens vroegtijdig vervangen werd. Vaak uitgespeeld op de flank waar de Zwitser zich niet in zijn sas voelt.

3

Hij had de reputatie een man van de zestien meter te zijn, maar dat wordt met deze statistiek tegengesproken. Drie keer scoorde Gianni Bruno van buiten de grote rechthoek. Niemand deed beter.

Dimitri Oberlin
Dimitri Oberlin© BELGAIMAGE

54

Coaches gebruiken graag hun bankzitters om frisheid in de ploeg te brengen of tijd te winnen op het eind. Francky Dury wisselde het minst, maar benutte toch nog altijd 54 van zijn 63 mogelijke vervangingen.

56

De Canadese revelatie Cyle Larin toonde dat hij van alles kan. Hij geeft geregeld een assist maar is vooral de speler die dit seizoen al het vaakst op doel schoot: 56 keer.

Het rapport van 1A

Is het de schuld van Felice Mazzu dat Genk nog zal moeten knokken voor play-off 1?

Niet echt. Felice Mazzu erfde een kern waar de motor was uitgehaald en waar, omdat de vervangers tot nog toe niet het van hen verwachte niveau brachten, de dienende spelers van vorig seizoen plots dragende spelers moesten worden. Dat is op geen enkel moment gelukt. Wel slaagde de nieuwe trainer er nooit in met een coherent voetbalverhaal zijn spelers mee te krijgen, en wanneer een trainer twijfel uitstraalt, ruikt de kleedkamer dat meteen. Ook durfde Mazzu in zijn nieuwe werkomgeving te weinig zichzelf te zijn, alsof hij niet helemaal overtuigd was dat hij dit niveau aan kon. De ferme dreun die zijn team in de eerste Champions Leaguewedstrijd op Salzburg kreeg, bleef bij iedereen tot begin december nazinderen.

De voornaamste reden waarom Genk voor de winterstop nooit draaide, was dat de flitsenvoetballers die een wedstrijd op elk moment konden beslissen vervangen waren door nieuwkomers die flink met zichzelf in de knoop lagen. De creativiteit was weg. Van Théo Bongonda, Patrik Hrosovsky en Paul Onuachu werd verwacht dat ze direct een meerwaarde zouden zijn, maar zij gingen mee ten onder in een zwalpend geheel. Het gevolg was dat Genk traag en voorspelbaar voetbalde en dat ook Hannes Wolf het enthousiasme dat hij op training uitstraalde vooralsnog niet kon omzetten in goeie resultaten.

Kristian Thorstvedt
Kristian Thorstvedt© BELGAIMAGE

Trainers moeten spelers beter maken. Ook dat is de uitdaging voor de nieuwe coach, in een team waar de afgelopen maanden naast de tegenvallende nieuwkomers alleen Bryan Heynen en Jere Uronen tot hun uitvallen hun niveau van vorig jaar haalden. De enige die stappen zette, was Sander Berge, maar hij is een speler die de organisatie bewaakt, maar (nog) niet het verschil maakt met assists en doelpunten. De vraag is of de nieuwe Noorse middenvelders, de 20-jarige Kristian Thorstvedt en de 24-jarige Mats Möller Daehli, de creativiteit kunnen brengen die de ploeg tot nu toe miste.

Wil Genk alsnog play-off 1 halen, dan moet het meer wilskracht en strijdlust tonen. Het maakte tot dusver ontstellend weinig fouten, was achterin te makkelijk te pakken, en scoorde ook te weinig. Kortom: Genk was, in tegenstelling tot vorig seizoen, voor de meeste ploegen een te makkelijk te bespelen tegenstander.

+ : Sander Berge

Bleef om mee leider op het veld te worden en maakte dat na een aarzelende start ook waar. Man van de meeste kilometers op het veld, organisator tussen de lijnen, lijdt zelden balverlies. Moet als hij hoger wil wel nog zijn statistieken opkrikken.

Sander Berge
Sander Berge© BELGAIMAGE

– : Théo Bongonda

Dé man die als vervanger voor Leandro Trossard de acties moest maken, maar die als duurste aankoop uit de clubgeschiedenis met amper twee goals en nul assists mede door privéproblemen en een kwetsuur in de voorbereiding slechts een schim was van zichzelf.

1

Vorig jaar scoorde Genk 16 keer van buiten de backlijn en dus laat het verlies van Leandro Trossard (7 goals) en Roeslan Malinovski (6 goals) zich voelen. Dit seizoen staat die teller nog maar op één.

Théo Bongonda
Théo Bongonda© BELGAIMAGE

10,1

De landskampioen is de ‘properste’ ploeg van de competitie, met slechts een dikke tien overtredingen per match. Volgens sommigen wijst dat op een gebrek aan agressiviteit.

79

Onder meer door de gestalte van Paul Onuachu en de sprongkracht van Ally Samatta is Genk de ploeg waarvan de spelers het vaakst het voorhoofd gebruikten bij een doelpoging: al 79 keer in totaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier