WIM DECLERCQ IS SCOUT VOOR DE JEAN-MARC GUILLOU ACADEMIE. HIJ REAGEERT VERHEUGD MAAR OOK BEZORGD OP HET BERICHT DAT DE ELITEJEUGD EEN JAAR LANGER OP EEN KLEINER VELD ZAL SPELEN.

Vrijdag stemt de raad van bestuur van de profliga over de voorstellen voor veranderingen bij de elitejeugd die zijn voorgedragen door de jeugdcoördinatoren van de eliteclubs. Zo zal er zo goed als zeker een jaar langer 5 tegen 5 gespeeld worden op een kwart van het veld (tot en met U9) en ook een jaar langer 8 tegen 8 op een half veld (U10 & U11). Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van Voetbalfederatie Vlaanderen, lichtte hier vorige week die evolutie in de richting van de succesvolle Spaanse voetbalcultuur toe. Wim Declercq, scout van de Jean-Marc Guillou Academie, plaatst er enkele kanttekeningen bij.

“Voor het kind ben ik blij dat het de goede richting uitgaat”, zegt hij. “Het is een evolutie die we in de Academie jaren geleden al voorspelden. Naarmate de jongens van de Academie zullen doorbreken, zal die nog toenemen, want het niveauverschil tussen hen en die van topclubs die bij ons komen testen, is zeer groot. Nu al is er interesse om gelijkaardige projecten op te starten, ook vanuit de clubs; en misschien is het wel de verantwoordelijkheid van de bond en de voetbalfederaties om in elke provincie een academie te realiseren. Feit is dat het rendement van onze jeugdopleidingen bijzonder klein is.

“Maar ik ben tegelijk bang dat wat er nu gebeurt niet verder gaat dan het kopiëren van bepaalde aspecten. Wie is er vertrouwd en doordrongen van de totale filosofie die erachter zit? Want ik stel vast dat in de trainerscursussen precies het tegenovergestelde wordt verteld. Hoe kan je die zogezegde nieuwe visie neerzetten met trainers die anders zijn opgeleid? Ik lees dat de heer Bob Browaeys het zaalvoetbal promoot, maar zaalvoetballen is altijd al verboden geweest door de clubs! Ik bedoel: de transformatie van het jeugdvoetbal in België is toch net iets meer dan een jaar langer 5 tegen 5 en 8 tegen 8 spelen.

“Als we absolute toptalenten willen opleiden, zullen we meer aandacht moeten besteden aan het opleidingstraject. Nu slaan we stappen over in de ontwikkeling van een jeugdvoetballer. Vijfjarigen zie ik al wedstrijden van 5 tegen 5 spelen. Dan staat zo’n jongetje daar omringd door negen andere spelertjes, een scheids, twee trainers en al die ouders eromheen en dan vraag ik mij af: hoe kan die dat allemaal verwerken? En: leerde hij eigenlijk al voetballen? Overigens zit een speler die deelneemt aan de elitejeugdcompetitie gemiddeld langer in de auto of de bus dan hij op het veld staat. Is het wel nodig om vóór de leeftijd van tien à elf jaar een competitie te organiseren? Het naakte wedstrijdresultaat is een enorme belemmering van het pure voetbalplezier en de ontwikkeling van de techniek die in die fase cruciaal is.

“Jeugdvoetbal is helaas een kopie van senioresvoetbal. Het is meer jeugdwerving dan jeugdopleiding. Elke jeugdwerking heeft zo’ n 200 spelers per seizoen nodig om 11 tegen 11 te kunnen spelen en van hen vallen er per club 30 à 40 per jaar af zonder nazorg. Het is een afvallingsrace, een overlevingstocht – in de JMG Academie krijgt iedereen een garantie van zes jaar. Jeugdspelers zijn een consumptieproduct. Dat zorgt ervoor dat niet de besten, maar de mentaal sterksten overblijven; en dat je een voetbal krijgt waarin fysieke kracht, inzet en doorzettingsvermogen overwegen en waarin creativiteit gefnuikt wordt. Is dát het voetbal-DNA dat we willen creëren? Een tweede ploeg maken met laatrijpe spelers, de zogenaamde futures, is meer het gevolg van het probleem aanpakken dan de oorzaak van het probleem aanpakken. Als we starten met het verbreden van de basis van de piramide door middel van een bewegingsschool en een voetbalspeeltuin, daarna tot twaalf jaar 3 tegen 3 zonder keepers, 4 tegen 4 en 5 tegen 5 spelen en dan nog enkele jaren 8 tegen 8, zal het talent vanzelf bovendrijven. In dit systeem zullen de echte talenten tot hun recht komen. En aan de top van de piramide kan je dan een aantal academies ontwikkelen voor de absolute toptalenten.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Jeugdvoetbal is helaas een kopie van senioresvoetbal.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content