Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Van vrijdag 26 juni tot en met zondag 28 juni vindt aan de Blaarmeersen in Gent de dertiende editie van de Keizer Karel Cup plaats. Met 348 ingeschreven teams en meer dan 4000 deelnemende spelers groeide de Keizer Karel Cup uit tot het grootste minivoetbalevent in Europa. “Het Rock Werchter van de minivoetbaltoernooien”, stelt Peter Verplancke, woordvoerder van medeorganisator Sportizon, tevreden.

Het jaarlijkse evenement heeft twee bekende ‘peters’: Frédéric Dupré (Lokeren) en Olivier Deschacht (Anderlecht), twee rasechte Gentenaren die al een pak edities meemaakten. Vorig seizoen stonden ze met hun ploegje nog in de halve finale van de competitieve reeks. “Maar omdat zowel Olivier als ik toen moesten trainen, konden we er niet bij zijn en verloren we”, zucht Dupré. “Ik wacht nog altijd op mijn eerste eindzege in de KKC. In een ploegje met Olivier en zijn broer Xavier Deschacht (KV Oostende), aangevuld met enkele bekende namen uit het minivoetbalwereldje moeten we dit jaar opnieuw een gooi naar de titel kunnen doen. Nochtans geen evidentie, minivoetbal is een heel ander spelletje dan wij, eersteklassevoetballers, gewoon zijn. Vraag maar aan Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre, die hier ooit eens 13-1 verloren van een ploeg. Al kan je niet beweren dat die mannen niet kunnen voetballen, hé.” ( grijnst)

In het verleden bonden nog een heleboel andere bekende namen de schoenen aan tijdens de Keizer Karel Cup. Gunther Schepens, Vadis Odjidja, Hans Somers, Maarten Martens, Jelle Van Damme en Thomas Buffel om er enkelen te noemen.

Toch is het niet enkel de top die mag meedoen in de KKC: buiten het competitieve gedeelte bestaan er ook nog een recreatieve divisie, een damesdivisie en verscheidene jeugdcategorieën. Dit jaar zal er ook voor het eerst een Belgisch kampioenschap panna op het programma staan. Panna is een spelletje één tegen één op een klein cirkelvormig veldje waarbij het de bedoeling is om de tegenstander door de benen te spelen.

Meer info vind je op www.keizerkarelcup.be. Inschrijven voor de komende editie kan helaas niet meer, de plaatsjes zijn allemaal bezet. Komen supporteren of genieten van de diverse randanimaties – een dj-set van Zohra, een 90’s party of een levend tafelvoetbalveld – kan zeker wel, elk jaar verwelkomt de organisatie tussen de 20.000 en 40.000 kijklustigen. De toegang is gratis.

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier