Zou iemand van RC Genk in alle feestgewoel na het binnenhalen van de titel nog aan het begin van het seizoen hebben gedacht toen de kwaliteit van de spelersgroep ter discussie stond en een plaats in play-off 1 het hoogst haalbare leek voor de club? Dinsdagavond iets voor halfelf ontplofte de Cristal Arena toen de Limburgers na een 1-1-gelijkspel tegen Standard de derde titel uit de historie behaalden. Het is een terechte bekroning voor een uitstekend seizoen waarin er bij momenten sprankelend werd gevoetbald. Alleen in de laatste rechte lijn leek RC Genk gevangen en bevangen te zijn door een haast wurgende stress. Maar doelman Thibaut Courtois hield zijn ploeg zaterdag op AA Gent recht en pakte ook in de slotfase van de wedstrijd tegen Standard uit met onwaarschijnlijke reddingen en reflexen. Voor de net negentien geworden Courtois mag er nu al een standbeeld worden opgericht.

De titel van RC Genk is een goede zaak voor de geloofwaardigheid van het voetbal. Natuurlijk zijn de reglementen wat ze zijn en uiteindelijk zorgden de play-offs ervoor dat de competitie op een echte thriller eindigde. Maar dat een ploeg die met Nieuwjaar in de touwen lag alsnog de titel verovert, zou wel heel bizar zijn geweest. Ook al pakte Standard in de play-offs uit met een indrukwekkende 26 op 30. In dezelfde tien matchen van de reguliere competitie haalde het amper 9 punten op 30.

Natuurlijk was de teleurstelling bij Standard dinsdagavond groot. Maar als de kater van de gemiste titel is weggespoeld, zullen ze ook in Luik tot de vaststelling komen dat dit een onwaarschijnlijke campagne is geweest. De Rouches kunnen zaterdag een turbulent seizoen met een overwinning in de beker alsnog de nodige kleur geven. Vergeten zal dan ook de tijd zijn dat de vaak met blessures worstelende Luikenaars gretigheid leken te missen en er op een gegeven moment zelfs een opstand van de supporters dreigde.

Het is opmerkelijk dat de finale van deze competitie uiteindelijk werd gespeeld door twee clubs die vorig seizoen play-off 1 niet haalden. Het is tekenend voor een kampioenschap vol onverwachte wendingen. Maar met een verdiende kampioen. Voor RC Genk komt het er nu op aan alle sieraden verder aan zich te binden en de ploeg doelgericht te versterken. Dat de ploeg vaak vijf spelers min of meer uit de eigen jeugdopleiding opstelde, is knap. Niet alleen voor hen leek de helemaal bevrijde trainer Frank Vercauteren de ideale leermeester.

Fors moet uiteindelijk de teleurstelling bij Anderlecht zijn dat de competitie met een smadelijke 3-4-nederlaag tegen Lokeren afsloot. Vorig seizoen heette de titel deze van de solidariteit te zijn, trainer Ariël Jacobs leek erin geslaagd te zijn het groepsgevoel te versterken en de versplintering te bannen. Na de transfer van Mbark Boussoufa raakte de ploeg dit seizoen in de knoop met zichzelf. Het vertrek van de Marokkaan mag dan een goede zakelijke transactie zijn geweest, zijn artistieke injecties werden gemist.

Club Brugge pakte uiteindelijk toch een Europees ticket en moet zich nu beraden over de toekomst. Het is de vraag of het bestuur zich houdt aan de belofte die Adrie Koster werd gedaan: dat hij in dat geval mag blijven. Niets dat in dit opportunistische wereldje sneller wegwaait dan deze woorden. Er zijn de nodige verhalen over nieuwe technische constructies, waarin al dan niet Francky Dury zou worden ingepast.

Herbeginnen wordt het zeker in Gent waar de situatie onhoudbaar was na de hele affaire rond de telefoonrekening van Dury. Vreemd dat het nu heet dat Dury in het Gentse Ottenstadion de kleedkamer niet onder controle had, terwijl hij bij Zulte Waregem juist een ijzeren discipline predikte.

Toch bracht AA Gent tijdens de reguliere competitie bij momenten swingend voetbal, maar het bleek in de topmatchen te licht te wegen. De dramatische play-offs, met slechts 4 punten op 30, is hier een logisch gevolg van. Dat AA Gent met vier punten voorsprong op Club Brugge de reguliere competitie afsloot en uiteindelijk op tien punten eindigde van blauw-zwart, staat model voor een op vele vlakken grillige competitie.

DOOR JACQUES SYS

Voor Thibaut Courtois mag er een standbeeld worden opgericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier