Na bijna een kwart van de reguliere competitie staat Cercle Brugge afgezonderd laatste met 1 punt op 21.

Hoe komt dat?

Tegen Lokeren zou het gebeuren, zoniet zou de situatie zeer zorgwekkend worden. Cercle Brugge kende ook vorig seizoen wel magere periodes, zoals de 4 op 18 waarmee het 2011afsloot en de 4 op 12 waarmee het 2012 begon, maar die zwakke serie volgde op een sterke start. Wie aan de competitie begint met 1 op 18, vijf keer op rij verliest (waarvan drie keer thuis) en niet één punt haalt uit confrontaties met ploegen uit de onderste helft van de Jupiler Pro League als Oud-Heverlee Leuven, Waasland-Beveren en Lierse, die weet hoe laat het is. Bob Peeters koos tegen Lokeren voor een behoudender aanpak met Karel Van Roose als tweede verdedigende middenvelder (naast Arnar Vidarsson) en backs die risico’s meden. Maar Cercle verloor opnieuw (0-1) – en verloor ook nog zijn doelman Bram Verbist met een scheurtje in de hamstrings. Het ziet er momenteel niet goed uit voor de vereniging: op het veld weinig of geen spelers in vorm en een ploeg die niet draait; en in de rangschikking allerlaatste met 1 op 21 en al 6 punten achterstand op de veertiende, de dichtste plaats die recht geeft op het behoud.

Fundament

Nochtans, Cercle leverde inspanningen, zei het bij de start van dit seizoen, en dacht dat het versterkt was. Maar tot nu toe is dat niet gebleken. De routiniers Stef Wils en Tim Smolders haalden nog niet hun beste niveau. Laatstgenoemde viel bovendien vorige week op training uit met een gebroken rib en zal vermoedelijk minstens een maand onbeschikbaar zijn. Michael Uchebo (21) is een Nigeriaanse targetspits (1,94m) die werd aangetrokken ter vervanging van Amido Baldé. Een type van wie verwacht wordt dat hij de ploeg in bepaalde omstandigheden diensten zal kunnen bewijzen. Hij startte al twee keer en viel vijf keer in, scoorde nog niet en leverde nog geen assists. Verdediger Koenraad Hendrickx is een jeugdspeler van AA Gent van wie Cercle een volwaardige A-kernspeler hoopt te kunnen maken. Hij sukkelde met een blessure en zat de laatste twee wedstrijden op de bank.

Is Cercle niet versterkt, dan is de vraag: hoe sterk was het de voorbije seizoenen? In 2011 eindigde het als negende, dit jaar als zevende. In een competitie met zestien clubs is dat rond de helft van de klassering. Cercle was een middenmoter, en een middenmoter kan wel eens in degradatiegevaar raken. Het was een strijdvaardig team dat aangevuurd werd door een gedreven jonge trainer en zo bijna play-off 1 haalde. De vraag die zich na deze zwakke competitiestart opdringt, is: is de rek eruit? Hoe sterk is in harde tijden het fundament in een groep van uitersten: prille twintigers die nog moeten doorbreken of bevestigen en veel dertigplussers van weer een jaartje ouder? Het zal dit seizoen blijken.

Offensief

In Sport/Voetbalmagazine zei Tim Smolders net voor de competitiestart dat twee spelers erboven uitstaken: Igor Vetokele (20) en Lukas Van Eenoo (21). Elk op hun manier waren ze voor de ploeg van groot belang, legde hij uit, de ene als explosieve spits en de andere als offensieve middenvelder met een uitzonderlijk loopvermogen. Beiden moesten ze dit seizoen verder doorgroeien en nog belangrijker worden. Maar intussen is Vetokele al verkocht aan FC Kopenhagen. Op de topschutterslijst van Cercle van vorig seizoen eindigde hij op de tweede plaats – ná Rudi en vóór Van Eenoo. En het scorend vermogen van Cercle was toen al niet groot: in de reguliere competitie scoorden slechts vier ploegen minder.

In de plaats van Vetokele kreeg Cercle van Club Mushaga Bakenga (20) ter beschikking gesteld. Wie op YouTube de doelpunten bekijkt die de Noorse Congolees al op jonge leeftijd voor Rosenborg maakte, zal concluderen dat hij geen sukkelaar is. Maar sinds zijn transfer in januari naar Club Brugge speelde hij niet veel meer en daardoor mist hij wedstrijdritme. Het zal wellicht nog wat tijd kosten vooraleer hij rendeert. Komend weekend zal hij trouwens alweer niet spelen, want dan staat de Brugse derby geprogrammeerd en bij zijn terbeschikkingstelling is er tussen Club en Cercle mondeling overeengekomen dat hij daarin niet opgesteld zal worden.

Dat zorgt er mee voor dat Cercle na zeven speeldagen nog maar zes keer scoorde, waarvan drie keer op de eerste speeldag (3-3 in Genk). In zijn laatste drie wedstrijden – Lierse thuis, Waasland-Beveren uit, Lokeren thuis – kwam het niet één keer meer tot scoren. In vier thuiswedstrijden maakte het maar één goal (verdediger Anthony Portier tegen Kortrijk). Niemand in de eerste klasse scoort minder.

Defensief

Maar ook vorig seizoen scoorde Cercle dus niet veel. Nieuw dit seizoen zijn de defensieve problemen. Zeventien tegendoelpunten in zeven wedstrijden is al bijna de helft van het aantal dat het vorig seizoen in de reguliere competitie in dertig wedstrijden incasseerde (37). Wat is er veranderd?

1. Gregory Mertens, de jongste en de snelste verdediger die zich vorig seizoen tot een certitude opwerkte, deed door een blessure en een schorsing nog maar in één wedstrijd mee. Zijn terugkeer kan voor een surplus zorgen.

2. Stef Wils, een ervaren centrale verdediger, kwam erbij, maar kon nog niet overtuigen.

3. Nuno Reis, de voorbije twee seizoenen ter beschikking gesteld door Sporting Lissabon, is weg. Hij was basisspeler tot hij eind januari geblesseerd raakte, werd daarna vervangen door Anthony Portier en die bleef ook na Reis’ revalidatie in de ploeg.

Opvallend is dat Portier nu al na drie speeldagen uit de ploeg viel (waarna hij zijn hart luchtte in Krant van West-Vlaanderen) en verdedigende middenvelder Vidarsson naar achteren werd getrokken. Twee speeldagen en evenveel nederlagen (tegen Leuven en Lierse) later stond Portier weer in de verdediging en Vidarsson weer voor de verdediging. Ook op het middenveld werd er al veel gewisseld. Opvallend daar was dat Van Eenoo, uitblinker met twee goals op Genk op de eerste speeldag (en daarmee nog altijd topschutter van Cercle), zo gemakkelijk uit de ploeg werd gezet: op speeldag 3 thuis tegen Anderlecht bij de rust en op speeldag 6 in Beveren van hij het begin.

Bob Peeters zoekt houvast. Zeven keer op zeven begon Cercle al in een andere opstelling. Soms noodgedwongen (wegens een schorsing, een blessure of een transferbeslommering), soms vrijwillig. Punten leverde het niet op.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

In zijn vier thuiswedstrijden maakte Cercle maar één doelpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier