Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De kleren maken de man. En in dit geval ook de voetballer. Iedere week bespreken we het voetbaltruitje van een eersteklasser. Want het shirt van een club vertelt meer dan wie dat seizoen de belangrijkste geldschieters zijn.

KAA Gent kiest voor een eenvoudig koningsblauwe shirt en broek met strategisch geplaatste witte accenten op de schouders en het middel. Hierdoor lijkt de taille smaller en de schouders breder. De oorsprong van de clubkleuren blauw-wit ligt voor de hand. KAA Gent is sinds haar ontstaan een liberaal bastion van blauwgezinde voorzitters en bestuursleden. Hoewel het nergens officieel beschreven staat, gaat de legende dat de clubkleuren van KAA Gent, toen nog La Gantoise, werden vastgelegd tijdens een bestuursvergadering op 6 september 1902. Op dat moment was niet La Gantoise maar Racing Gent de grootste club van de stad. Vandaar dat zij, nu in vierde klasse, in de officiële stadskleuren – zwart en wit – spelen.

Op het hart dragen de spelers van AA Gent het logo van de club: Buffalo Bill. Het logo, en de afge-leide roepnaam Buffalo’s, komt recht uit het circus. In het begin van de twintigste eeuw zakte het circus Barnum and Bailey regelmatig af naar het Arsenaal van Gent. CaptainWilliam Cody, bijgenaamd Buffalo Bill, liet tijdens de voorstelling af en toe de kreet “Buffalo! Buffalo!” horen. Gentse studenten namen de kreet op zondag mee naar het voetbal en sindsdien is die niet meer verdwenen.

Vorig seizoen zorgde het truitje van KAA Gent voor enige ophef in het Gentse stadhuis. Gemeenteraadslid Ilknur Cengiz van ProGent vroeg de stad om het nieuwe stadslogo ‘Gent: zoveel stad’ op het truitje van de eersteklasser aan te brengen, omdat de club “een uitstekende ambassadeur is van de stad”. AA Gent bleek bereid het logo te gebruiken, al moesten er volgens burgemeester Daniël Termont nog wel enkele praktische en financiële afspraken worden gemaakt. De populariteit van Preud’homme en de zijnen zorgt er immers voor dat dit seizoen niet alleen een ticket voor een match van blauw-wit, maar ook een plek op het Gentse truitje erg in trek is. Dat er opnieuw centen naar AA Gent zou gaan, nadat de stad al investeerde in het nieuwe stadion, was niet naar de zin van de oppositie. Zij verweten de burgemeester al het Gentse geld aan zijn “voetbalgekte” te spenderen. Voorlopig stellen de Buffalo’s het dus zonder het nieuwe Gentse stadslogo.

ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier