Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De kleren maken de man. En in dit geval ook de voetballer. Iedere week bespreken we het voetbaltruitje van een eersteklasser. Want het shirt van een club vertelt meer dan wie dat seizoen de belangrijkste geldschieters zijn.

Ze delen een stadion en een stad, maar zeker niet hun supporters. Cercle levert in ieder geval meer inspanningen dan zijn stadsgenoot Club om Brugge en vooral zijn voetbalminnende inwoners voor zich te winnen. Zo prijkt sinds twee jaar het nieuwe stadslogo van Brugge als werelderfgoedstad op de rechtermouw van de spelers en is ook het ontwerp van het shirt van West-Vlaamse makelij. Drie jaar geleden schreef de club een wedstrijd uit voor de laatstejaarsstudenten van drie Brugse scholen om het tenue van de spelers te ontwerpen. De scholieren moesten rekening houden met de clubkleuren, het logo en plaats voor de sponsors. Een jury van Cerclespelers, bestuursleden en deskundigen met onder anderen burgemeester Patrick Moenaert en opticien en ontwerper Patrick Hoet kozen unaniem voor het ontwerp van de toen zestienjarige Jana Dobbelaere, een leerlinge artistieke opvoeding van de Stedelijke Academie van Brugge. Het stijlvolle groene shirt met een zwarte en witte verticale golf op de linkerzij – en zwart met groen-witte accenten op verplaatsing – moet niet onderdoen voor de concurrentie uit eerste klasse. Meer zelfs, het laat het werk van sommige (meerderjarige) professionals ver achter zich. “Het zijn echt mooie shirts”, vindt ook woordvoerder Pol Van Den Driessche. “En onze kleding-

sponsor Masita was het direct met de keuze van de jury eens. We zijn bovendien de eerste eersteklasser die zo’n initiatief organiseert. Hiermee willen we benadrukken dat we kiezen voor de jeugd en voor de stad Brugge. Wij proberen echt ‘de ploeg van ’t stad’ te zijn.” Het shirt werd geïntroduceerd tijdens de laatste wedstrijd van de heenronde in 2007 en doet ondertussen al twee seizoenen dienst. “Het was ook een groot succes bij de supporters”, zegt Van Den Driessche. “De verkoop is dit seizoen een beetje teruggevallen, maar dat komt omdat zo veel supporters vorig jaar al een exemplaar gekocht hebben.” Tijd voor verandering dus. Cercle speelt dit jaar nog in het shirt van Jana en doet volgend jaar waarschijnlijk opnieuw een beroep op de creativiteit van de Brugse jeugd. “Volgend schooljaar organiseren we opnieuw een wedstrijd voor het seizoen 2011/12. Komend seizoen zullen we dus even in een tenue van onze kledingsponsor Masita spelen.”

ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier