Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De kleren maken de man. En in dit geval ook de voetballer. Deze week bespreken we voor de laatste keer het voetbaltruitje van een eersteklasser. Want het shirt van een club vertelt meer dan wie dat seizoen de belangrijkste geldschieters zijn.

Hangt Moeskroen zijn truitje aan de haak? Dat is de vraag die voetballiefhebbers al enkele weken bezighoudt. Er werd naarstig gezocht naar sponsors om het financiële gat van 800.000 euro dicht te rijden. Een aantal keren zag het er goed uit, maar nooit goed genoeg. Op 4 december kondigde de club dan maar zelf zijn vereffening aan. Boeken dicht dus. Of dat dachten we tenminste. Bij het ter perse gaan van dit nummer was er nog altijd geen uitsluitsel over het lot van de Henegouwse club in eerste klasse en onderzocht André Antoine, de Waalse minister van Sport en Cultuur, of hij Moeskroen dit jaar een erg groot kerstcadeau kan bezorgen.

Sportief gaat het de club wel voor de wind. De strijdlust van de spelers is aangewakkerd. En ook het stromende water op het shirt van sponsor Sodraep wist het vuur niet te blussen. Het felrode tenue werd nog nooit met zo veel trots gedragen. “Want rood”, zo vertelde ex-Moeskroentrainer Georges Leekens ooit, “is de kleur van Moeskroen. Rood heeft karakter. Rood is de kleur van agressie. Van de passie ook. Met rood en wit straal je ambitie uit.” En nergens was de passie voor voetbal zo groot als in Moeskroen.

Dat heeft veel te maken met de inspanningen van Jean-Pierre Detremmerie, van 1980 tot 2006 burgervader van de stad en gedurende enkele jaren voorzitter van de club. Net zoals van ongeveer alle andere verenigingen trouwens. Meneer de burgemeester haalde tijdens zijn regeerperiode alle sponsors voor de club binnen, peuterde geld los bij het Waalse gewest voor een opknapbeurt van Le Canonnier en was niet te beroerd om ook privékapitaal in de vereniging te steken. “Want sport leidt tot sociale verbondenheid en ook de betekenis voor de naamsbekendheid van een gemeente is groot. Waaraan denkt u eerst als de naam La Coruña valt?” Juist, ja. Het resultaat is een relatief kleine gemeente met maar liefst 35 voetbalvelden om de ruwweg 10.000 jongeren, ongeveer een vijfde van de inwoners, die in clubverband aan sport doen, ruimte te geven.

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel belang ik aan onze sportcultuur hecht”, vervolgt Detremmerie. Te veel belang, zo blijkt achteraf. De financiële voorkeursbehandeling die de club genoot tijdens Detremmeries bewind zette kwaad bloed bij heel wat inwoners en ook de naar verluidt torenhoge spelerslonen en het jarenlange megalomane management eisen nu hun tol. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

ELLEN DE WOLF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content