Als twaalfde eindigde R. Antwerp FC vorig seizoen. Vierendertig punten uit tweeëndertig (de resultaten tegen Lommel werden geschrapt) wedstrijden. Een probleemloos seizoen werd het en dat dankte de oudste club van België vooral aan haar heenronde, waarin ze 22 punten sprokkelde. Stel, zo filosoferen ze nu op de Bosuil, dat we die lijn hadden doorgetrokken in de terugronde, dan stonden we in het staartje van de subtop. En dat is nu de ambitie.

Verdediging

Yves Feys is één van de oudgedienden van eerste klasse. Als hij tijdig fit is en het eerste kwart van de competitie volmaakt, neemt de West-Vlaming de kaap van de 300 wedstrijden in de hoogste afdeling. Een probleem met de hand hypothekeerde evenwel zijn eerste weken van de voorbereiding. Bovendien is het de nieuwe trainer René Desaeyere niet ontgaan, dat Feys in die goede heenronde af en toe wat onzeker acteerde. De Wit-Rus GennadiyTumilovich overtuigde echter niet in de twee wedstrijden waarin hij daartoe de kans kreeg, zodat Feys terugkeerde en het vorige kampioenschap sterk afsloot.

Organisatie is voortaan het toverwoord achterin. Op rechts is Edwin Ouon terug na een schorsing. Ouon kreeg vorig jaar na een tijdelijke flauwte als gevolg van astma, waarvoor hij niet de juiste medicatie nam, door de clubarts anabolica toegediend. In beroep werd zijn schorsing om medische redenen ongedaan gemaakt. De Fransman kan behoorlijk uit de voeten, is een goede verdediger, maar met een slordige opbouw.

Afpakken en inleveren is ook de boodschap voor Harald Pinxten, een goede centrale verdediger met présence, maar ook al niet zo sterk in het uitvoetballen. Te vaak zag Desaeyere vorig seizoen bij zijn bezoeken aan de Bosuil lange ballen naar het hoofd van Patrick Goots vertrekken. Dat wil hij nu vermijden. Stefan Leleu is normaal Pinxtens partner centraal achterin. Ervaring zat, intelligent en tactisch geslepen, maar niet het favorietje van de voorzitter wegens zijn gebrek aan snelheid. Dus maakt Antwerp werk van een alternatief. Op termijn moet de Amerikaan Alexander Yi, getipt door Manchester United, achterin een basisspeler kunnen worden. Yi is snel, technisch goed, een ploegspeler, maar tactisch voorlopig een ramp.

Twee linkspoten achterin : vaste waarde Bernt Evens, die wat revanche moet nemen voor een flauw seizoen, en invaller Geoffrey Peytier, sinds hij overkwam van KV Mechelen nog niet bijster succesvol.

Middenveld

Opvallend in de oefencampagne was het gebrek aan recuperatie op het middenveld. Daar heeft het vertrek van Karel D’Haene voor een stuk mee te maken, maar vooral de afwezigheid van Gideon Imag-budu. De sterke Nigeriaan werd aan de enkel geopereerd en zal de start van het seizoen missen. Misschien is Yi ook op die plaats inzetbaar als hij rond zich goed gecoacht wordt. Van Tony Sergeant, man met veel loopvermogen, verwacht de trainer dat hij de goede lijn van vorig jaar doortrekt en met infiltraties nog meer zijn stempel drukt. Derde centrale figuur wordt de kleine voetbalvirtuoos uit Qatar, Yasser Mohammady Hus-saine, die beloofde niet meer zoveel interlands te zullen spelen. Zien hoelang die belofte standhoudt. Want het is er Hussaine, technisch sterk en snel, vooral om te doen zo snel mogelijk genoeg caps te verzamelen, zodat hij in aanmerking komt voor een werkvergunning in Engeland.

Een specifieke linkermiddenvelder is er niet. William Verbeeck vecht zich een weg terug naar de A-kern, Anders Nielsen, die ook centraal uit de voeten kan, is een andere optie. Het vraagteken staat achter de naam van de door Manchester United geleende David Fox. Goede voetballer, sterk met de bal aan de voet, maar heel on-Engels in zijn spel. Bij balverlies doet hij nauwelijks mee. In een ploeg als Antwerp met zo al weinig recuperatie op het middenveld, is dat een handicap.

Aanval

Met Ibrahima Yattara verdween een spraakmakende speler, die door zijn snelheid en dribbels een wed- strijd kon doen kantelen. Zijn vervanger op rechts, de Hongaar Csaba Bernath, verdient nog veel krediet. De sprong maken naar de Belgische eerste klasse leek verre van evident in de voorbereiding. Dan lijkt politiek vluchteling Omar Mussa dichter bij een selectie te staan, als tweede spits of eventueel als valse rechtsbuiten. Veel gewicht komt er weer op de schouders van PatrickGoots te liggen. Zesendertig intussen al, maar door een aangepast trainingsritme en zijn ervaring vast in staat om een mooie afscheidstoernee te maken. Colin Heath komt van Manchester United, maar zal nog tot de ontdekking komen dat in de spits voetballen in de Belgische eerste klasse niet evident is. Breekt Arthur Gomez nu wel door ?

Conclusie

Duidelijke lijnen, een goede organisatie, één spits en veel, uit alle hoeken opkomende mensen : dat moet het profiel van het Antwerp anno 2003/2004 worden.

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier