Ik heb net de lezersbrief van Stijn Dubois gelezen over het stadiondossier. Bij veel voetballiefhebbers leeft de laatste jaren het beeld van een gefrustreerd Club Brugge. Al die jaren zonder titel hebben voor heel wat irritaties gezorgd, gesprekken op sociale media worden al te snel herleid tot scheldtirades en complottheorieën. Je kunt je als neutrale buitenstaander niet van het idee ontdoen dat dit wij-tegen-de-restgevoel bewust wordt gecreëerd door Bart Verhaeghe en co. Zowat altijd ligt de schuld van het falen bij een ander: de ene keer is het de scheidsrechter, de andere keer het slechte weer, de voetbalbond… Niet elke supporter denkt kritisch na over wat hij leest in de krant of hoort op radio of tv. Die nuance is nodig als je niet blind wilt meegaan in de emoties.

Over het stadiondossier is nu al enkele maanden veel te doen. Vreemd, want er is weinig informatie bekend, er zijn amper concrete cijfers. Wat vaststaat, is dat het Koning Boudewijnstadion niet meer voldoet aan de UEFA- en FIFA-normen.

In plaats van het nieuwe stadion in Brussel als katalysator te gebruiken voor hun eigen stadionplannen, doet Brugge er alles aan om ook hierrond een negatieve sfeer te creëren. Andermaal kiezen ze ervoor om naar een ander te wijzen en te benadrukken hoe erg zij andermaal benadeeld worden.

Is dat echt zo? Anderlecht ijvert net als Club al jaren voor een nieuw stadion, maar krijgt, net als Club, al jaren tegenkanting van zowat overal. De voetbalbond heeft hetzelfde probleem, dra is er in België geen enkel stadion meer dat nog voldoet aan de eisen – eigenlijk is dit nu al zo, maar enkele stadions krijgen respijt van UEFA en FIFA. De heer Dubois eindigt zijn brief door te stellen dat de nationale ploeg weldra niet veel meer zal voorstellen en het nationale stadion dus te groot gaat uitvallen. Dat duidt eerder op zijn gebrekkige kennis van het jeugdvoetbal, gezien België ook bij de jeugd al vaak heeft laten zien over veel talent te beschikken. De toekomst van de nationale ploeg ziet er dus, tot spijt van wie het benijdt, erg rooskleurig uit.

Anderlecht wenst gebruik te maken van het stadion waar ook de Rode Duivels gaan spelen. Een stadion gefinancierd door privé-investeerders die beslissen aan wie zij hun project verhuren – in dit geval de voetbalbond en Anderlecht. Allerlei beschuldigingen van overheidssteun en dergelijke zijn dus compleet van de pot gerukt, maar zoals reeds gezegd is het niet iedere voetbalsupporter gegeven om kritisch na te denken over wat zijn of haar Club de wereld instuurt. Verhaeghe wil dicht bij de plaats waar het nationale stadion zou komen, zijn Uplace bouwen. Privé-investeerders die het nationale stadion gaan financieren, zouden echter hun eigen uitbaters meebrengen naar het shoppingcenter in het stadion. Is het dan toeval dat Verhaeghe moeite heeft met dat nationale stadion?

In plaats van al dat negativisme, die tegenwerking en frustraties zouden Belgische clubs, supporters en voetballiefhebbers er beter aan doen om samen te komen en de zaken aan te pakken die er in dit dossier echt toe doen: de overheid duidelijk maken dat België tot de derde klasse behoort qua infrastructuur en dat dit nefast gaat zijn voor de jeugdwerking én de eerste ploegen in alle geledingen van ons voetbal. Geef toe: dat klinkt beter dan te schieten op een van de weinige maar o zo broodnodige concrete stadionplannen in dit land.

Met de groeten van een Bélgische voetbalsupporter.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Dries Stuyven, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content