Roger Federer en Rafael Nadal zitten opnieuw in de spelersraad van de ATP, waar ze de macht van Novak Djokovic moeten inperken.

Insiders verwachten de volgende weken vuurwerk. Roger Federer en Rafael Nadal, samen met Jürgen Melzer de nieuwe leden van de ATP-spelersraad, zullen zich mengen in het debat rond de positie van Chris Kermode, sinds 2013 voorzitter van de Association of Tennis Professionals, die in mei te horen kreeg dat zijn contract op het einde van het jaar niet wordt verlengd. Met ‘dank’ aan Novak Djokovic, die al jaren in onmin leeft met de Engelsman en zijn mening in de spelersraad doorduwde. Daar waren de tweede oude tenoren van het mannentennis, lieten ze geregeld horen, allesbehalve mee opgezet. En het moreel gezag van de twee nieuwkomers is een pak groter dan hun voorgangers.

Kort voor de start van de US Open komt de tienkoppige raad – met ook nog Kevin Anderson, John Isner, Sam Querrey, Bruno Soares, Lu Yen-hsun, Vasek Pospisil en Colin Dowdeswell – samen en zal ook Kermode zich verdedigen tegen de kritiek van Djokovic, die van mening is dat de lager gerangschikte spelers veel te weinig verdienen. De topman dééd toegevingen – op Wimbledon steeg het prijzengeld voor de verliezers in de eerste ronde met 66 procent in zes jaar – maar bleef bij zijn standpunt: als spelers niet goed genoeg zijn, kunnen ze het grote geld dat in de sport hangt niet claimen.

Met de steun van Federer en Djokovic is de kans groot dat Kermode alsnog aan de top van het mannentennis kan blijven, waardoor de gedroomde kandidaat van Djokovic op een zijspoor wordt gezet. De Serviër investeerde de voorbije jaren onder andere in Universal Tennis Rating (UTR) en had de CEO, Mark Leschly, als opvolger naar voren geschoven, maar dat feestje gaat wellicht niet door. Pikant detail: ook Federer participeert in UTR, een bedrijf dat de ranking van het tennis – van de wereldtop naar de amateurs – drastisch wil hervormen. Tégen de wil van de ATP in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier