En we zullen een idee hebben over de werkelijke waarde van ons voetbal. Maar dan moet je ook de vraag durven stellen of het wel wenselijk is dat onze Rode Duivels de tweede ronde halen, want dat zal zonder twijfel worden misbruikt als excuus om verder aan te modderen en de stelling te propageren dat het helemaal nog niet zo slecht gesteld is met onze nationale sport bij uitstek. Nogmaals, de tweede ronde halen is gewoon. Heel gewoon. België heeft in de eerste ronde niets te winnen, maar veel te verliezen. Vergelijk het met het nemen van een strafschop. Gaat hij binnen, dan is dat normaal. Mis, en je wordt verguisd. Pas in de tweede ronde, tegen Brazilië of Turkije kunnen de Rode Duivels zich onderscheiden.

Maar de nationale ploeg is slechts een exponent van onze nationale competitie. En dat doet het ergste vrezen. Ik heb het voorrecht gehad, de afgelopen zes jaar, om dit onvoorstelbare geknoei vanop een afstand te bekijken. Het ergste is nog wel dat iedereen de oplossing kent, maar elke club de kop in het zand steekt.

Even voor alle duidelijkheid. In een Belgische profcompetitie is maar plaats voor tien of twaalf teams. De rest moet terug naar een semi-professionele structuur. De Beneliga is de allerbeste oplossing. Mits een kleine, maar belangrijke toevoeging : Lux van Luxemburg. Negen Nederlandse ploegen, acht Belgische – en die moeten komen uit : Anderlecht, FC Brugge, Standard, KV Mechelen (jaja), Gent (+ Lokeren), Genk (+ Lommel), Antwerp (+ GBA), Charleroi, Moeskroen, St-Truiden ( + Leuven/Tongeren) – en één Luxemburgse.

De Luxemburgse ploeg hoort erbij, omdat ze 1) wel degelijk competitief kan zijn, en 2) er heel wat financiële mogelijkheden en potentiële sponsors zijn in het Groothertogdom. De zetel van de Benelux-liga en de hoofdsponsor moeten Luxemburgs zijn.

omplimenten aan Michel Verschueren voor de lancering van het idee, maar dan met de bemerking dat het tijd is voor hem om nu met rust te gaan en zo zijn eigen legende te vrijwaren. Als een soort Minister van Staat kan Mister Michel nog van waarde zijn voor het Belgisch voetbal.

Jammer genoeg weten we allemaal dat FC Antwerp-fans nog liever de Schelde dempen met hun rood-witte lichamen dan te versmelten met GBA, dat Lommel en Genk ook niet meteen samen kinderen willen, en dat Anderlecht te trots blijft om zich te verlagen tot een fusie, zelfs als dit hen definitief het belangrijke predikaat van enige Brusselse profclub oplevert. GBA maakt zich ook beter geen illusies. Binnen de twee seizoenen is Ajax er ribedebie. Om de eenvoudige reden dat zelfs Ajax het zich niet meer zal kunnen veroorloven om een ander team op sleeptouw te nemen.

In de Benelux tweede klasse spelen dan de semi-profploegen van Nederland een onderlinge competitie, en de Belgen doen hetzelfde. Zestien ploegen elk. De twee kampioenen promoveren, ongeacht of er twee Nederlandse clubs, twee Belgische, of van elk één club zakken. Geen eindronde, want de semi-profploegen zijn normaal geen partij voor de profs. Precies daarom krijgt elke kampioen bij promotie een éénmalige injectie van de Benelux-profliga om zich op niveau te kunnen brengen. Enkele Luxemburgse ploegen krijgen een plaats in de Belgische tweede klasse.

Wat denken jullie daarvan ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier