Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

Bergen staat al het hele jaar in de kelder van eerste klasse en POIII lijkt onafwendbaar voor de Draken. Had je dat zien aankomen?

“We wisten op voorhand dat het derde jaar op het hoogste niveau het moeilijkste zou zijn. Dat was de twee vorige keren namelijk al zo, want toen zijn we telkens gezakt (in 2005 en 2009, nvdr). Onze kern is wel grotendeels dezelfde als vorig seizoen, maar de vertrekkers zijn toch spelers die aanvallend het verschil maakten: Perbet, Nong en Zola Matumona. Ik vind wel dat Dimitri Mbuyu goed werk levert als sportief adviseur, maar onze middelen zijn nu eenmaal beperkt. Als je ziet dat KV Oostende als gedoodverfde degradatiekandidaat Berrier, Lukaku en Canesin heeft kunnen aantrekken… De strijd zal nu vooral tussen Lierse, Waasland-Beveren en ons gaan, denk ik. Het wordt moeilijk, maar we moeten erin geloven, naar het voorbeeld van Cercle vorig seizoen. Zij hebben getoond dat je je zelfs als laatste nog kan redden.”

Je bent niet alleen supporter, je kruipt ook elke thuismatch in het vel van ‘Albert De Draak’, de mascotte van Bergen.

“Dat doe ik met veel plezier. Het is mijn rol om het vuur bij de mensen weer aan te wakkeren. Toegegeven: dit jaar is dat niet zo gemakkelijk. We hebben al niet het talrijkste publiek en de sportieve malaise komt hard aan bij veel fans. Vooral buitenshuis merk je dat. Voor de verplaatsing naar Standard waren er maar twee autobussen, terwijl er anders tien zijn. Daarom probeer ik, telkens als ik dat pak aantrek, de supporters toch weer warm te maken voor de club. Ik heb een boodschap aan alle fans van Bergen: laten we het vel van de draak niet verkopen voor hij geschoten is!” (lacht)

Hoe valt het leven mee in zo’n groene draak?

(lacht) “Het is niet altijd even eenvoudig om er als een grote knuffelbeer bij te lopen. Vooral in de zomer heb ik het knap lastig: bij tropische temperaturen heb je geen moment verkoeling. Het is aangenamer als de winter in aantocht is: dan weet ik dat ik het de hele match lekker warm zal hebben.”

Heb je de mascottes van de andere ploegen al ontmoet?

“Een keer hebben ze ons allemaal samengebracht, voor een reportage op het Gala van de Gouden Schoen. Een plezante bedoening, met de indiaan van Gent, het ketje van Anderlecht, het paard van Zulte Waregem… Verder valt het wel eens voor dat de mascottes elders geïnviteerd worden. Voor de derby met Charleroi proberen we geregeld hun mascotte uit te nodigen en omgekeerd word ik ginds altijd goed ontvangen. Het gaat er heel collegiaal aan toe en de sfeer wordt er alleen maar beter door. Al viel dat de vorige keer wat tegen: ik stond toen bij mijn collega van Charleroi, maar dat mocht blijkbaar niet. Een zebra en een draak samen in de tribune, dat vond de scheidsrechter toch wat te gevaarlijk.” (lacht)

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Een zebra en een draak samen in de tribune, dat vond de scheidsrechter toch wat te gevaarlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier