Op 24 september verscheen het boek ‘Zidane, une vie secrète’ (Zidane, een geheim leven) van journaliste Besma Lahouri. Het is een niet-geautoriseerde biografie van de Franse supervedette. Hieronder leest u in exclusieve voorpublicatie enkele uittreksels.

Hij is een levende legende in de hele wereld. Een boek over hem schrijven komt eigenlijk neer op vloeken in de kerk. En dat is verboden. Dat doe je niet. Heel wat mensen uit zijn naaste omgeving reageren onthutst op het feit dat iemand vragen over hem wil stellen. Waarom zijn er zoveel geheimen?

Zinédine Zidane zelf vindt dat hij niet betrokken mag zijn bij een biografie. In zijn ogen is het niet mogelijk dat iemand een biografie over hem schrijft, die geen fan, medestander of bewonderaar is. Men moet hem vereren of anders zwijgen. En hij heeft ervoor gezorgd dat alles goed vergrendeld is. Henri Emile, die tot 2004 jaren als een soort mascotte bij de Franse nationale ploeg betrokken was, legt uit dat hij niet kan spreken aangezien Zizou hem dat ‘formeel verboden’ heeft. Zelfs ex-teamgenoot Vikash Dhorasoo, die bij de pers geliefd is omdat hij nooit een blad voor de mond neemt en van wie bekend is dat hij geen al te beste relatie heeft met Zizou laat er geen twijfel over bestaan: “Ik wil met dat boek niets te maken hebben. Ik spreek niet.” De meeste van zijn andere vroegere teamgenoten zijn al even terughoudend. “Als hij het niet wil, zeggen we niets.”

Zijn familie

Véronique en de kinderen

Zizou was nog maar zeventien toen hij in het ontmoetingscentrum voor jonge arbeiders in Cannes het pad kruiste van Véro-nique Fernandez. De mooie 18-jarige brunette van Spaanse afkomst komt uit het departement Aveyron. Ze heeft aan de universiteit één jaar biologie gestudeerd en is op dat ogenblik een stage als danseres aan het volgen.

[…] Véronique houdt zich ver van al het mondaine gedoe waar andere voetbalvrouwen zo graag mee koketteren. Veel liever zit ze met heel de familie rond de tafel om lekker te eten. Als haar echtgenoot bij Real voetbalt, verlaat de familie Zidane slechts zelden de grote en ruime villa. Discotheken en nachtbraken zijn er voor hen niet bij. In een leven waarin ze vaak moet verhuizen, zijn de kinderen haar grote ankerpunten. In Italië is Luca geboren op 13 mei 1998. In Spanje volgen later nog Théo in 2002 en Elyaz in 2005.

Onmisbare Noureddine

De drie broers en de zus van Zidane vormen een hechte clan die altijd met één stem spreekt. Ze hebben allemaal een gelijk aantal aandelen in de vennootschap Zidane Diffusion. Maar het is enkel Noureddine die zijn wereldberoemde broer overal als zijn schaduw volgt. Deze discrete man, zelf vader van een jong kindje, is de rechterhand en het manusje-van-alles van zijn jongere broer geworden. Hij speelt babysit voor de kinderen, selecteert de aanvragen voor interviews en bewaakt angstvallig het imago van Zizou. […]

Noureddine heeft zichzelf onmisbaar weten te maken. Bij publieke optredens van zijn broer blijft hij altijd binnen diens blikveld. Aangezien hij vliegangst heeft, aarzelt hij niet om vanuit Vitrolles, waar hij woont, geregeld de trein te nemen naar Madrid, een traject dat acht uur duurt. De kneepjes van het vak heeft hij geleerd van Alain Migliaccio, de makelaar van zijn broer. Hij weet ondertussen heel goed hoeveel de familienaam Zidane waard is. “Met Nourredine maak je best geen ruzie,” zegt een bekende van de familie, “want als je het met hem aan de stok krijgt, is je relatie met de hele familie verstoord.”

De oudste broer is de 44-jarige Madjid, die een job heeft bij het gemeentelijk zwembad van la Castellane. De tweede broer, de 43-jarige Farid, speelde voetbal en deed aan judo. Nadat hij een tijdje aan de slag was als bewaker bij een supermarkt, verdeelt hij nu zijn tijd tussen het bestuur van het voetbalclubje La Nouvelle Vague, een wijkclub uit Marseille en de vennootschap Zidane Diffusion.

Tot slot is er de 39-jarige Lila, zijn oudere zus, met wie Ziné-dine ook vandaag nog een heel hechte band heeft. Ze was de enige van de familie die naar de universiteit ging, waar ze Engels studeerde. Ze is getrouwd met Yannick Pellet en draait ook mee in het zakenimperium van de wereldvedette.

De netwerken

De beste vrienden

Franck Riboud, de grote baas van Danone, Jacques Bungert, codirecteur van het reclamebureau Young & Rubicam France, Stéphane Meunier, een realisator van documentaires, en JamelDebbouze, een bekende Franse komiek, hebben een zeer uiteenlopend profiel, maar ze zijn alle vier in enkele jaren tijd uitgegroeid tot zeer goede vrienden van Zinédine Zidane. Ze leerden hem kennen toen hij al een wereldvedette was en slaagden er kennelijk in geleidelijk aan door te dringen tot zijn entourage en hem hun eigen netwerk ter beschikking te stellen.

Stéphane Meunier leerde hem kennen tijdens het draaien van de befaamde documentaire LesYeux dans les Bleus, in 1998. […] Later maakte hij nog andere documentaires: Les Yeux dans les Bleus II; Zinédine Zidane, comme dans un rêve en Le dernier match. Zo is hij eigenlijk de officiële cineast geworden van Zidane.

Van Jamel Debbouze, die nogal een tafelspringer is, had de van nature erg discrete Zidane aanvankelijk niet zo’n hoge pet op. Maar Debbouze was tot alles bereid om zijn grote held te kunnen charmeren en uiteindelijk lukte dat ook. Zowel in Parijs als in Madrid zijn beide heren vaak samen te zien. Het is ook dankzij de komiek dat Zidane een gastrolletje speelde in de film Astérix aux Jeux Olympiques. Zijn poging om Zizou bij de laatste presidentsverkiezingen te overhalen om officieel de kandidate Ségolène Royal te steunen, lukte echter niet. […]

Jacques Bungert leerde Zidane kennen bij het draaien van een reclamespot voor Volvic, een product van Danone. Hij beweert ronduit dat hij van Zizou houdt. “Zinédine is maar tot zijn vijftiende naar school geweest en had geen tijd om veel te leren. Wij zijn er om hem in zijn nieuwe leven te begeleiden”, zegt Danonebaas Franck Riboud, die samen met Bungert de ex-voetballer zoveel mogelijk coaching geeft. Samen slaagden ze erin om Zidane te doen uitgroeien tot een marketingicoon.

De verstotenen

Als je zoals Zidane voortdurend voor van alles en nog wat wordt gesolliciteerd, is het begrijpelijk dat je daar een beetje paranoïde van wordt. Vandaar dat diegenen die dicht bij de vroegere aanvoerder van de nationale ploeg staan af en toe vrezen dat ze verstoten zullen worden. Daarvoor is niet eens zoveel nodig. Als ze durven iets te zeggen zonder dat hij daarvoor zijn toestemming geeft, kan het dat hij daarna maanden niet meer tegen hen spreekt of hen zelfs definitief uit de clan verstoot. Wie dat lot al heeft ondergaan, speelt soms de vermoorde onschuld en zegt dat “hij wel eens opnieuw zal bellen”. Maar uiteindelijk moeten ze altijd toegeven dat ze niet snappen waarom de man zo lang stil kan blijven. De bekende televisiepresentator Michel Drucker, die eigenlijk een intimus is van alle vedetten in Frankrijk, kan ervan meespreken. Hij ontmoette Zidane voor het eerst in 1998 en de speler vertelde hem dat zijn ouders graag naar zijn programma’s keken. Drucker liet de kans niet liggen om het telefoonnummer van zijn vader te vragen. “Na onze eerste ontmoeting nodigde Zinédine me ook uit in Turijn en later in Madrid”, zegt hij. Drucker ging later vaak op bezoek bij vader Smaïl, moeder Malika en zus Lila, maar ondertussen is het al van november 2006 geleden dat hij nog contact had met Zidane of met iemand anders van de familie. Hij meent ook te weten hoe dat komt: “In een van mijn uitzendingen deed komiek Nicolas Canteloup een grappige sketch over de roddels die toen de ronde deden. Het blaadje Voici had namelijk geschreven dat Zidane een buitenechtelijke relatie had. Canteloup stak daar in zijn sketch de draak mee door te zeggen dat Zidane zich verloofd had met Adriana Karembeu ( de vrouw van Christian Karembeu, nvdr) en Mme de Fontenay (de 76-jarige vrouw achter de verkiezing van miss Frankrijk, nvdr). Blijkbaar is dat bij de familie in het verkeerde keelgat geschoten. Ik kan een humorist toch niet censureren.”

Zijn business

Reclame

In februari 1998 verschijnt de beeltenis van Zidane, dan nog met haar op zijn kruin, op posters van vier meter op vier bij een campagne voor de goedkope warenhuisketen Leader Price. De naambekendheid daarvan stijgt daardoor in minder dan een jaar van 23 % tot 74 %. Maar als hij een jaar later, als man die Frankrijk naar de wereldtitel leidde, wordt uitgelachen om die reclame voor een goedkope winkel, moet zijn jeugdvriend Mustapha, die hem in contact had gebracht met de warenhuisketen, het ontgelden. Zidane wil immers voortaan vooral reclame maken voor merken die overeenstemmen met zijn nieuwe sociale status. En dat lukt, want de directrice van de parfums Christian Dior, die vindt dat hij de uitstraling heeft om reclame voor het merk te maken, contacteert hem op het juiste moment. De fotoshoot voor Dior zet hem op weg: om drie uur te poseren vangt hij het mooie bedrag van 305.000 euro. Het leert hem dat er in de reclame heel veel te verdienen valt. Hij tekent achtereenvolgens contracten met Ford, Adidas, Danone, Orange, de groep Zannier, Grand Optical en Generali. En aangezien het die merken ook oplevert wat ze ervan verwachten, krijgt hij voor zijn reclamecontracten boter bij de vis. Zo legt telefoonoperatorOrange in 2002 voor een contract van drie jaar het ronde sommetje van zes miljoen euro op tafel. Alles samen zouden de verschillende reclamecontracten elk jaar de bankrekening van Zizou met zo’n 3,5 miljoen euro spekken.

Interne communicatie

Ook nu hij met voetballen gestopt is, blijft Zizou geld verdienen als slijk. Niet alleen via de reclamecontracten, maar ook door voor Generali mee te werken aan de interne communicatie. Het komt erop neer dat Zidane, die daarvoor een half miljoen euro per jaar krijgt, een tiental keer per jaar ergens in Frankrijk een toespraak moet gaan houden om de medewerkers te motiveren. Maar meer dan een vraag-en-antwoordsessie is dat meestal niet.

KMO

Geleidelijk aan is de ex-voetballer uitgegroeid tot een sterke bedrijfsleider die als geen ander weet hoe hij zijn naam te gelde moet maken. Dat gebeurt allemaal vanuit de bvba Zidane Diffusion, die in 2000 werd opgericht met een maatschappelijk kapitaal van 38.000 euro en die vanuit Marseille waakt over de portretrechten van Zidane. En dat brengt veel geld in het bakje: jaarlijks krijgt hij 500.000 euro van Audi, Grand Optical, Generali, Orange en Volvic, twee miljoen euro van Adidas en één miljoen euro van Danone. De broers en de zus van Zidane leiden het bedrijf. Farid, Noureddine en Lila krijgen daarvoor een bedrijfswagen en een comfortabel salaris van rond de 80.000 euro per jaar. Ook de echtgenoot van Lila werkt voor het bedrijf, net als Antoine Fernandez, de schoonvader van Zidane, en MustaphaMazouz, een vriend. Die laatste twee krijgen als commercieel afgevaardigden een jaarsalaris van 36.000 euro. Maar er is nog meer, want Zidane haalt ook inkomsten uit het in 1999 gecreëerde merk ZZ, dat wordt beheerd door Colyre SA, een naamloze vennootschap naar Zwitsers recht met een maatschappelijk kapitaal van 150.000 euro. Oorspronkelijk kwamen slechts enkele producten, zoals leren tassen en sporttassen, van het merk ZZ op de markt, maar ondertussen is het assortiment fors uitgebreid naar een waaier van producten, gaande van amandelpasta tot informaticaprogramma’s.

[…] En dan is er ook nog het vastgoedbedrijf Zifern, een samentrekking van Zidane en Fernandez, de meisjesnaam van zijn echtgenote Véronique. Dat bedrijf is in juni 2006 opgericht met een maatschappelijk kapitaal van 506.000 euro en specialiseert zich in de verhuur van woningen. Voorts investeerde Zidane zelf in 2004 ook 8,2 miljoen euro in de bouw van een rusthuis.

Openbaar leven – privéleven

Afschermen

Om als wereldvedette te ontsnappen aan de constante bevraging past Zidane enkele regels toe. Boodschappen doen of een krant gaan kopen doet hij bijvoorbeeld met een pet op het hoofd en in looppas, want dat is de enige manier waarop hij nog buiten kan komen zonder een lijfwacht. Voorts heeft hij verschillende gsm’s, een voor de familie, de andere voor intimi. Maar de nummers daarvan wijzigen om de zes maanden. Zidane belt de gelukkigen die het nieuwe nummer nog mogen kennen zelf op. Maar wee diegenen die het zouden aandurven dat nieuwe nummer toch aan iemand te verklappen, want dat staat gelijk met hoogverraad en betekent dat hij of zij nooit ofte nimmer nog op de vriendschap van Zizou zal mogen rekenen. Nochtans is ook het hebben van zijn nummer geen garantie dat hij te bereiken is. Hij kent tientallen nummers uit het hoofd en neemt slechts op als hij vindt dat hij echt niet anders kan. Hij doet daarnaast ook een beroep op verschillende tussenpersonen om alle mogelijke vragen te filteren. Gedurende vele jaren vertrouwde hij die taak toe aan zijn jeugdvrienden Mustapha en Malek, nu is het broer Noureddine die daarvoor instaat. Ook bij zijn sponsors is er maar één contactpersoon die rechtstreeks in verbinding staat met Zidane en die ervoor moet zorgen dat zijn collega’s zijn nummer niet te pakken krijgen.

… maar toch bescheiden

[…] Als hij uit Spanje afreist, gebeurt dat meestal met een gehuurd vliegtuig of met de privéjet van Franck Riboud, de baas van Danone, of die van François-Henri Pinault, de grote baas van Pinault-Printemps-Redoute. Zidane woont met Véronique en de kinderen in een prachtige villa in de residentiële wijk Conde de Orgaz, niet ver van de Franse school waar de kinderen naartoe gaan. De woonst is grotendeels aan het zicht onttrokken door een hoge schutting en zou volgens een plaatselijke vastgoedspecialist zo’n vijf miljoen euro waard zijn. Voor de inrichting, die geïnspireerd is op die van het hotel George V in Parijs, deed de familie Zidane een beroep op een bekende Spaanse binnenhuisarchitect.

[…] Desondanks is Zidane niet overdreven op luxe gesteld. Hij gebruikt zelden zijn bankkaart en betaalt meestal alles cash. Het is eigenlijk grappig dat deze bescheiden gebleven miljonair, die als hij naar Marseille gaat gewoon in het huis van zijn ouders blijft slapen, altijd enkele biljetten van vijf euro op zak heeft om zijn vrienden te trakteren op koffie. Jeugdvriend Mustapha Mazou weet nog goed dat hij in 1999 samen met Zidane vanuit Montparnasse met de trein vertrok naar Laval, waar de toen geblesseerde Zi-dane zich een week zou laten verzorgen door kinesist Philippe Boixel in wie hij zijn hele carrière lang veel vertrouwen had. Ze logeerden er in een heel bescheiden tweesterrenhotel en gingen gewoon in de zaal ontbijten net als alle andere gasten. “In die tijd nam hij me ook vaak mee naar de luchthaven van Orly om er een paardensteak te gaan eten en ondertussen naar de opstijgende vliegtuigen te kijken. Dat zegt veel over zijn bescheidenheid”, zegt Mustapha nog.

De kopstoot

De laatste wedstrijd

Op 9 juli 2006 wordt Zidane in Berlijn in de finale van het WK uitgesloten nadat hij zijn Italiaanse tegenstrever Marco Materazzi een kopstoot gaf. Het was de anticlimax van een briljante carrière. Die avond keren de spelers van de nationale ploeg terug naar het Westin Grand Hotel, maar Zidane is in geen velden of wegen te bespeuren. Ook zijn vertrouwensman Alain Migliaccio weet niet waar hij is. Samen met zijn broers Noureddine en Farid is hij op dat ogenblik een stukje aan het eten in een bescheiden restaurant. Ze proberen hem alleen maar te troosten en hoeden er zich voor te vragen wat precies de oorzaak is geweest van het incident. Om één uur keren ze terug naar het hotel waar Zidane zich samen met zijn vrouw in zijn kamer opsluit. In december 2006, bij een bezoek aan Algerije, het vaderland van zijn ouders, komt hij voor het eerst echt terug op die fameuze kopstoot. Zijn 40-jarige neef Akbou, een apotheker, zegt hem dat hij met die kopstoot eigenlijk gedaan heeft wat hij moest doen. Zizou kijkt hem eventjes priemend aan en zegt: “Zeg niet dat het goed was, want dat was het niet en ik heb er heel veel spijt van.” Eerder had hij zich verontschuldigd tegenover de kinderen van de hele wereld maar nog nooit had hij zijn spijt uitgedrukt over wat hij die avond in Berlijn had gedaan. Akbou beseft dat die onverwachte reactie van Zidane, die enkele maanden eerder op Canal + nog verklaarde dat hij geen spijt kon hebben over die kopstoot “omdat de schuldige diegene is die provoceert” eigenlijk een hele eer is voor hem: een bekentenis vanuit de grond van zijn hart tegenover de mensen die er voor hem echt toe doen.

‘Zidane, une vie secrète’ van Besma Lahouri verscheen bij

Uitgeverij Flammarion.

door philippe broussard & besma lahouri

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content