Sport/Voetbalmagazine graaft in de geschiedenis van het Belgisch voetbal op zoek naar een ‘vergeten’ elftal. Wat is er van de toenmalige elf geworden?
Het seizoen 1973/74 sloot Antwerp af met een tweede plaats op amper twee punten van kampioen Anderlecht. In het seizoen 1974/75 werd die prestatie nog eens overgedaan: de Great Old eindigde deze keer weliswaar tweede op negen punten van RWDM. De Antwerpenaars konden beschikken over een brede spelerskern. Met de komst van Jos Heyligen, Herman Houben en Jim De Schrijver werd het middenveld aanzienlijk versterkt, maar de absolute toptransfer was ongetwijfeld die van de Oostenrijkse international Alfred Riedl.
Antwerp begon het seizoen met drie overwinningen op rij tegen FC Luik, FC Diest en SC Charleroi. De Antwerpenaars wonnen vijftien van hun thuiswedstrijden. Er werd op de Bosuil slechts eenmaal verloren, maar dat gebeurde wel tegen aartsvijand Beerschot (0-2). In de terugwedstrijd op het Kiel nam Antwerp wraak: het werd 0-1. Antwerp beleefde werkelijk een schitterend seizoen. Libero René Desaeyere: “We slaagden er gewoonlijk al binnen de vijf minuten in te scoren. We hadden een buitengewoon sterke en talentvolle groep: een goed georganiseerde verdediging met als uiterst betrouwbaar sluitstuk doelman Jean Trappeniers. We beschikten ook over een doeltreffende aanvalslinie met paradepaardjes als Alfred Riedl en Karl Kodat en daarachter in steun Fleming Lund, een kwikzilveren Deense offensieve middenvelder.”
Niet alleen in de competitie gooide Antwerp hoge ogen, ook in de beker van België zette de ploeg een mooie reeks neer. Antwerp schakelde respectievelijk Eendracht Zele, Berchem Sport, FC Luik, Standard en kampioen RWDM uit. In de finale moesten de Antwerpenaars echter plooien voor Anderlecht. Het werd 1-0 en de beker ging naar Brussel.
Ook Europees deed Antwerp het niet onaardig. In de eerste ronde van de UEFA Cup werd Stürm Graz uitgeschakeld. In de volgende ronde was de tegenstander het grote Ajax met o.a. Ruud Krol, Arie Haan en Johnny Rep. In Amsterdam ging Antwerp met 1-0 de boot in. De terugwedstrijd op de Bosuil werd voor liefst 37.252 toeschouwers met 2-1 gewonnen; door het Amsterdamse uitdoelpunt was Antwerp uitgeschakeld. Het seizoen daarop zorgde Antwerp voor een stunt door Aston Villa opzij te zetten. De thuiswedstrijd won men met 4-1 en ook in Birmingham werd met 0-1 gewonnen.
Wie waren de spelers die het seizoen 1974/75 volmaakten en wat is er van hen geworden?Trainer Guy Thys speelde tijdens zijn actieve voetbalcarrière voor Daring CB, Beerschot, Standard en was speler-trainer bij Cercle Brugge en Racing Lokeren. Speelde ook verschillende malen voor de nationale ploeg. Daarna werd hij trainer bij Wezel, FC Herentals, SK Beveren, Union Sint-Gillis, Antwerp en de Rode Duivels. Onder zijn leiding bereikte de nationale ploeg de finale op het EK 1980 en op het WK 1986 haalden de Belgen de halve finales. Overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd. Woonde in Antwerpen.
Jean Trappeniers (67). Uiterst betrouwbare doelman die aanvankelijk als midvoor bij FC Vilvoorde speelde en daar op 15-jarige leeftijd door Anderlecht werd weggeplukt. Veelvuldig Rode Duivel. Speelde later voor Union Sint-Gillis en Antwerp. Daarna speler-trainer bij Eendracht Aalst, Union en FC Peutie. Was leraar lichamelijke opvoeding en biologie in Zaventem en werd later ook opkoper bij een metaalbedrijf in Vilvoorde. Woont in Dilbeek.
Louis Pilot (69). Secure en keiharde Luxemburgse verdediger. International die zijn carrière begon bij Fuia Esch. Gekocht door Standard, waar hij een schitterende loopbaan uitbouwde. In 1972 vertrok hij naar Antwerp en nadien naar Racing Jet Brussel. Werd vervolgens trainer bij het Luxemburgs nationaal elftal, Standard, E. Telbruch en Avenir Beggen. Werkte bij een bank in Luxemburg-stad waar hij nu nog woont.
Robert Geens (63). Centrale verdediger die geen andere club kende dan Antwerp. Voorbeeld van regelmaat en clubliefde. Werkte als vertegenwoordiger bij Osram en woont in Antwerpen.
Jos Van Riel (66). Flankverdediger die via SK Sint-Niklaas en FC Diest bij Antwerp kwam. Nadien naar Gooreind. Was caféhouder in Ekeren en in Deurne. Werkte ook even als ober en woont in Deurne.
Jos Velser (61). Centrale verdediger die eerst voor Waterschei en nadien voor Antwerp en Winterslag speelde. Moest zijn carrière wegens een zware blessure voortijdig beëindigen. Werkte als schilder in het bedrijf van zijn ouders te Genk.
Xavier Caers (59). Flankverdediger die ook als aanvaller ingezet kon worden. Debuteerde bij Mol. Behaalde één selectie als Rode Duivel. Na Antwerp speelde hij nog voor VC Rotselaar en Dessel Sport. Werkte in een familiebedrijf van lijsten en schilderijen te Mol, waar hij ook woont.
Jos Heyligen (62). Talentrijke middenvelder die bij Oostham, FC Diest en Beerschot speelde en via een vrije transfer bij Antwerp terechtkwam. Behaalde twee selecties voor de nationale ploeg en speelde ook nog voor Waterschei, FC Beringen en Winterslag. Werd nadien speler- trainer bij Westerlo en dan trainer bij RC Genk, SK Lommel, Verbroedering Geel en Leopoldsburg. Is nu bestuurslid en trainer bij FC Diest. Woont in Ham.
René Desaeyere (62). Middenvelder en libero die bij Beerschot zijn carrière begon om daarna bij Daring CB en Antwerp te belanden. Trok vervolgens nog naar RWDM en werd nadien trainer bij Berchem Sport, Standard, Beveren, Germinal Ekeren, KV Kortrijk, Zwarte Leeuw, Beerschot, Antwerp en momenteel Turnhout. Gewezen uitbater van een aantal schoenwinkels in Schilde en in Mortsel. Woont te Brasschaat.
Fleming Lund (57). Deense offensieve middenvelder en international die Antwerp bij BK Kopenhagen weghaalde. Snel en technisch zeer sterk. Bijnaam: de mug. Verkastte daarna naar Duitsland waar hij voor Rot-Weiss Essen en Fortuna Dusseldorf speelde. Week dan uit naar Amerika om daar te gaan voetballen. Reist momenteel samen met zijn dochter Tina, die wereldkampioene jumping is, zo’n beetje de aardbol rond. Woont in de buurt van Kopenhagen.
Karl Kodat (66). Linksbuiten en Oostenrijks international die voor Austria Wien en Austria Salzburg speelde. Kwam van daar op de Bosuil terecht waar hij een van de sterkhouders werd. Keerde na zijn Antwerpperiode terug naar Oostenrijk waar hij zijn carrière verderzette. Werkte als bediende bij de stadsdienst in Salzburg, waar hij ook woont.
Alfred Riedl (60). Oostenrijks midvoor en international die door Sint-Truiden bij Austria Wien werd ontdekt. In 1974 naar Antwerp en nadien bij Standard, FC Metz, Grazer AK, Wiener Sportclub en Admira Wacker. Werd bondscoach van Oostenrijk, Liechtenstein, Vietnam en Palestina. Woont in Pottendorf.
John De Schrijver (64). Middenvelder die via Scup Jette en Berchem Sport naar Antwerp kwam en nadien ook nog voor RC Gent en Liedekerke speelde. Werkte als hoofd van de gemeentearbeiders in Denderleeuw en zijn echtgenote baatte een kapperszaak uit. Woont in Denderleeuw.
Herman Houben (62). Middenvelder die eerst bij Beerschot, FC Diest, Antwerp en KV Mechelen speelde. Dan naar Waterschei en nadien naar Germinal Ekeren. Was trainer bij Wechelderzande, Westmalle en Sint-Lenaarts. Werkte als bediende bij Belgacom, woont in Westmalle.
door danny goyvaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier