Sport/Voetbalmagazine graaft in de geschiedenis van het Belgische voetbal op zoek naar een ‘vergeten’ elftal. Wat is er van de toenmalige elf geworden?

Het seizoen 1978/79 resulteerde voor de ‘Mannekens’ in de tweede bekerwinst uit hun geschiedenis. In 1971 hadden ze de cup ook al eens gewonnen door in de finale Sint-Truiden te kloppen na verlengingen met 2-1. In de competitie bakten de paars-witten er tijdens het seizoen 1978/79 niet al te veel van. Een teleurstellende 12e plaats was het resultaat, maar in de beker stootte Beerschot door tot in de finale. Om zover te raken schakelden de Antwerpenaars achtereenvolgens Verbroedering Geel, AA Gent, Standard, Lokeren en Anderlecht uit. Een niet onaardig parcours dus. In de finale wachtte FC Brugge. Op 10 juni 1979 mocht Juan Lozano, de absolute topper en draaischijf van het elftal, de beker omhoog steken na een krappe maar meer dan verdiende 1-0-zege. Manu Sanon, de Haïtiaanse parel, bereidde het enige doelpunt uit de wedstrijd voor met een indrukwekkende rush over de rechterflank. Het was Johan Coninx die de assist van Sanon wist binnen te tikken. Juan Lozano vertelt: “We hebben de wedstrijd verdiend gewonnen. Ikzelf miste in de finale een huizenhoge kans door voor open doel nog naast te schieten. We hebben in die finale nagenoeg niets weggegeven, omdat we Raoul Lambert konden neutraliseren. Bovendien hield Paul BeloyJan Ceulemans uit de wedstrijd. We hadden een evenwichtige ploeg met als belangrijkste schakels Sanon, Tomaszewski en Tolsa, de absolute leider van het elftal. Mentaal waren we niet zo sterk. Alleen voor topwedstrijden lukte het ons om de ploeg te motiveren en waren we moeilijk te kloppen. Dat seizoen hadden we alles op de beker gezet en die wonnen we dan ook.”

Wie waren de elf die de beker wonnen en wat doen ze nu?

Trainer Rik Coppens (79) was misschien wel niet de compleetste maar wel de briljantste voetballer van zijn tijd. Hij speelde tijdens zijn actieve voetbalcarrière bij Beerschot, Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia. Won de Gouden Schoen in 1954 en was veelvuldig Rode Duivel. Daarna trainer bij Beerschot, FC Brugge en Berchem SP. Van beroep vishandelaar. Woont in Antwerpen, vlak bij het Beerschotstadion. Werd tijdens het seizoen 1978/79 ontslagen en vervangen door George Knobel (87). Nederlander die heel wat clubs trainde, waaronder MVV, Ajax en het Nederlandse elftal. Werkte gedurende zestien jaar als rijinstructeur bij Philips in Roosendaal alvorens fulltimevoetbaltrainer te worden. Woont nog steeds in Roosendaal.

Doelman Jan Tomaszewski (61) was de held van Wembley in 1973 waar hij Polen naar de wereldbeker keepte tegen Engeland. Na Beerschot verdedigde hij nog de kleuren van Hercules Alicante en LKS Lodz, waar hij zijn carrière begon. Hij behaalde ook nog een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Montréal (1976) met de Poolse ploeg. Is nu sportjournalist en radiopresentator in Polen en woont in Lodz.

Verdediger Paul Beloy (52) speelde ook nog voor KV Mechelen, Lierse en RKC Waalwijk. Is leraar en communitymanager van Germinal Beerschot Downtown en woont in Antwerpen.

Arto Tolsa. Centrale verdediger en Fins international. Kwam van Kotka TP naar Beerschot. Won twee keer de beker van België met paars-wit. Fins voetballer van het jaar in 1971, 1974 en 1977. Overleed in 1989 op 53-jarige leeftijd. Het stadion van Kotka TP werd naar hem vernoemd: Arto Tolsa Arena.

Louis Van Gucht (56) was een robuuste en sterke centrale verdediger die door Beerschot bij HO Merchtem werd weggehaald, waar hij na zijn Beerschotperiode terugkeerde. Is vertegenwoordiger in sportartikelen (Rucanor) en woont in Opwijk.

John Van Abbeny (53). Stopper die ook nog voor Eendracht Aalst, SK Sint-Niklaas, FC Boom, Ninove, Poederlee en Putte speelde. Woont in Antwerpen waar hij momenteel brandweerman is.

Juan Lozano (54). Spanjaard die als jeugdspeler werd ‘ontdekt’ op de Wilrijkse pleinen. Absolute topspeler en smaakmaker bij Beerschot. Middenvelder die na Beerschot bij de Washington Diplomats, Anderlecht, Real Madrid en Eendracht Aalst speelde. Briljante voetballer die een vroegtijdig einde aan zijn carrière zag komen door een blessure, opgelopen na een tackle in een wedstrijd tegen Waregem. Woont in Edegem en geniet van het leven.

Frank Schrauwen was een middenvelder die ook bij Crossing Schaarbeek en Beveren voetbalde. Overleed in 2005 op 57-jarige leeftijd in Middelkerke.

Johan Coninx (57). Middenvelder die de winning goal scoorde in de bekerfinale. Speelde nadien nog voor SK Beveren en is momenteel vertegenwoordiger in sportartikelen. Woont in Lier.

Paul Lambert (55). Middenvelder die ook op een aanvallende positie kon worden uitgespeeld. Is brandweerman en woont in Schoten.

Emmanuel Sanon. Aanvaller. Was de beste voetballer van Haïti. Scoorde op het WK 1974 het doelpunt voor Haïti tegen Italië en brak op die manier het wereldrecord van doelman Dino Zoff die 1142 minuten ongeslagen was. Ging na zijn Beerschotperiode in de Verenigde Staten voetballen bij Miami en San Diego. Werd daarna bondscoach van Haïti. Hij was woonachtig in San Diego en overleed in 2008 op 57-jarige leeftijd.

René Mücher (59). Nederlands aanvaller die via Waterschei bij Beerschot terechtkwam. Nadien speelde hij ook nog voor AA Gent en was speler-trainer bij SV Bornem en Lorraine Arlon. Werkte bij Coca-Cola en woont in Boechout.

Jean Rylant (51). Viel in tijdens de bekerfinale. Middenvelder die nadien naar Stade Leuven trok. Woont in Wilrijk en is verzekeringsmakelaar.

door danny goyvaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier