Jérôme Rothen probeert zich rustig te houden bij PSG.

Tussen het prinsdom Monaco en de stad aan de Eiffeltoren ligt een wereld van verschil en het Prinsenpark biedt dan ook een heel ander podium dan het Louis II-stadion. Dat weet ook Jérôme Rothen, die bij Monaco meer dan eens stampvoetend van het veld kwam wanneer Didier Deschamps hem verving. Dergelijke akkefietjes ontaarden bij PSG, waar het voetballen is onder een vergrootglas, al snel in een zaak van staatsbelang. “Ik moet opletten”, weet Rothen. “Ik probeer me te beheersen en met de leeftijd word je ook wel wat milder. Gelukkig kent Vahid Halilhodzic me goed. Hij wilde me al bij Lille, maar toen was ik net naar Troyes gegaan. En ik geef er de voorkeur aan om hem bij zijn huidige club te vervoegen.”

Op 26-jarige leeftijd heeft Rothen, gekneed in het vormingscentrum van Clairefontaine, al vier clubs op zijn conto staan : Caen (’97-2000), Troyes (2000-januari 2002), Monaco (januari 2002-2004) en PSG. In de finale van de Champions League demonstreerde hij zijn progressie. De schamele vijftien minuten die Rothen mocht invallen op Euro 2004 doen daar niets vanaf. Hopelijk kan hij profiteren van de aflossing van de wacht bij les Bleus om als international verder naam te maken. Met zijn transfer van Monaco naar PSG was een bedrag van om en beide 10 miljoen euro gemoeid. Monaco wilde Rothen liever niet kwijt, maar Didier Deschamps begreep dat zijn middenvelder behoefte had aan verandering.

In zijn korte carrière kruiste Rothen al het pad van drie gereputeerde trainers. “Ze zijn alledrie erg streng”, zegt Rothen. “Bij Troyes heeft Alain Perrin me veel bijgebracht op het tactische vlak. Die ploeg vormde voor mij een uitstekende springplank naar een grote club in eerste klasse. Didier Deschamps is een ongelooflijk competitiebeest. Die grinta en die vastberadenheid om te winnen misten hun effect op mij niet. Met Vahid Halilhodzic is het nu het logische vervolg om titels te winnen en de perfectie na te streven.” (PB)

Ivica Mornar tekende voor twee jaar bij Rennes. Lamine Diatta verlaat Rennes. Hij tekende een contract van twee jaar bij Lyon. Luigi Pieroni, Steve Dugardein en Grégory Dufer (geblesseerd) hebben niet deelgenomen aan de eerste speeldag van de Ligue 1. Pieroni bleef afgelopen zaterdag 90 minuten op de bank zitten. Vijf minuten voor het einde van de match liep hij wel even warm, maar ondanks een 2-0-achterstand van Auxerre mocht hij niet aantreden. Didier Deschamps wil dat Monaco Nicolas Anelka koopt. (PB)

TOPSCHUTTERS : Er werden 15 doelpunten gemaakt, onder meer door Chevanton (Monaco), Pauleta (PSG), Elber (Lyon) en Frei (Rennes). Niemand scoorde meer dan één keer.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier