Vorig seizoen was hij de onbetwiste revelatie in het kampioenselftal, samen met Romelu Lukaku. Twaalf maanden later kijkt Cheikhou Kouyatéterug op een minder geslaagde campagne en moet de titelplay-off zijn seizoen redden. Twee maanden stond hij aan de kant met een rugblessure en daarna raakte hij niet in de ploeg. Geholpen door de blessuregolf die de selectie teistert, heroverde de middenvelder net op tijd zijn plaats in een elftal dat niet zonder twijfels de nacompetitie intrekt.

Het voetbal was niet altijd goed en op het einde begon het jullie ook punten te kosten. De concurrentie in Genk, Gent, Luik en Brugge daarentegen zit wel in een positieve spiraal. Met welk gevoel stap je play-off 1 in?

Cheikhou Kouyaté: “Moeilijk te zeggen. We hebben op dit ogenblik veel geblesseerden. Bovendien is Boussoufa weg. Dat kan zeker een rol spelen. Maar toch, het mag geen excuus zijn: wij zijn Anderlecht en we moeten dat kunnen opvangen. Er zit genoeg kwaliteit in de ploeg. We moeten niet naar de anderen kijken, alleen naar onszelf, en leren uit de fouten die we maken. De wedstrijd tegen Eupen heeft ons hopelijk wakker geschud. Het is nooit op voorhand gewonnen: iedereen staat klaar om Anderlecht een hak te zetten. Als we ons daar bewust van zijn, is dat al het halve werk. Ik heb er vertrouwen in.”

Vorig seizoen begonnen jullie met een riante voorsprong aan de play-offs. Hoe verklaar je dat het dit jaar zo veel moeilijker ging?

“Volgens mij komt het vooral doordat de anderen het minder laten afweten. Club Brugge is aan een revival begonnen en ook Standard presteert weer goed, net als Gent. Voor het Belgisch voetbal is dat het beste wat er kon gebeuren, maar ook voor onszelf is het een goede zaak: meer rivaliteit maakt ons alleen maar scherper en beter. Het is zoals onze voorzitter altijd zegt: hoe meer concurrentie, hoe beter.”

Verwacht je dat het vertrek van Mbark Boussoufa jullie parten gaat spelen?

“Ja en neen. Hij kon wedstrijden beslissen, dat is zeker. Anderzijds hebben we ook wedstrijden gewonnen zonder hem, zoals toen we tijdens de winter 13 op 15 haalden. Ach, geen enkele speler is onmisbaar. Aan ons om te bewijzen dat we toppers zijn in België en ook zonder Bous de titel kunnen pakken.”

Als Anderlecht kampioen wordt, waaraan zal het dat dan te danken hebben?

“Aan onze mentaliteit en honger om te winnen, ondanks alles.”

door jan hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier