Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wordt Mancienne de opvolger van John Terry?

Michael Mancienne. Toen de naam van deze 20-jarige voetballer van Wolverhampton Wanderers verscheen in het lijstje geselecteerden voor de Engelse A-ploeg, moesten sommigen toch wat slikken. Mancienne mocht dan wel bekend staan als een groot verdedigend talent – hij kan rechtsachter én centraal spelen -, meer dan één competitieminuut in het shirt van Chelsea, de club aan wie hij toebehoort, had hij nog niet gespeeld. Het jeugdproduct werd immers voortdurend uitgeleend: vanaf 2006 aan buur QPR en dit jaar aan de Wolves uit Birmingham. CarvalhoTerry, tegen dat sterke duo kon hij immers niet op. Maar zijn prestaties in de Engelse tweede klasse gingen niet voorbij aan FabioCapello, die hem ook leerde kennen tijdens wedstrijden met de Engelse jeugdelftallen. Vanaf de U16 doorliep Mancienne, een kleurling uit de buurt van Chelsea die op zijn negende door de scouts van de club werd weggepikt bij Kingstonian, alle reeksen.

Dat een speler zonder ervaring in eerste doordringt tot de nationale ploeg is geen primeur, eerder was er al Theo Walcott. Dat er eentje uit de tweede klasse doordringt tot de kern van de nationale ploeg, is evenmin een nieuwigheid. In 1989 scoorde Steve Bull aan de lopende band, nota bene ook voor de Wolves, ploeg voor wie hij 13 jaar zou voetballen. Zijn beloning: dertien interlands en het WK in Italië van 1990 (Bull viel onder meer in tegen de Belgen). Gek genoeg speelde Bull ooit maar één keer in de eerste klasse, als invaller met zijn eerste ploeg West Bromwich Albion.

Recenter in de geschiedenis waren er nog anderen. Peterboroughdoelman Joe Lewis (21) was in mei doublure tijdens vriendschappelijke interlands tegen de VS en Trinidad, terwijl David Nugent goeie prestaties bij Preston beloond zag met een selectie (hij scoorde nog ook) tegen Andorra. Inmiddels voetbalt Nugent (23) bij Portsmouth.

Mancienne is misschien op termijn de opvolger van John Terry. De parallellen zijn opmerkelijk: net als Terry komt hij uit de jeugd van de club, net als Terry werd hij uitgeleend om sterker te worden. In het geval van Terry was dat Nottingham Forest.

Theo Walcott liep een schouderletsel op tijdens de training met Engeland. De Arsenalspeler is al lang op de sukkel met die schouder en is wellicht twee maanden out. Dat Steven Gerrard naar Londen moest reizen om zijn liesblessure te tonen, was dan weer een doorn in het oog van Rafa Benítez, die Fabio Capello publiekelijk hekelde. Benítez vond dat hij voldoende moest hebben aan de mededeling van de clubdokter. Duitsland-Engeland, overschaduwd door veel afzeggingen bij de Engelsen, eindigde op 1-2. De goals kwamen van de verdedigers Upson en Terry.

Er werd geloot voor de kwartfinales van de ligabeker. Op dinsdag 2 december ontvangen Burnley Arsenal en Stoke City Derby County. Een dag later is er Watford-Tottenham en Manchester United-Blackburn Rovers.

Fans van Manchester United protesteerden bij de overheid tegen de ticketingpolitiek van de club. Die rekent abonneehouders voor de competitie ook sowieso tickets voor FA Cup en Champions League aan. Alleen voor de ligabeker kunnen ze een uitzondering maken. Fans protesteren tegen deze ‘koppelverkoop’.

Yossi Benayoun is niet langer tevreden met zijn statuut van bankzitter bij Liverpool. De Israëliër wil komende winter weg. Benayoun kwam in 2007 over van West Ham en startte dit seizoen nog maar vier keer.

Voor het gooien van een munt in het publiek tijdens het bekerduel tegen Burnley kreeg Didier Drogba (Chelsea) een schorsing van drie wedstrijden.

Martin Petrov, de Bulgaarse winger van Manchester City, onderging een knieoperatie en is drie maanden out.

De blunders van gewezen PSV-doelman Gomes hebben de kop gekost van HansLeitert, de Oostenrijkse keeperstrainer van Tottenham.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier