Het is niet in Sint-Truiden dat een mens moet zijn voor grote transferverhalen. Tot eind juli was Frank Boeckx de enige aanwinst, een van Lierse afkomstige keeper van zestien jaar. Hij komt in de plaats van Tom Hansen, die STVV, net als verdediger Philippe Lenglois en rechtsbuiten Rory Hegelmeers, verlaat. En dan was er uiteindelijk toch Jochen Janssen. Een aanwinst die eens niet van lagere divisies komt zoals de voorbije jaren zo vaak, maar van RKC Waalwijk. Speelde bij Lommel, Club Brugge en Austria Wenen. Een naam voor het volk, bovenop een nieuwe tribune. Het getuigt van ambitie, de ambitie om zich voor het derde opeenvolgende seizoen te handhaven in de linkerkolom. Minstens. Het was een positieve noot op het eind van een wegens de Intertotobeker û met een verplaatsing naar Kazachstan û en de vele geblesseerden chaotische voorbereiding.

Verdediging

Dusan Belic is titularis, maar de jonge Bram Castro (20) bewees al dat hij de concurrentie aankan. Belic, overigens niet een persoonlijkheid die zich makkelijk opzij laat zetten, voetbalt goed uit, is sterk op zijn doellijn, stopte nogal wat penalty’s en schuwt het risico niet als hij uit zijn goal komt. Castro, negen centimeter groter, is iets zekerder in het luchtwerk.

In de viermansverdediging blonk vorig seizoen geregeld het centrale duo Nicky HayenClaude Kalisa uit. Robbie Dello is een waardig alternatief. De ervaring loopt op de flanken met kapitein Peter Voets (rechts) en Thomas Caers (links). Voets werd al even op de bank gehouden voor de jonge allrounder Dries Jacquemyn, tot die uitviel met een kruisbandletsel. Jacque-myn is de toekomst, maar zeker nog out tot oktober. Doublure voor Caers is Stijn Vangeffelen. Groot en sterk en beperkt voetballend vermogen, eigenlijk meer een centrale dan een flankverdediger.

Middenveld

De grote vraag luidt : wat met Danny Boffin (38), de man rond wie het offensieve compartiment de voorbije jaren grotendeels draaide ? Hij heeft last van slijtage aan de enkels. Artrose (chronische gewrichtsontsteking). Helpen inspuitingen ? Moet hij geopereerd worden ? Is hij definitief in het sukkelstraatje aanbeland ?

Kan STVV Boffin fatsoenlijk vervangen ? Dat moet nog bewezen worden. Désiré Mbonabucya is een optie, als hangende spits meer dan als offensieve middenvelder. Kris Buvens beschikt over het vermogen om te scoren en om iemand vrij te spelen, maar is nogal statisch en krijgt het lastig als het snel en hard gaat. De in defensief opzicht meest solide oplossing is met een driehoek Gunter VerjansPeter DelorgeWouter Vrancken spelen. Naast het vraagteken Boffin is er ook de realiteit dat Vrancken een voetbeentje brak en de competitiestart zal missen, en dat Delorge op de eerste speeldag (Lokeren uit) rood geschorst is. Van de jongeren Tom Van Imschoot, Frank Geraerts en Jochen Slechten gaf eerstgenoemde in de voorbereiding de indruk het verst te staan.

Aanval

In zijn wervelende heenronde deed STVV het met drie echte spitsen. Op links brak Bram Vangeel door, een onberekenbare, makkelijk scorende speler als hij volledig fit en in vorm is. Moet kunnen bevestigen, maar miste de voorbereiding wegens een knieblessure. Op de rechterkant is Marcos Pereira nuttig, balvast en werkkrachtig, maar hij begon dit keer met een dissonant. Kwam bijna een week te laat terug van vakantie in Brazilië en werd veertien dagen disciplinair geschorst. Op zijn positie maakte Benjamin De Ceulaer het voorbije seizoen enkele goeie invalbeurten. Hij gaf blijk van snelheid, van actie, van lef, van overmoed ook soms. Er kan op de buitenkanten ook gespeeld worden met Buvens of Van Imschoot hangend, als bijkomende middenvelder.

In het centrum wisselde Désiré Mbonabucya briljante momenten af met momenten van volslagen onzichtbaarheid, maar een alternatief was er niet. Uit provinciale werd met nieuwjaar Timmy Broux gehaald, een targetman en een wroeter, maar vooralsnog bleek die stap veel te groot. Vandaar nu dus Jochen Janssen, iemand die als hij weer zijn beste niveau haalt, ook van achteruit moet kunnen worden aangespeeld om de bal bij te houden tot er aansluiting is. Zo zal het niet langer altijd over de grond moeten gebeuren.

Conclusie

STVV staat voor een interessant seizoen. Met een met een vierde plaats en de bekerfinale uitzonderlijk seizoen achter de rug zal de volwassenheid van de groep en de club op de proef worden gesteld. Voordeel is dat de ploeg er staat, bij balverlies goed functioneert en in principe over voldoende weerbaarheid en ervaring beschikt om niet ten onder te gaan. Nadeel is dat het nog altijd krap zit in kwaliteit en dat Danny Boffin mogelijks zijn beste tijd heeft gehad.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier