Twee weken na de Competitiespecial brengt Sport/Voetbalmagazine naar jaarlijkse gewoonte een extradik nummer waarin de Europese topcompetities worden gepresenteerd. Zes landen en 116 clubs, in een tijd dat het voetbal een steeds internationaler gezicht krijgt, informeren we u over de kampioenschappen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. Steeds meer Belgische voetballers trekken de grenzen over, in de Engelse Premier League bijvoorbeeld zijn het er intussen achttien. Daar zijn de financiële mogelijkheden onbegrensd en dat leidt tot een niet in te dijken stroom buitenlanders. Bij de 20 clubs staan in totaal 550 spelers onder contract, onder wie 189 Engelsen. Dat is 34 procent. Chelsea heeft vijf Engelse voetballers, evenveel als Manchester City. Het gepromoveerde Watford houdt het zelfs bij vier Engelse spelers.

De jacht op buitenlands talent gaat in Engeland onverminderd verder, successen worden gekocht, zoals dat gebeurt bij Manchester United. Vorig seizoen investeerde de club 200 miljoen euro, maar niettemin vond trainer Louis van Gaal dat er te weinig snelheid en creativiteit in zijn elftal zat. Hij hield een grote schoonmaak. Zeventien spelers vertrokken en nog eens 100 miljoen werd er uitgegeven voor versterkingen. Met minder dan een titel zullen ze bij United niet tevreden zijn. En bij stadsgenoot City hopen ze nog altijd op de komst van Kevin De Bruyne. Zo zou het vreemdelingenlegioen daar nog groter worden. Het is een tendens die zich in alle landen doorzet.

De fel begeerde De Bruyne stond zaterdag gewoon aan de aftrap bij VfL Wolfsburg dat, met strafschoppen, de supercup pakte tegen Bayern München. Daarbij trad doelman Koen Casteels eindelijk weer uit de anonimiteit, onder meer door een penalty van Xabi Alonso te pareren. Ooit heette Casteels beter te zijn dan Thibaut Courtois,maar het valt af te wachten of hij de lijn kan doortrekken. Wolfsburg wil de kloof met het nog altijd onaantastbare Bayern München dichten, al wordt er in de Beierse hoofdstad kritischer dan ooit gekeken naar Pep Guardiola,die in de voorbereiding zo vaak experimenteerde met veldbezettingen dat het niet helemaal duidelijk is welke richting hij wil uitgaan.

Vaak is continuïteit een hoeksteen voor succes en daar hebben ze in Barcelona na de aankopen van de voorbije jaren voor gekozen, deels noodgedwongen door het FIFA-verbod, dat nog loopt tot 1 januari 2016. De glansvoorstelling van de Catalaanse club tijdens de finale van de Champions League ligt nog op het netvlies gebrand. Voetbal van een ontroerende schoonheid werd er toen in Berlijn op de grasmat gelegd, met snelheid en beweging, infiltraties en combinaties, gedragen door de drie magiërs die de voorpagina van dit magazine sieren en gevoed door de geniale ingevingen van Andrés Iniesta. Wie kan deze machine ontwrichten? Real Madrid dat op de automatismen van vorig seizoen bouwt? Of Juventus dat een monument als Andrea Pirlo moet vervangen, maar een ploeg blijft met een mengeling van elegantie en enthousiasme, van volwassen ernst en jeugdige inzet. En hoe gaat Chelsea, dat amper wijzingen onderging, zich nu verder ontwikkelen? Stuk voor stuk lijken deze clubs minder ver te staan dan Barcelona.

Zo dreigt het ook binnen de internationale top te komen tot een voetbal met twee snelheden. En waar blijven Belgische clubs in dit verhaal? AA Gent mag straks proeven van de Champions League, maar er blijft voorlopig niets over van het voetbal waarmee vorig seizoen in de play-offs de titel werd gehaald. Club Brugge mag niet falen tegen Panathinaikos, Anderlecht zoekt nog een centrale verdediger en bij Standard roept trainer Slavo Muslin om spelers met ervaring.

Zo krijgt de derde speeldag straks een onverwachte topper. Die tussen STVV en KV Oostende. Opmerkelijk hoe de Kanaries genieten van de wondere wereld waarin ze zijn terechtgekomen. Met voetballers die amper ervaring hebben in eerste klasse en met een mengeling van verschillende culturen.

Lang voorbij is de tijd dat trainers wegwerpartikelen waren in Sint-Truiden. Stabiliteit is nu het credo. Ook op het veld. En STVV wil zijn actieterrein ook steeds meer naar Wallonië verleggen: tien procent van de supporters komt nu al van over de taalgrens.

DOOR JACQUES SYS – @JacquesSys

‘Vaak is continuïteit een hoeksteen voor succes.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content