‘Het is allemaal niet gelopen zoals voorzien’, zucht Jordan Remacle. Zijn overstap van OHL naar AA Gent had wat voeten in de aarde. Maar de ontgoocheling over zijn afscheid in Leuven haalt het niet van de goede herinneringen, immers: ‘Het waren de beste twee jaren in mijn carrière.’

Nooit meegemaakt!”, toeterde Michel Louwagie na het beklinken van de transfer van Jordan Remacle (25) naar AA Gent, ondertussen een kleine maand geleden. De flankaanvaller van Oud-Heverlee Leuven had zonet 250.000 euro tekengeld laten vallen om een akkoord tussen beide clubs door te drukken.

Een mooie geste – met 250.000 euro kun je al een leuk appartementje kopen – maar het geeft ook aan hoezeer Remacle aasde op een vertrek uit Leuven. Toch wel vreemd voor iemand die daar net twee fantastische seizoenen achter de rug had. Remacle geeft uitleg: “Dat bedrag was mijn percentage op de transfersom, maar ik heb dat inderdaad laten vallen omdat ik het gevoel had dat een transfer er anders niet van zou komen. Vroeger heb ik de fout gemaakt om voor het financiële te kiezen door van Genk naar RKC te gaan. Dat heeft mij enkele jaren van mijn carrière gekost. Ik weet dat als ik straks vijftien goals maak bij Gent het grotere geld wel zal volgen.”

Maar waarom wilde hij dan per se weg bij Oud-Heverlee Leuven, toch de club die hem herlanceerde na vier magere jaren in Nederland (RKC, Helmond Sport en RBC)? Remacle: “Na dat uitstekende jaar in tweede klasse was ik met het bestuur van OHL overeengekomen dat ik nog een jaar zou blijven om te bevestigen in eerste klasse. Er zijn toen een aantal beloftes gedaan: als ik mij kon verbeteren, mocht ik vertrekken. Er waren verschillende opties, dus het was een goed moment om die stap te zetten. Spijtig genoeg kwamen enkele mensen bij OHL hun beloftes niet na.”

Hij verduidelijkt: “Als je 1,6 miljoen euro vraagt voor een 25-jarige spits die amper 35 wedstrijden in de Belgische hoogste klasse achter zijn naam heeft staan, is dat niet echt redelijk, vind ik. Als speler sta je dan machteloos. Ik was ontgoocheld. Ik heb me altijd volledig gegeven voor OHL en dit was blijkbaar hun dank…”

Wie heeft je dan precies ontgoocheld bij OHL? Is Ronny Van Geneugden – die je meermaals je mentor hebt genoemd – één van hen?

Jordan Remacle: “Ik zal geen enkele naam noemen. ( maakt zich boos) En ik wil ook geen enkele naam in dit artikel zien staan!”

Je hebt altijd gezegd dat Ronny Van Geneugden je gids was in de voetbalwereld. Dat blijft zo?

“In het voetbal kun je, net als in het gewone leven, teleurgesteld worden door bepaalde mensen. Zo lopen dingen nu eenmaal.”

Viel het je zwaar om een rondje blufpoker te moeten spelen met OHL? Eerst diende je een ziektebriefje in waardoor je afwezig bleef op trainingen en oefenwedstrijden, daarna gaf je ook nog eens verstek voor de ploegvoorstelling op de fandag.

“Tja, spel spelen… Vorig seizoen heeft Hamdi Harbaoui een gelijkaardige situatie meegemaakt. Ik ben benieuwd wie het volgend jaar wordt.”

Je bent duidelijk kwaad.

“Natuurlijk, omdat het allemaal niet zo voorzien was. Als je op twee jaar tijd zowat 35 goals maakt, verwacht je op een andere manier te kunnen vertrekken dan zoals het nu gegaan is.”

Dat OHL een belangrijke speler – die nog onder contract staat – niet zomaar laat gaan, is anderzijds ook maar normaal, niet?

“Ja, maar een speler moet aan zijn carrière denken, dat moet een club toch ook begrijpen? Ze hebben me enkele maanden geleden een nieuw voorstel gedaan, maar dat was minder dan niets. Als je overal verkondigt dat ik een belangrijke speler ben, zorg dan dat je contractvoorstel ook in die lijn ligt. Ik vond dat voorstel een gebrek aan respect, vanaf dan wist ik zeker: ik vertrek.”

Had je schrik dat je niet zou weggeraken?

“Niet echt. De club weet ook dat je niets bent met een ontevreden speler. Als het niet goed zit in je hoofd, kun je ook niet optimaal presteren. Zij zouden de grote verliezers zijn in zo’n geval.

“Het was uitgesloten dat ik bleef. Ik heb een schema uitgestippeld voor mijn carrière, een extra jaar Leuven paste daar niet in. Ik ben geen jongen van 19 jaar meer, zoveel tijd rest mij niet. Een aanvaller is op zijn 31e al over zijn top heen.”

Neen tegen Heerenveen

Hoe kijk je terug op die twee jaar Leuven?

“Het waren de beste jaren in mijn carrière. Daarom ben ik ook ontgoocheld over hoe ik moest vertrekken. Maar daar heb ik weer uit geleerd: je kunt echt weinig mensen vertrouwen in dit voetbalwereldje.”

Daarom vind ik het wel bizar dat je uitvoerig je managers bedankt, zoals op je Facebookprofiel. Je werkte samen met maar liefst twee managementbureaus, Allyverson (Robert Bisconti en Christian Negouai) en Glam Entertainment. Echt als betrouwbaar staan voetbalmakelaars ook niet gelabeld.

“Kijk, ik kon ook bij Heerenveen tekenen, mijn loon zou er bijna viermaal zo hoog zijn als bij Gent. Maar we besloten het niet te doen, omdat ik nu eerst aan mijn familie en het sportieve wilde denken. Mijn managers respecteerden dat, zelfs al konden zij er ook meer aan verdienen.”

Op een gegeven moment dook je in Leuven zelfs op met een woordvoerder. Waar was dat goed voor?

“Ik heb een communicatieverantwoordelijke ingeschakeld, ja, omdat er allerlei interviewaanvragen kwamen en niet altijd met de meest pertinente vragen. Ik vond het gewoon handiger om een specialist onder de arm te nemen.”

Wat heb je in Leuven geleerd?

“Ik heb er een bepaald statuut opgebouwd, ik was er een vaste waarde, een leider. Iemand die de ploegmaats opzochten als er iets moest geforceerd worden. Die verantwoordelijkheid heeft me doen groeien.”

Denk je dat OHL aan zijn plafond zit?

“Neen. Met de stad als basis en zo’n warme achterban moet het een stabiele eersteklasser kunnen worden. Elke ploeg kwam graag in Leuven spelen.”

Zal je ex-club het moeilijk krijgen dit seizoen?

“Dat is mijn probleem niet meer. Ik zou wel ontgoocheld zijn als ze zakken, want dat zou betekenen dat het werk van de voorbije twee jaar voor niets is geweest.”

Heb je nog vrienden in Leuven?

Bjorn Ruytinx, Wim Raymaekers, Yves Lenaerts. Ruytinx is trouwens zwaar onderschat, hij is heel belangrijk voor OHL door de manier waarop hij speelt. Het is een leider. Niet plezant om tegen hem te spelen, zelfs niet als ploegmaat op training.”

Heb je ooit een beter duo gevormd dan met Hamdi Harbaoui bij OHL?

“Neen, dat was echt top. Ik denk dat Lokeren ons daarom ook wilde herenigen. Hamdi heeft mij trouwens verschillende keren gebeld. Wij vonden elkaar met de ogen dicht. Lokeren was op een bepaald moment een optie, maar er werd geen akkoord gevonden. Harbaoui had wat tijd nodig om zich aan te passen in Lokeren. In het begin woonde hij daar ook, maar dat liep niet lekker. Sinds hij weer naar Brussel verhuisde hervond hij zijn goede vorm.”

Ridicule situaties

Waarom koos je uiteindelijk voor Gent?

“Omdat het de club was die me het meest wilde. Het is bovendien een stabiele club met een mooi toekomstperspectief. Het nieuwe stadion wordt een van de mooiste in België.”

Wat vind je van je eerste weken bij Gent?

“Ik groei fysiek stilaan naar mijn top. Ik ben best tevreden over mijn eerste wedstrijden.”

Ligt het systeem van Sollied jou?

“Hij speelt in 4-3-3, dat ken ik al van bij RKC en bij OHL, dus dat vraagt weinig aanpassing. Alleen spelen bij Trond Sollied de backs veel hoger en hebben we veel meer balbezit. Daardoor moet ik verdedigend toch minder werken dan bij OHL.

“Sollied is niet de trainer die veel praat, maar ik hou wel van zijn aanpak. Het is niet omdat je enkele regels op papier zet dat je daarom meer discipline hebt in een groep. Bij Leuven was het allemaal veel strikter, de trainer bepaalde zelfs welke kleur je schoenen mochten hebben… Soms zorgde dat voor ridicule situaties, waarin je met je schoenensponsor in conflict kwam vanwege die regels.”

Gent draait momenteel niet optimaal. Waar ligt volgens jou de oorzaak?

“Omdat Gent een pagina heeft omgeslagen en aan een nieuw elftal bouwt. Er zijn veel nieuwe en jonge gasten bijgekomen, het vergt tijd om elkaar te leren kennen. De ploeg van vorig seizoen speelde al geruime tijd samen, natuurlijk loopt dat vlotter. Maar ik vind niet dat de pers moet overdrijven, we zijn vier speeldagen ver en met het play-offsysteem weet je dat de prijzen pas aan de meet worden uitgedeeld.”

Je kunt echter moeilijk ontkennen dat de Europese uitschakeling tegen het Hongaarse Videoton een opdoffer was.

“Natuurlijk was dat een ontgoocheling. Al kwam dat niet door slecht spel. We creëren veel kansen, het is zaak om die af te maken. We zijn gewoon nog wat op zoek naar automatismen.”

Veel geluk gehad

Voor je carrière zou het beter zijn als je je op de rechterflank concentreert. Jouw profiel – iemand die de achterlijn haalt en kan voorzetten – is heel gegeerd. Bij Lokeren bijvoorbeeld.

“Dat besef ik. Een aanvaller moet in het moderne voetbal echter polyvalent zijn. Tegen Videoton speelde ik op links en in de tweede helft stond ik in een 4-4-2 samen met ShlomiArbitman in de spits. Daar kon ik met mijn snelheid ook wel uit de voeten.”

Je bent eigenlijk opgeleid bij Standard, waarom ben je daar destijds als jeugdspeler al vertrokken?

“Ik zat in een gouden generatie, met LoganBailly, SébastienPocognoli, KevinMirallas… maar dat was een tijd dat er weinig kansen gegeven werden aan jongeren. Meestal bleef je er hangen bij de beloften. Pas achteraf zijn ze van politiek veranderd, toen wij allemaal vertrokken waren.”

Je kent Logan Bailly al van bij de jeugd. Hij zit nu bij Leuven, een goede zet?

“Bailly heeft het moeilijk gehad in Duitsland, ik denk dat hij met Ronny Van Geneugden hoopt op een trainer die hem kent en die hem weer kan lanceren. Net zoals met mij gebeurde. Bailly is gewoon iemand die goed omringd moet zijn, de kwaliteiten heeft hij zeker.”

Geldt dat ook voor jou?

“In het begin misschien, maar sinds ik stabiliteit in mijn privéleven heb gevonden is dat allemaal veranderd. Ik heb gewoon nog niet veel geluk gehad in de keuze van mijn clubs.”

Dan wensen we je veel geluk bij deze club.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Ik kon bij Heerenveen vier maal zoveel verdienen als bij Gent.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content