Aanvaller Marvin Ogunjimi (22) scoort en laat scoren bij RC Genk. Dat is ook de Nigeriaanse bondscoach niet ontgaan. ‘Een WK-selectie kan de deur openen naar een buitenlandse competitie.’

KRC Genk mag stilaan beginnen te dromen van Europees voetbal, en dat heeft het deels te danken aan een herboren Marvin Ogunjimi. Na veel blessureleed lijkt de spits definitief boven water te komen.

Genk en play-off 2, dat is een geslaagd huwelijk.

“Natuurlijk. Het reguliere seizoen verliep met heel wat ups en downs: we kwamen vaak dat tikkeltje te kort om de drie punten mee naar huis te nemen. Nu hebben we nog oog op Europees voetbal.

“In mijn ogen is Genk een topclub. Het heeft de visie, de faciliteiten en de spelers om een plaats in de top vijf te ambiëren. Toch is het belangrijk dat we niet te hard van stapel lopen. De laatste drie jaar zijn allesbehalve goed geweest en hoewel we terecht naar boven moeten kijken, doen we het best rustig aan. Het zou verkeerd zijn om volgend seizoen opnieuw te zeggen dat we de top vijf moeten halen. Dat we Europees moeten spelen. Als we het jaar per jaar opbouwen komen we er wel. Boven ons staan Anderlecht, Club Brugge en Standard. Wij staan op het niveau van Gent.”

Je bent heel belangrijk in het aanvallend compartiment van Genk. In de matchen die je speelde had je in meer dan de helft van de goals een voet.

“Dat zijn inderdaad mooie cijfers. Vorig jaar was ik vaak geblesseerd en kwam ik weinig tot scoren. Maar na de bekerfinale ( waarin hij twee keer scoorde, nvdr) zei de club dat ik een plaats had in hun toekomstplannen. Dat vertrouwen heb ik nog niet beschaamd. Ik ben ook blij dat ik met mijn goals iets kan teruggeven aan Genk.”

Voor die doelpunten had Genk in de winterstop eigenlijk Yeboah naar Limburg gehaald, maar die lijkt niet te kunnen doorbreken.

Yeboah heeft heel veel kwaliteiten, maar door privéproblemen is zijn ware potentieel er nog niet uit gekomen. Aan de andere kant ben ik van niemand bang. Iedereen mag komen; hoe meer concurrentie, hoe beter ik word. Dat is na de winterstop gebleken.”

Je wordt ook beter in stelling gebracht.

“De volledige ploeg heeft zijn invloed op het spel, maar met spelers als Kevin De Bruyne, Thomas Buffel en Elyaniv Barda achter je heb je het als aanvaller heel wat gemakkelijker. Bijna al mijn goals komen op assist van een van die drie.”

Vertrekken

Wat kan Genk in Europa gaan doen?

“We hopen dat we de poulefase van de Europa League kunnen halen, maar als je zoals vorig jaar een ploeg als Rijsel tegenkomt, dan mag je dat wel vergeten. Met ons potentieel zullen we zeker geen blauwtje lopen, maar om daar zeker van te zijn hebben we nog enkele versterkingen nodig.”

Versterkingen?

“Als João Carlos vertrekt, moeten we een geschikte speler zoeken voor achterin. Ook de positie van doelman is nog onzeker en misschien hebben we nóg een aanvaller nodig. Met vier of vijf nieuwe spelers, waaronder enkele leiders, strijden we volgend jaar zeker mee voor de topplaatsen.”

Onder Frank Vercauteren lijkt Genk beter te draaien. Wat is het verschil met Vanhaezebrouck?

“In de eerste plaats wil ik benadrukken dat Vanhaezebrouck een zeer goede trainer is. Hij ziet het spelletje perfect en weet hoe voetbal gespeeld moet worden. Hij heeft alles in zich om een toptrainer te worden. Vercauteren van zijn kant heeft veel ervaring opgedaan bij de Rode Duivels en Anderlecht. Dat merken wij op training. In plaats van ons te bombarderen met tactiek laat hij ons voetballen.”

Vanhaezebrouck is wel altijd overtuigd geweest van je talent. Volgens hem speelt alleen je blessuregevoeligheid je parten.

“Vanhaezebrouck was degene die me vertrouwen gaf, die me na de bekerfinale steunde en me bij Genk deed blijven. Begin dit seizoen was ik veel geblesseerd, maar ik denk dat ik nu eindelijk de negatieve spiraal doorbroken heb. Sinds januari heb ik bijna geen enkele wedstrijd gemist.”

Ben je eigenlijk tevreden over je seizoen tot nu toe?

“Om eerlijk te zijn: niet echt. Ik ben blij dat ik al veel doelpunten heb kunnen maken, maar mijn niveau tijdens de competitie moet hoger en constanter. Ik wil nog groeien en een zekere regelmaat in mijn spel leggen.”

Zijn er nog andere werkpunten?

“Ja, mijn kopspel moet beter. Ik denk te veel na als de bal op me afkomt. Ook mijn overzicht op het veld kan nog beter.”

Je contract loopt nog een jaar. Denk je al aan het buitenland?

“Als er een aanbieding komt, moet je die natuurlijk bekijken. Ik ben nog maar 22, maar het is wel al mijn vijfde seizoen bij Genk. Als de club en ik er beter van worden, is een transfer altijd mogelijk. Ik begrijp wel dat Genk me langer aan zich wil binden, maar ik heb met mijn makelaar afgesproken om nog niet meteen bij te tekenen. Er moet eerst een goed gesprek komen met de clubleiding, en nadien zien we wel.”

Waar zie je je spelen in de toekomst?

“Ik sluit niets uit, maar ik zie niet in waarom ik naar Anderlecht of Club Brugge zou gaan als ik alles terugvind bij Genk. Als ik uit België wegga, dan het liefst naar Nederland, Duitsland of Frankrijk. Als ik in een van die competities drie à vier jaar kan groeien, dan ben ik 26 en is alles nog mogelijk.”

Nigeria

Je vader is een Nigeriaan, maar zelf ben je nog nooit in Nigeria geweest. Waarom wil je dan toch met Nigeria naar het WK in Zuid-Afrika?

“Ik heb altijd wel plannen gehad om ernaartoe te trekken, maar school en voetbal weerhielden mij ervan. De band met mijn vader was ook niet altijd even goed, hoewel dat de laatste maanden verbeterd is. Feit is dat Nigeria me gecontacteerd heeft. Ik weet nog niet wat er uit de bus zal komen.”

Je staat alvast op de preselectielijst van Lars Lagerbäck, de Nigeriaanse bondscoach. Maar met onder andere Obafemi Martins, Peter Odemwingie en Chinedu Obasi is de concurrentie voorin niet min.

“Dat weet ik, daarom zal ik niet ontgoocheld zijn als ik er niet bij ben. Die spitsen zitten in grote Europese competities, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal spelen. En daar zie ik mijn kans, want ik speel wel en scoor geregeld.”

Zou je niet liever Rode Duivel worden?

“Ja, toch wel. Als er interesse is vanuit België zal ik er zeker over nadenken, maar als het dit jaar via Nigeria lukt, dan is mijn droom om naar het WK te gaan veel dichterbij. Als ik straks mag meegaan, heb ik mijn kans bij de Rode Duivels wel meteen verkeken, zelfs als ik niet aan spelen toe kom. Toch kan een WK-selectie de deur openen naar een buitenlandse competitie.”

Je bent pas vader geworden. Is dat een extra drijfveer?

“Niet echt, maar het zou wel mooi zijn mocht mijn zoon later kunnen zeggen dat zijn vader erbij was in 2010.”

Je wil in die WK-Paniniboekjes staan?

( lacht) “Dat zou ik wel leuk vinden.”

door aernout van lindt & gauthier vervaeke – beelden: belga

Vanhaezebrouck deed me bij Genk blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier