Het zelfbewustzijn van Jean-Philippe Mateta

© belgaimage

De 21-jarige Franse aanvaller heeft met zijn goals een groot aandeel in de redding van Mainz 05 en aast op het clubrecord van André Schürrle.

Na 32 speeldagen in de Bundesliga trapte de 1,92 meter grote Jean-Philippe Mateta zich in de geschiedenisboeken. Met zijn 13 treffers in 32 duels is de uiterst koelbloedige spits de meest succesvolle Fransman ooit in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau in Duitsland. Didier Six (VfB Stuttgart, 1981/82) en Anthony Modeste (1. FC Köln, 2013/14) geraakten maar aan 12 goals, gewezen international Jean-Pierre Papin (Bayern München, 1994/95) slechts aan eentje in zeven wedstrijden.

Vorige zomer betaalde 1. FSV Mainz 05 maar liefst 8 miljoen euro aan Lyon voor de U21-international, die het seizoen ervoor 19 goals maakte voor AC Le Havre, waaraan hij was verhuurd. Daarmee werd JP de duurste aankoop uit de geschiedenis van Mainz.

‘Ik paste me goed aan, ook al ligt het niveau hoger dan in Frankrijk’, vertelde Mateta aan L’Equipe. ‘Hier wordt constant pressing gespeeld.’ Op 5 april maakte hij drie doelpunten in de 5-0-overwinning tegen SC Freiburg, hetgeen zijn populariteit nog meer bevorderde. Twee rappers brachten hem in een liedje zelfs een hommage. In de song doen ze volgende uitspraken: ‘Ik draag de 9 zoals Mateta, ik denk enkel aan goals en wil worden zoals Mateta.’

De Franse beloftebondscoach Sylvain Ripoll rekent op de atletische en goed voor diepgang zorgende centrumspits op het EK in juni, waar in groep C Engeland, Roemenië en Kroatië wachten. Maar eerst heeft Mateta nog andere targets. Naast het seizoensrecord van André Schürrle bij Mainz breken (15 goals in het seizoen 2010/11) is dat vooral de weddenschap met zijn vader winnen. Het exacte aantal wil de vlot scorende aanvaller niet prijsgeven, maar het getuigt alleszins van een groot zelfbewustzijn dat het er meer dan tien waren. In de Opel Arena zijn ze vooral blij dat een financieel beperkte club als Mainz straks haar elfde opeenvolgende Bundesligaseizoen kan aanvatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier