Sinds 11 augustus en nog tot en met 10 september zitten de moslims in de ramadan, de religieuze vastenmaand. Welke invloed heeft dat op de werking bij de Belgische eersteklassers? We deden een enquête. ‘Ze wegen één tot anderhalve kilo lichter.’

Met welk gevoel zou Trond Sollied nu rondlopen bij zijn Saudische werkgever Al-Ahli, waar de Noorse trainer samen met zijn assistent Herman Vermeulen voor het eerst te maken krijgt met een ruime selectie van moslimvoetballers? In 2007 besliste hij bij AA Gent om Christophe Grondin tegen SV Roeselare niet op te stellen. Sollied vond dat een speler die de hele dag niet at gedurende een maand niet in staat was topprestaties te leveren. “Ik respecteer ieders keuzes en levensopvattingen, maar ik probeer de gevolgen in te schatten”, zei hij toen.

Meevallers

De ramadan is de negende maand volgens de islamitische maankalender. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen gelovigen vanaf tien à twaalf jaar niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Bij de start op 11 augustus begon het vasten om 3.41 uur en mocht er opnieuw gegeten worden om 21.18 uur. Op 10 september wordt dat 5.04 uur ’s ochtends en loopt de vastenperiode af om 20.11 uur. Vrijgesteld zijn zwangere en zogende vrouwen, zieken en reizigers. De laatste jaren worden profvoetballers gelijkgesteld met reizigers, maar ze moeten de gemiste (wedstrijd)dagen later wel inhalen.

Rondvraag bij de zestien eersteklassers leert dat er momenteel twee meevallers zijn: het is niet zo heet én er zit een lange periode met de nationale ploegen tussen (in september), waardoor de verschillende clubs minder worden belast. In totaal 39 spelers bij de zestien eersteklassers volgen de ramadan, zo blijkt.

Bij Lierse, waar enkele Egyptenaars onder contract liggen, houden zes spelers zich strikt aan de ramadan, zegt technisch directeur Herman Helleputte: “Tijdens de week vasten ze, op wedstrijddagen eten ze normaal. De spelers vroegen en kregen toestemming van een imam.”

KV Kortrijk volgt met vijf spelers ( Ibou, Belhocine, El Araichi, Messoudi en Oussalah). “Tijdens de week volgen ze de regels van hun geloof, maar op de wedstrijddag eten ze allemaal vier uur voor de aftrap”, beweert trainer Hein Vanhaezebrouck. “Vis of kip of kalkoen. We trainen tijdens de ramadan ’s ochtends. De dagen zijn nog lang in augustus en je ziet ze nu en dan wel eens naar energie snakken. We merken ook een verschil op de weegschaal: ze wegen één tot anderhalve kilo lichter.”

Bij AS Eupen gaat het om vier voetballers. “Eén eet niet voor de wedstrijd, de drie anderen wel, maar ze komen alle vier in aanmerking voor wedstrijden”, poneert trainer Danny Ost. “We praten daar heel open over. Ik ga ervan uit dat wanneer een speler zich moe of zwak voelt hij dat ook gewoon tegen mij durft te zeggen.”

Jacky Mathijssen antwoordt met een korte sms voor Charleroi. “Drie. Ik hou er geen rekening mee. Iemand die problemen heeft, stopt de training. Een diëtist helpt bij de voeding.”

Lokeren OV trof dan weer een regeling voor El Mouataz, Copa en Gueye. “Vooral Hassan volgt deze periode heel intensief en strikt: hij weigert te eten en te drinken”, oppert assistent-trainer Rudi Cossey. “Wij sparen hem. Alleen de ochtendsessie traint hij. Dan heeft hij nog voldoende reserves.”

Namiddagtraining overslaan

Dat Coulibaly, El Ghanassy en Grondin zichzelf goed voelen, is dan weer het allerbelangrijkste criterium voor AA Genttrainer Francky Dury. “Ik aanvaard de gewoontes die hun geloof hen voorschrijft, want ik moet elk individu respecteren.”

Marc Brys moet bij YR KV Mechelen rekening houden met de broertjes Iddi en Diabang. ” Abdul-Ganiyu en Boubacar eten en drinken gewoon wat minder dan normaal. Abdul-Yakinu mag de namiddagtrainingen overslaan en hoeft natuurlijk ook niet bij het ontbijt en het middagmaal te zijn. Vóór een match eet ook Abdul-Yakinu mee met de rest, dat mag van zijn geloof.”

Ariël Jacobs sprak bij Anderlecht de hele selectie toe, in alle openheid over Boussoufa, Kouyaté en Saré. Er bestaat in de groep groot begrip voor de afwijkende regeling van het drietal. Ook werd er navraag gedaan in landen waar bijna uitsluitend met moslimatleten wordt gewerkt. Conclusie: een ideale oplossing bestaat niet. De Brusselaars plannen de namiddagtrainingen wat later, zodat zij daarna minder lang moeten wachten om hun voorraden weer aan te vullen. De recuperatietrainingen vangen aan om 12 uur, in plaats van om 10 uur, zoals voor de rest. Dat laatste laat hen toe om voldoende nachtrust op te bouwen.

Standard voorziet voor Carcela en Bolat geen speciaal programma, ervaart woordvoerder Sacha Daout. “Wij hebben alvast niet de indruk dat hun prestaties lijden onder hun vasten.”

Bij Westerlo haalt Farssi altijd een hoog niveau tijdens de ramadan, weet assistent-trainer Frank Dauwen. “Maar hoe Annab zal evolueren valt nu nog moeilijk te beoordelen.”

Jan Van Winckel, de conditietrainer van Club Brugge, werkte vijf jaar in de Golf en is zowat een ervaringsdeskundige. “We raadplegen daarvoor ook wetenschappelijke publicaties, onder meer van F-MARC ( FIFA’s Medical Assessment and Research Centre, nvdr). We besloten dat Dirar en Dahmane ’s ochtends een halfuurtje later kunnen komen. Ook laten we ze maar één keer per dag trainen. We merken dat de beproeving om strikt de regels van de ramadan te volgen en tegelijk topsport te bedrijven voor een bepaalde mentale sterkte zorgt.”

Guido Brepoels heeft met Sidibe een juiste afspraak. “Als we tweemaal trainen, moet hij slechts één van beide sessies volgen. Wij trainen nogal scherp en pittig, waardoor hij, met zijn gestel, de kracht zou missen om alle oefeningen mee te maken. In de plaats daarvan trekt hij naar de fitnessruimte.”

Haroun volgt bij Germinal Beerschot niet fanatiek de ramadan. “Elke ochtend hebben we een kort onderling overleg”, aldus coach Glen De Boeck. “Ik laat hem een beetje vrij qua trainingsintensiteit. Hij voelt zijn lichaam aan en kan het beste inschatten waar hij naartoe kan en moet.”

Bij RC Genk krijgt Camus, die volgens assistent-trainer Pierre Denier alles tot in de puntjes volgt, van de medische staf (eiwit)shakes mee naar huis. Ook mag de middenvelder na de ochtendtraining naar huis en hij moet minder vroeg op de club komen.

Cercle Brugge en SV Zulte Waregem tellen dan weer geen praktiserende moslims, “tenzij Miguel Dachelet zich daar in de privésfeer aan houdt”, stelt Bart De Roover, nadat de Luikse centrale verdediger afgelopen zomer huwde met een moslima.

door de redactie

Bij Anderlecht bestaat er in de groep groot begrip voor de afwijkende regeling.Ariël Jacobs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content