Terwijl de spelers van Moeskroen zich op het veld kranig weren, blijven de licentieproblemen als een molensteen om de nek van de club hangen. Een

ontluisterende blik achter de schermen.

Het dossier Excelsior Moeskroen dikt elke dag wat aan. Hetzij ten gevolge van beslissingen van de voetbalbond of een van zijn talloze commissies, hetzij door uitspraken in gerechtelijke zaken. Het zwaard van Damocles hangt de club boven het hoofd.

Stad versus club

Alfred Gadenne, burgemeester van Moeskroen, heeft er genoeg van en eiste vorige week dat de club zijn schulden bij de stad – 700.000 euro – zo snel mogelijk aflost. “Ik kom elke dag wel een inwoner tegen die me een veelbetekenende ‘Geen rooie cent meer voor Moeskroen’ toesnauwt. Zo ongeveer 95 procent van de mensen in de stad zegt me dat het moet stoppen. De schulden komen hoofdzakelijk voort uit achterstallige betalingen van de huurkosten van de appartementen die de club regelt voor de spelers. We hebben het dan over appartementen van om en bij de 500 euro per maand. De achterstallige betalingen dateren al van het voorzitterschap van Jean-Pierre Detremmerie. Ook de rekeningen van verwarming en telefoon zijn al een hele tijd niet meer betaald. Als burgemeester kan ik niet langer de ogen sluiten voor niet betaalde huurkosten op het moment dat zo veel inwoners van Moeskroen moeilijkheden hebben om een woonst te vinden. Het clubbestuur betaalde de huur van de appartementen van Amedeo Carboni en Miroslav Djukic overigens wel zelf. Die appartementen huurde de club niet van de stad maar van een privé-eigenaar en dan kunnen ze blijkbaar wel het nodige geld op tafel leggen. Het is onmogelijk om met zulke mensen te praten: ze maken zich ervan af met vage beloftes en er verandert nooit wat. Er zat niets anders op dan de harde aanpak te hanteren en ons geld terug te eisen.”

De schuldenberg

Na het schandaal rond de verkoop van het Sarmavastgoed (waarvan de opbrengst in de clubkas van Excelsior Moeskroen terechtkwam in plaats van op de rekening van de stad Moeskroen) verloor Detremmerie zijn voorzittersmandaat van de intercommunale IEG aan Michel Franceus. Excelsior heeft momenteel een schuld van vier miljoen euro bij de IEG, waarvan twee miljoen door PhilippeDufermont gedekt wordt. “In geval van een faillissement zal Dufermont ons twee miljoen euro moeten terugbetalen en de overige twee miljoen zullen we niet meer zien”, vreest Franceus. De vier miljoen euro moet in acht schijven van 500.000 euro terugbetaald worden en de eerste schijf moet in januari 2010 betaald worden. De club heeft uitstel van betaling gevraagd.

Excelsior heeft “ontegensprekelijk” schulden, zo zegt Franceus: schulden bij de intercommunale IEG, bij de stad en bij de officiële instanties. Moeskroen heeft elk trimester 800.000 euro nodig om in orde te zijn met de rsz, de btw en de bedrijfsvoorheffing. De volgende controle van de Belgische voetbalbond is al op 2 december en als Moeskroen dan niet kan betalen, komt ook dat bedrag nog eens boven op de al bestaande schuldenberg.

“En er zijn nog schulden”, zo geeft Franceus aan. “Onder meer ten opzichte van de IEG. Wij zijn eigenaar van het stadion – niet van het veld want dat behoort aan de stad Moeskroen toe – en de club huurt dat van ons voor 5000 euro per maand. De huur voor het stadion is al meer dan een jaar niet meer betaald.”

De investeringen van Dufermont

Philippe Dufermont heeft officieel al 7,3 miljoen euro – 5,3 miljoen euro cash en 2 miljoen euro waarborg – in de club geïnvesteerd. “Hij heeft in elk geval al veel geld in Excelsior geïnvesteerd, dat is zeker”, zegt burgermeester Gadenne. “Maar zeggen of hij nu 9, 7 of 2 miljoen heeft geïnvesteerd, is onmogelijk. Daarvoor is er te weinig duidelijkheid.” Iemand die het leven in Moeskroen van dichtbij volgt, meldde ons het volgende: “Dufermont is veel minder rijk dan hij zich voordoet. Een spelersmakelaar die in België woont maar Spanje zeer goed kent, heeft die Spaanse bedrijven van hem eens van naderbij bekeken. Blijkt dat Dufermont niet veel meer doet dan het importeren en exporteren van sanitair materiaal en dat hij dus geen megabedrijf runt. Als hij na enkele maanden voorzitterschap vertrokken zou zijn, dán zou hij een goede zaak gedaan hebben. Dan had hij op korte tijd immers veel geld geïncasseerd: drie miljoen euro van de transfer van Demba Ba naar Hoffenheim, een paar miljoen euro van de IEG, geld van de tv-rechten en anderhalf miljoen euro van de Spaanse sponsor Finver. Maar hij bleef, verloor steeds meer geld en bleef zich maar vastklampen aan de hele zaak. Dufermont wilde geen gezichtsverlies lijden en nam grote risico’s. Door bijvoorbeeld Daan Van Gijseghem een contract van 40.000 euro per maand aan te bieden op het moment dat Club Brugge hem wilde overnemen. Luc Devroe gaf zelf toe dat hij Van Gijseghem niet zo veel kon geven. Moeskroen kon het ook niet, maar deed het wel – terwijl het faillissement hen toen al boven het hoofd hing – in de hoop dat hij bij een latere transfer een klein fortuin zou opbrengen.”

De ’transfer’ van Lestienne

Maxime Lestienne naar Everton! Dat bericht dook begin vorige week op in de media. Moeskroen zou voor hem een ‘bezoekje’ aan de Engelse club geregeld hebben. Het leek erop dat de transfer achter de rug van het jonge talent al geregeld was. Lestienne zit in de spelersportefeuille van de voormalige Deense international Mikkel Beck en een van diens medewerkers, een zekere Riad, vertelde ons het volgende: “Het is absoluut uitgesloten dat Maxime naar Everton verkast. Wanneer een club bijna failliet is, duiken er altijd aasgieren op die hopen op een gratis transfer van de beste spelers. Maxime gaat nergens naartoe, niet zolang Moeskroen nog bestaat.”

Véronique Van Acker, directrice van Capitalium Consult dat op zoek is naar investeerders die de club willen redden, wordt gezien als de drijvende kracht achter de redding van Excelsior en ook zij beweerde een overgang van Lestienne niet te zien zitten. “Er is geen sprake van dat Maxime naar Everton trekt.” Eind vorige week heeft de club een communiqué verspreid waarin stond dat “de sportieve en persoonlijke entourage van Lestienne bevestigt dat Maxime simpelweg werd uitgenodigd voor een bezoekje aan Everton, maar dat er geen sprake is van een test of een transfer.” Algemeen directeur Benoît Roul hield er nog een ander discours op na: “Er is geen sprake van een affaire-Lestienne-Everton. Het was niet meer dan een communicatieprobleem. Wij kunnen niets afweten van iets wat niet bestaat. Het was een privétrip van Maxime.” Begrijpe wie begrijpe kan!

In feite is de bal aan het rollen gegaan toen Hans Galjé tegen Riad zei: “Jouw speler zal voor twee dagen naar Everton gaan. Hij vertrekt de dag na de match tegen Charleroi.” Galjé voegde er nog aan toe dat het zonder een transfer van Lestienne moeilijk zou zijn om de lonen van november uit te betalen. Riad weigerde meteen. De hele transfersoap zou zich zonder medeweten van Roul en Dufermont afgespeeld hebben. Galjé (die sinds hij de samenwerking tussen Portsmouth en Zulte Waregem regelde wel enkele contacten in het Engelse voetbal heeft) en Van Acker zouden het erover eens geweest zijn dat ze met de transfer van Lestienne een goede financiële slag zouden kunnen slaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

door pierre danvoye

“95 procent van de inwoners van Moeskroen wil dat het stopt: ‘Geen cent meer voor Excelsior!’ Alfred Gadenne”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content