Heusden-Zolder is slechts rendabel voor KRC Genk als het in eerste klasse speelt en een toeschouwersaantal heeft van ongeveer 7000 man. Wetende dat dit aantal momenteel gemiddeld 1200 bedraagt, en dat voor een topclub in tweede nationale, en de cijfers van de andere clubs in eerste klasse in overweging nemend, lijkt dit aantal (7000) me nogal onrealistisch te zijn. Als de eerste klasse binnen enkele jaren ook nog eens herleid zal worden tot twaalf of veertien clubs, lijkt de toekomst van Heusden-Zolder me zeer uitzichtloos te zijn. Daarbij komt dat Heusden-Zolder altijd in Genk zal moeten blijven voetballen, als je weet dat voorzitter Stin Husson beweert dat een nieuw voetbalstadion binnen een straal van vijftig kilometer rond Genk niet leefbaar kan zijn.

Laten we echter niet vergeten dat KRC Genk ongeveer tien jaar geleden zelf ook slechts een modale tweedeklasser was, en dat toen de kloof met Anderlecht toen ook onoverbrugbaar leek. De tijd is gekomen om een topclub uit te bouwen in West-Limburg, bijvoorbeeld door een fusie tussen Heusden-Zolder en KVK Beringen. Als je bedenkt dat het grootste probleem van Heusden-Zolder precies is dat er een stadion in eigen streek ontbreekt, en als je dan weet dat er in Beringen al plannen op tafel liggen om een nieuw stadion te bouwen dat zal voldoen aan de eisen voor eerste klasse, dan weet je het wel. In Beringen hebben ze alles wat in Heusden-Zolder niet aanwezig is, zoals : een potentieel grote achterban, toekomstplannen om een stadion te bouwen, uitstraling. Kortom, behalve sportief succes is in Beringen alles aanwezig om er iets moois van te maken. En laat datgene wat het niet heeft, nu net dat zijn wat Heusden-Zolder wel bezit : namelijk een ploeg die volgend jaar waarschijnlijk in eerste klasse zal spelen. De supporters van beide clubs zullen ook wel beseffen dat Heusden-Zolder of Beringen zonder hulp van anderen (zoals nu van Genk) niet thuishoort in de toekomstige eerste klasse.

Dus, betrokkenen van beide clubs, wees realistisch en gooi alle nostalgie en vetes overboord. Natuurlijk zal alles niet meer hetzelfde zijn als vroeger, maar Heusden-Zolder speelt nu toch ook in Genk, is dat dan zoveel beter ? Daarbij komt dat er nu door zowel Heusden-Zolder als Beringen enorm veel geld wordt weggegooid – huurgeld voor het stadion Genk – en dat men in Beringen grote sommen geld spendeert aan het hogerop brengen van de club : allemaal geld dat door een fusie nuttig kan worden geïnvesteerd in een grote West-Limburgse club die wél een toekomst heeft in de hoogste afdeling.

Andy Dams, Beringen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier