Heeft Laurent WuillotMarco Casto vorige lente afgeraden om met Olivier Suray naar AC Allianssi in Finland te trekken, omdat hij vermoedde wat de plannen van Suray konden zijn ? Wuillot is de schoonbroer van Casto, met wiens zus hij is getrouwd. De ex-voetballer van Standard en Brussels maakte zich vorige week na Panorama bekend als de man die 200.000 euro is aangeboden voor de wedstrijd Brussels-Lierse van vorig seizoen. Het aanbod kwam van Suray, zo weet de VRT zeker, al wil Wuillot dat vandaag niet (meer) gezegd hebben. Kort daarna vertrokken Suray, Thierry Pister en een handvol spelers uit de Belgische competitie naar Allianssi.

Casto had daar bij moeten zijn, maar hij haakte af in laatste instantie. Om familiale redenen, zegt hij : “Ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat Laurent mij nooit ergens voor heeft gewaarschuwd. Mijn dochtertje ging naar het eerste leerjaar en daarom wilden we dat ze in België bleef. Omdat ik geen zin had om ver van mijn kinderen te zitten, besliste ik om niet te gaan. Laurent was zelfs heel blij voor mij dat ik naar Finland kon. Van wat er daarna is gebeurd, weet ik niets.”

Ander geluid bij Wuillot. Op dezelfde vraag antwoordt hij niet neen, hij zegt niet ja, maar zucht, aarzelt, mompelt en zegt uiteindelijk : “Luister… ja… ik weet niet… het is… ik… Bon, we hebben erover gepraat in de familie. Ik heb Marco raad gegeven, niet als vriend, maar als schoonbroer. Verder is hij groot genoeg om zelf zijn beslissingen te nemen. Weet u, ik heb geen zin om op deze geschiedenis terug te komen. Mijn naam is al te vaak genoemd.”

Wuillot en Casto keerden het profvoetbal vorige zomer de rug toe : de eerste speelt bij vierdeklasser Peruwelz, de tweede bij derdeklasser UR Namen. Allebei zijn ze bevriend met Eric Thomas, de anonieme getuige uit Panorama die zich de volgende dag al outte nadat hij door verscheidene spelers was herkend. Ook door Casto. “Ik ken hem erg goed en al erg lang. Hij heeft me nog werk bezorgd en de vrouw van Suray hielp hij ook aan een job. Hij is een gepassioneerd voetballiefhebber en gaat vaak naar wedstrijden kijken in de regio, onder meer in Bergen. Ik had hem direct herkend.”

Behalve Wuillot en Casto behoren ook Suray en Alexandre Teklak (La Louvière) tot Thomas’ vriendenkring. Alle vier kwamen ze als prille tiener naar Sporting Charleroi, waar ze ook één seizoen (1996/97) allemaal samen in het eerste elftal speelden. Casto is de peter van de zoon van Teklak, Teklak de peter van Casto’s dochter. Casto : “We zijn méér dan vrienden, ik zou zelfs zeggen : we zijn familie. Ik wist van dat geld, maar nog niet zo gek lang. Ik begrijp dat Laurent de familie daar niet mee heeft willen lastigvallen. Maar ik twijfel niet aan de integriteit van Olivier.” Wuillot : “Vrienden ? Suray is geen vriend, hij is altijd een collega geweest.”

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier