Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Naar het beeld van zijn ploeg kende Marco Nijs een moeizame seizoensstart. Beiden misten hun aanloop, maar er is beterschap op komst. Nijs stond onlangs op Moeskroen voor het eerst dit seizoen in de basis. Hij hoopt dat dit voor hem een nieuwe start bij de Kanaries betekent en dicht die een rustig seizoen toe.

Marco Nijs : “Laat het me zo stellen : het was een hele opluchting, die plaats in de basis. Ik hoop dat ik hiermee vertrokken ben, dat de problemen met de trainer achter de rug liggen. Ik denk ook niet dat we een jaar zullen moeten vechten tegen de degradatie. Wij hebben heel veel kwaliteit, echt waar.”

Waar ging dat dispuut met de trainer over ?

Marco Nijs : “Gewoon, ik was niet echt in vorm … ( stilte) Je kent spelers, hé, als een trainer ze niet gebruikt, zijn ze teleurgesteld en is de trainer voor hen een slechte trainer. Dat is uitgepraat. Ik was dit seizoen helemaal niet geblesseerd zoals sommigen dachten, mijn voorbereiding verliep zelfs redelijk goed, vond ik. Maar ik paste blijkbaar niet in het systeem van de trainer. Ik ben linkermiddenvelder of linksbuiten, eerder aanvallend dan verdedigend. Van de trainer moet een speler op mijn positie ook meeverdedigen, dat is in zijn ogen minstens zo belangrijk. In die structuur paste ik aanvankelijk niet. Ik ben me er beter op toe gaan leggen en ik had de indruk dat we de laatste weken naar elkaar toe groeiden.”

Sint-Truiden miste op Moeskroen wat vaste waarden. Dat zal hebben geholpen ?

“Neen, dat denk ik dus niet. Op basis van de trainingen merkte ik al dat ik dichter bij de wensen van de trainer stond. Dat van die geschorsten en geblesseerden was dus zeker niet de hoofdreden.”

Is het juist dat ze deze zomer nog van je af wilden ?

“Bah … Op een gegeven moment heb ik gevraagd of ik mocht vertrekken. Er waren contacten met Ajaccio, een tweedeklasser in Frankrijk. Maar weet je, de situatie was heel onduidelijk. De ene keer mocht ik gratis weg, maar als puntje bij paaltje kwam en ze wat financiële mogelijkheden zagen, moest er plots toch geld op tafel komen. Daarom heb ik alles afgeblazen. Ik heb gezegd : ik lig hier nog voor twee seizoenen onder contract, laten we dat uitdoen. Of tenminste : laten we zien wat er gebeurt tot aan de winterstop en dan kunnen we nog stappen zetten.”

Sint-Truiden duwde je nog richting Boedapest, maar dat weigerde je.

“Ja, dat was absoluut geen optie.”

Begrijp je dat Sint-Truiden teleurgesteld in je was na vorig seizoen ?

“Ja, want dat was ik ook. Ik heb zeker niet mijn beste jaar achter de rug. Na wat volgens mij toch een vrij behoorlijke start was, ben ik beginnen sukkelen met de knie. Vijf maanden hield een letsel aan de meniscus me langs de kant. Ik ben net 27 geworden en dat was mijn eerste ernstige letsel. Op zich kan zoiets gebeuren, maar bij een nieuwe club is dat vervelend. Toen ik weer in de ploeg kwam, leek alle ellende voorbij. Sint-Truiden stelde het behoud veilig, ik scoorde weer. Toen gebeurde er iets eigenaardigs : eens van het behoud verzekerd, vloog ik opnieuw naar de bank. De trainer had daar een logische uitleg voor, hij wilde kijken wat de andere jongens in hun mars hadden.”

Jij bent een aankoop van Herman Vermeulen. Misschien paste je niet in het kraam van Thomas Caers ?

“Neen, dat is een misverstand. Sint-Truiden had al contact met mij opgenomen voor Herman Vermeulen met de club over een contract praatte. Denk ik. Ik ben eerder een aankoop van Guy Mangelschots. Er waren diverse clubs bij wie mijn prestaties met KV Oostende waren opgevallen. Niet alleen Sint-Truiden, ook Standard, waar ik als tweedejaarsscholier en eerstejaarsjunior al een stukje van de jeugdopleiding kreeg. Maar ik koos voor Sint-Truiden omdat ik daar meer speelkansen zag.”

De jongens die nu in Beveren voetballen en vorig seizoen op Staaien hadden het gevoel dat de eigen jeugd er voorrang kreeg. Mee eens ?

“Absoluut niet, dat is een verkeerd beeld. Uiteraard vormden die jongens een groepje, omdat ze elkaar al zo lang kennen, maar het is niet zo dat ze alle inbreng van buitenaf boycotten.”

Blij dat de door de Chinees Ye in opspraak gebrachte Gilbert Bodart weer aan het werk is ? Met hem beleefde je in Oostende een mooie periode.

(lacht) Begin niet ! Ik heb er als linksachter vijf goals gemaakt en dat was niet slecht. Ik heb GilbertBodart gefeliciteerd met zijn nieuwe club, meer niet. Met die zaak heb ik niks te maken.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier