‘Hij kwam, hij zat en hij bleef zitten.’ Het spandoek voor de tribune van de Westelse harde kern vatte zaterdag tegen OHL nog eens samen wat de meest kritische volgers het hardst tegen de borst stuit: de schijnbare gelatenheid die Jan Ceulemans langs de lijn uitstraalt. Een van hen had op het forum het voorstel gelanceerd om een banner te maken met daarop een vishengel en een Tongerlo. Kwestie van ook de gezapigheid er nog eens in te wrijven. Want wie gezapigheid troef maakt, krijgt miserie. Maar soms ook een ‘full house’: Westerlo speelde twee bekerfinales en mag zich bekerwinnaar noemen, het haalde twee keer Europees voetbal, won vorig seizoen play-off 2, heeft – met een intermezzo bij Club Brugge – al twaalf seizoenen dezelfde trainer en bracht spelers naar het hoogste niveau zoals Toni Brogno , Jaime Ruiz , Patrick Ogunsoto , Kevin Vandenbergh , Paulo Henrique , Christian Brüls en Nabil Dirar .

Helaas mist het dit seizoen voortrekkers en werd in de foute vijver gevist, met een reeks zwakke transfers – soms van spelers met een hoog blessurerisico, zoals die van AA Gent – als gevolg. Jan Ceulemans evenwel houdt zich nog meer low profile, maar blijft alle kritiek ten spijt voor de rest zichzelf, zijn methodes en zijn discours trouw: niet schreeuwen langs de lijn, nuchter analyseren en ook onder druk zelden of nooit uithalen naar de tegenstanders.

Glenn Verbauwhede daarentegen verloor na de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen Lierse haast zijn zelfcontrole omdat nog twee journalisten in de gang konden rondhangen terwijl bijna alle spelers de kleedkamer hadden verlaten. Professionalisme, daar ging het hem om, brieste hij.

Een groep naar voren jagen en onder tijdsdruk beslissen over aanwervingen die er moeten stáán, het zijn niet de sterkste kanten van Jan Ceulemans. Maar Herman Wijnants liet er de voorbije weken geen twijfel over bestaan: hij blijft (zitten). Tegen OHL bleef journaisten de toegang tot het spelersgedeelte van de gang op last van Herman Wijnants ook laat op de avond nog ontzegd. Hier en daar dient nu eenmaal een strakkere regie gevoerd, maar als de crisis is overwonnen of doorworsteld, zal de Westelse entourage zich weer herinneren wat hen te doen staat voor het nieuwe seizoen: gaan vissen zoals vroeger. En dan een Tongerlo drinken.

DOOR RAOUL DE GROOTE

Wie gezapigheid troef maakt, krijgt miserie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier