Als een grijze muis kwam Adrie Koster afgelopen zomer naar Brugge, maar hij zorgde voor stabiliteit bij Club en loodste hen met panache naar een voorlopige tweede plaats. Nederlandse stemmen over de Brugse coach.

A drie wie? Zo klonk het bij veel kenners, toen de coach uit Zierikzee vorige zomer werd voorgesteld als opvolger van Jacky Mathijssen bij Club Brugge. In Nederland weten ze de trainerskwaliteiten van Adrie Koster (55) al langer naar waarde te schatten, ook al begeleidde de voormalige rechtsbuiten voornamelijk bescheiden clubs, uitgezonderd zijn acht maanden bij Ajax. De drievoudige Nederlandse international, die in 1983 door een knieletsel medisch werd afgekeurd, drukte bij zijn eerste buitenlandse avontuur meteen zijn stempel: Club Brugge heeft weer een ziel, speelt goed voetbal en kreeg opnieuw aanzien.

Brave huisvader

“Hij is de saaiste Nederlander die ik ken”, beweert Johan Derksen, de hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International. “Leuke dingen over hem bestaan niet. Ik kon nog geen enkele keer glimlachen met hem. Dat is een nadeel, want tegenwoordig moet je als trainer ook een beetje flamboyant zijn. Adrie is een brave huisvader, die nooit iets verrassends doet of iets opzienbarends zegt.

“Adrie kent zijn prioriteiten. Hij is een onopvallende man, die zijn elftal altijd verzorgd laat voetballen. Overal haalt hij het optimale rendement uit een team. Hij staat ook nooit ter discussie. Koster is een aimabele jongen, die heel respectvol met spelers en zijn omgeving omgaat. Een vaderfiguur, iemand met ouderwetse goede manieren. Zo’n familieman, hé. De christelijke sector bij ons heeft het altijd over het gezin als hoeksteen van de samenleving. Nou, Adrie past perfect in dat beeld: hij is de ideale schoonzoon. Volgens mij heeft die man nog nooit naast de pot gepist. Ook als speler was hij in Nederland geen enkele keer bij een relletje betrokken.

“Adrie komt uit Zeeland. Voor ons is dat al bijna België. Koster heeft ook die bescheidenheid en dat introverte, hij heeft niet de grote bek van de meeste Nederlanders. Ik kan me voorstellen dat veel voetbalspelers vertrouwen in hem hebben. Het is niet de man die als een gek voor de dug-out staat te springen en te roepen. Hij pakt ook zelden uit met donderspeeches of scheldtirades. Ik hoorde zelfs nog nooit dat Koster met een stemverheffing sprak. Hij is een heel evenwichtige man. Dat hebben voetballers graag.

“Ik vind het heel leuk dat hij wat krediet kon kweken. Bijzonder spontaan, gewoon door zichzelf te zijn, gaf hij die spelersgroep vertrouwen. Die ervaren dat nu als een warm bad. Koster voert een eerlijk beleid. Hij zal de jongens die naast de ploeg vallen wel van argumenten voorzien. Vandaar dat de wisselspelers – zelfs Wesley Sonck is blijkbaar voor rede vatbaar – ook altijd tevreden zijn en niet morren. Ze krijgen een keurige uitleg over hun status. Dat geeft duidelijkheid, en zo zijn er nooit conflicten. Wil je rust bij een club, haal Koster binnen!

“Zijn grootste ambitie blijft spelers beter maken. Adrie is er een meester in om te werken met het aanwezige materiaal. De meeste Nederlandse coaches zeuren al snel om aankopen. Koster past gewoon bij België, ook al qua instelling. In het verleden waren er Nederlandse trainers die jullie wilden uitleggen hoe het voetbal in elkaar steekt. Totaal verkeerd natuurlijk. Zoals Jan Olde Riekerink ooit bij AA Gent. Erger kan eigenlijk niet. Als je met hem praat, dan heb je de indruk dat je tegenover Louis van Gaal zit. Olde Riekerink mag de B1 van Ajax trainen! En sinds hij in 2007 hoofd jeugdopleiding werd, stroomt er geen enkele belofte meer door.

“Inzake vakmanschap en resultaten scoort Koster sowieso hoog. Hij is totaal niet bezig met zijn imago. Je kunt met hem uren inhoudelijk over voetbal lullen, want hij geeft heldere analyses op een serieuze toon en hij heeft een goede kijk op de zaken. Na de grootste teleurstelling uit zijn leven – die ernstige blessure – gooide hij zich met volle overgave op zijn trainerscarrière. Het werd zijn leven en hij doet het gewoon prima!”

Ondergewaardeerd

“Adrie was altijd een behoorlijk stille kracht, die weinig ruchtbaarheid wil geven aan het intensieve werk dat hij levert”, zo omschrijft Jaap de Groot, de chef-sport van de krant De Telegraaf, het liever. “De kenners doorzien dat. Maar helaas bestaan er niet zo veel in het voetbal. Daardoor was Koster vaak ondergewaardeerd. Overal waar hij passeerde, gingen de ploegen beter voetballen en kwam er rust in de spelersgroep. Adrie is nu eenmaal een no-nonsense-Zeeuw met een open karakter. Heel eerlijk naar zijn jongens toe. Als voormalige aanvaller streeft hij constant naar creativiteit en offensief spel.

“Adrie is niet de persoon die zichzelf zal verkopen. Een tafelspringer is hij absoluut niet. Hij blinkt uit door zijn prettige bescheidenheid, toont geen profileringsdrang. Koster zal altijd, mocht er ooit euforie rond zijn persoon kunnen ontstaan, alles tot de juiste proporties herleiden.

“Hij maakt nu the story of his life mee, maar ik denk niet dat hij daar een seconde van wakker ligt. Adrie is niet meteen een carrièremaker. Daarom ligt hij ook zo goed in België, door zijn nuchterheid én zijn vastberadenheid. Koster kan immers op de juiste momenten op zijn standpunten blijven staan. Zonder veel te zeggen, heel koppig. Trouw en honkvast is hij ook.

“Hij is ook een heel sociale man, die sterke interesse toont voor de persoonlijkheid van zijn spelers. Een echt voetbaldier. Gepokt en gemazeld door het spelletje. We zijn blij met dit geslaagde huwelijk.”

door frédéric vanheulebeelden: belga

Hij is de saaiste Nederlander die ik ken.Johan Derksen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier