Toen haar vader in 1983 Parijs-Dakar won, was Vanina Ickx nog maar acht jaar oud. Logisch dat zij slechts vage herinneringen overhoudt aan die triomf. Wist zij veel dat de overwinning van haar bekende vader zo veel weerklank vond in ons land. Sindsdien evenaarde geen enkele landgenoot de prestatie van Jacky Ickx en dat geeft die zege nog extra glans. Een terugblik op de carrière van de grote kampioen met zijn dochter Vanina, die zelf in de autosport stapte toen ze 21 was, en die in april mama wordt.

Wat zijn uw herinneringen aan de Dakar van 1983?

“Dat klinkt misschien verrassend, maar ik herinner me van die editie niet meer dan van de andere jaren. Ik weet nog heel goed dat we met de familie naar Parijs zijn gegaan, om de start bij te wonen. Er heerste een bijzondere sfeer, je voelde dat er iets groots op til was. Toen was de Dakar nog een evenement op mensenmaat, dat is vandaag niet langer het geval. Ik weet ook nog dat we met mijn ma de wedstrijd gingen proberen te volgen, maar dat was niet gemakkelijk omdat we niet altijd wisten waar mijn vader was. En toen hij de rally gewonnen had, herinner ik me geen taferelen van euforie. Hij heeft zich nooit graag op de voorgrond geplaatst, niet bij een overwinning en evenmin bij een nederlaag.”

Wanneer besefte u dat uw vader, met zijn zes overwinningen in de 24 uur van Le Mans en alle successen in de Dakar en de F1, iets unieks gerealiseerd had?

“Als kind en later als tiener heb ik de carrière van mijn pa niet zo gevolgd. Hij sprak er ook niet zo vaak over met ons. Het is pas zodra ik zelf begon te racen – ik was toen 21 – dat ik besefte wat hij had gerealiseerd in zijn carrière. Mensen vertelden me anekdotes en raakten niet uitverteld over hoe goed hij was in zijn tijd. Met name zijn vele successen in de 24 uur van Le Mans vormden een onuitputtelijke bron van verhalen.”

Hoe blikt u zo veel jaren later terug op de carrière van uw vader?

“Ik ben trots op hem. Hij heeft een uitzonderlijk palmares bijeen gereden in uiteenlopende takken van de autosport. Zijn overwinning in Parijs-Dakar vormde de kers op de taart. Die zege onderstreepte nogmaals wat voor een uitzonderlijke, veelzijdige autocoureur mijn vader geweest is.”

In 2000 maakte hij een comeback in de autosport en verscheen samen met u aan de start van Parijs-Dakar. Dat moet een heel bijzondere ervaring zijn geweest? “Hij heeft me daarmee een ongelofelijk geschenk gegeven, ik zal dat nooit vergeten. Het was fantastisch aan zijn zijde. In die tijd had de Dakar nog een menselijk gezicht. Door me mee te nemen, kon mijn pa mij zijn wereld laten zien, toonde hij me de dingen die hem bezighielden. Hij keert nog vaak terug naar Afrika. Hij heeft er zijn hart verloren.”

Is het niet moeilijk om de dochter te zijn van een groot kampioen?

“Helemaal niet. Hij is mijn grote voorbeeld. Was ik een jongen geweest, dan zou het misschien moeilijker geweest zijn. Maar als meisje voel ik geen enkele druk op mijn schouders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier