Ook dit seizoen met KV Kortrijk bewijst Georges Leekens dat hij een succescoach is. Davy De Beule heeft hem bij drie verschillende clubs als trainer gehad en kent hem als geen ander. ‘Hopelijk kan hij binnenkort een paardenstaartje maken.’

In huize De Beule wordt de deur opengedaan door dochtertje Ana Lucia. De tweejarige vrolijke kleuter was net aan het spelen met papa Davy. Ze stelt het dan ook niet erg op prijs dat de aandacht van haar speelkameraad nu volledig naar het interview gaat en niet meer naar haar. “Papa moet even praten met de journalist. Ga maar braaf mee met moeke. Straks kunnen we verder spelen.” Teleurgesteld druipt het meisje af, maar niet voor ze nog een zoen van papa steelt. “Nu ben ik klaar voor Georges Leekens”, lacht Davy De Beule, die met plezier tekst en uitleg geeft bij vijf eigenschappen van zijn coach.

Ervaring

Davy De Beule: “Leekens zit al jaren in het vak en kent de voetbalwereld door en door. Iedere keer weer slaagt hij erin om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en het respect van zijn spelers te winnen. En als de ploeg een moeilijke periode doormaakt, panikeert hij nooit. Of hij laat het toch niet merken aan zijn groep.

“Leekens heeft geleerd om steeds het zekere voor het onzekere te nemen. Hij geeft zijn spelers altijd twee verschillende opstellingen: één zoals hij wil spelen en een tweede voor het geval dat de eerste niet zou werken. Tijdens de theorie voor de wedstrijd legt hij beide systemen uitvoerig uit. Zo kan hij razendsnel ingrijpen als het op het veld niet loopt zoals hij wenst. En iedereen weet dan perfect wat hij moet doen. Ik kan me niet herinneren dat we ooit al hebben moeten wisselen van systeem tijdens de wedstrijd. Hij kiest van in het begin het goede, dankzij zijn jarenlange ervaring natuurlijk.

“Hij weet ook perfect hoe hij met de spelers moet omgaan, zowel op als naast het veld. Als je een probleem hebt, kan je steeds bij hem terecht. Hij is erg begaan met zijn spelers. Toen ik nog bij AA Gent speelde, had ik last van het cytomegalovirus. Hij is toen met mij mee naar de dokter gegaan. Dat zie ik niet alle trainers doen. Hij is zelf ook bezig met homeopathie. Als een speler last heeft van een kwaaltje, stelt Leekens vaak voor om een bepaald kruid te nemen.”

Discipline

“Leekens wil dat iedereen gedisciplineerd is. Bij KV Kortrijk is er een boetesysteem. Je mag niet te laat komen, maar de trainer staat ook niet aan de deur met een chronometer. Van hem mag er plezier gemaakt worden, maar enkel op de juiste momenten. Vlak na een verloren wedstrijd moeten er geen flauwe mopjes gemaakt worden. Het geld van de boetes gebruiken we om leuke dingen mee te doen. Sommige trainers verplichten hun spelers ook om naast de boete nog te trakteren met koffiekoeken of iets dergelijks. Bij Leekens is dat niet het geval. Maar als er iemand verjaart, brengt die altijd taart mee. Dat is een traditie die hij installeerde bij Lokeren en AA Gent en nu ook bij Kortrijk. Wie wint tegen zijn ex-ploeg trakteert, maar dan met champagne. Zelf doet Leekens spijtig genoeg niet mee aan die traditie. Hij zou kisten vol champagne moeten trakteren.”

Motivatie

“Leekens spreekt nooit over een gelijkspel. Hij wil altijd en overal winnen. Die winnersmentaliteit brengt hij ook over op zijn spelersgroep. Als hij ziet dat we ons voetje terugtrekken tijdens een duel, wordt hij gek op de bank.

“Hij weet bij iedere speler de juiste snaar te raken. Hij voelt aan wanneer iemand klaar is om in de ploeg te komen. Bij AA Gent bracht hij Alin Stoica pas in de loop van het seizoen in de ploeg. Voordien was hij daar nog niet klaar voor. Leekens had geduld en dat werd beloond. Bij Christophe Grégoire liep het ook zo.

“Ik ken geen enkele trainer die zo hamert op het teambelang. Tijdens elke bespreking laat hij vallen dat het team belangrijker is dan het individu. Een speler die voor de goal komt en voor eigen succes gaat in plaats van de bal af te leggen voor een ploeggenoot die beter gepositioneerd staat, zou Leekens bijna afmaken. En terecht. Hij wil ook dat we met de hele ploeg samen activiteiten doet. Zo gaan we ’s middags soms bowlen of karten en dan eten we ’s avonds gezellig iets.”

Bijgeloof

“Iedereen weet dat Leekens bijgelovig is. Bij Lokeren en AA Gent was er de befaamde gele sjaal. Nu is er de rode jas. Als we een training doen de dag voor een wedstrijd en we winnen die match, dan kan je er zeker van zijn dat we de week nadien exact dezelfde training voorgeschoteld krijgen. Dat blijft zo tot we een wedstrijd verliezen. Pas dan zal Leekens iets veranderen aan de training.

“Als we op verplaatsing spelen en het seizoen voordien verloren we daar, dan wil hij ook dat alle spelers op een andere plaats in de kleedkamer gaan zitten. Maar als we wonnen, moet iedereen weer op dezelfde plaats gaan zitten.

“Nu heeft hij beloofd om zijn haar niet meer te laten knippen zolang we wedstrijden winnen. Hopelijk kan hij binnenkort een paardenstaartje maken.”

Intelligentie

“Leekens weet hoe hij zijn spelers moet aanpakken. Niemand klaagt over de trainer, zelfs de bankzitters niet. Het mooiste voorbeeld is Tom Soetaers. Die kwam naar Kortrijk om veel te spelen, maar kwijnde uiteindelijk weg op de bank. Toch heeft hij nooit een slecht woord over zijn ex-trainer gezegd, ook niet na zijn transfer. Dat wil wel wat zeggen. Ik ken geen enkele speler die problemen of ruzie heeft met de coach.

“Leekens ziet ook vaak kwaliteiten die anderen niet zien. Zo zag hij dit seizoen een rechtsback in Brecht Capon. Ook bij Gent schoolde hij Sandy Martens en Guillaume Gillet om tot rechtsachter. En hij kan er dan ook voor zorgen dat die spelers met volle overgave spelen op hun nieuwe positie.

“Hij is ook intelligent genoeg om te beseffen wanneer hij het maximum met een groep heeft bereikt. En dan vertrekt hij. Leekens zet de deur altijd op een kier. Er staat een opstapclausule in zijn contract, maar we hopen allemaal dat hij nog een jaar bij Kortrijk blijft. Want als je met hem aan het seizoen begint, dan kan je er zeker van zijn dat het een zorgeloos jaar zal worden. Met Leekens zak je nooit!”

door ellen voorspoels

Als hij ziet dat je je voet terugtrekt tijdens een duel, wordt hij gek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier