Hoe gevaarlijk is Andrés Mendoza, die onberekenbare Peruaanse linkerspits van Club Brugge ? Een elftal Belgische verdedigers over El Condor : ‘Andrés Mendoza is…’

“… één van de beste linksbuitens van de Belgische competitie. Het is een vrij complete speler die je geen seconde uit het oog mag verliezen. Hij is snel, heeft techniek en is slim ; hij scoort en hij laat scoren. Zie het aantal goals en assists waar hij ieder seizoen voor zorgt, zie ook zijn aandeel in het winnen van de bekerfinale, de titel en de kwalificatie voor de Champions League. Hij is dus belangrijk voor Club Brugge.”

( Onder Turaci, Standard)

***

“… is een spits die vanuit de moeilijkste hoek zou durven te trappen. Is iemand die fel aanwezig is, die heel veel op een verdediging weegt. Is beweeglijk, heeft een goeie actie en een goeie trap in de voet. Kan rommelen in de zestien meter en beschikt over een schijnbeweging en een kapbeweging waarmee hij op een kleine ruimte een man kan uitschakelen. Tegen ons zette hij Brian Priske en mezelf zo op het verkeerde been. Hij is alleszins iemand die bepalend kan zijn voor dit Club Brugge. Ik denk niet dat hij een andere voetballer is geworden, maar momenteel blaakt hij gewoon van vertrouwen.”

( Jan Moons, Genk)

***

“… een spits die er in België samen met Aruna boven uitsteekt door zijn startsnelheid. Kan wel eens zoals Roberto Carlos verschrikkelijk uithalen met de wreef, halvelings buitenkant waardoor de bal een curve meekrijgt, maar schiet toch dikwijls nonchalant. Is sowieso onvoorspelbaar. Gaat buitenom of binnendoor, kan je langs twee kanten nemen, en schiet vanuit alle hoeken. Zoekt wel dikwijls zijn linker, maar niet zonder schijnbewegingen. De nonchalance waarmee hij soms speelt en met doelkansen omgaat, is een karaktereigenschap. Hij heeft een redelijk moeilijk karakter. Hij verdraagt bijvoorbeeld heel weinig van ploegmaats. Zijn houding tegenover medespelers heeft mij altijd geërgerd. Handgemeen op training maak je met hem wel vaker mee. Ik vind dat erg, als iemand zelfs twee keer kort na elkaar uithaalt als een straatvechter. Maar ja, liever dan hem uit te rangeren, wil men er geld van maken, denk ik. Hij heeft natuurlijk de kwaliteit om een match met één actie te beslissen en zulke spelers lopen niet dik in de Belgische competitie. Daarom blijft hij in de ploeg ook, daarom kan hij zich permitteren laat terug te komen van een interland, een week niet te trainen zelfs. Hij kan super zijn, zeker in een systeem met flankaanvallers die vaak in het spel worden betrokken zoals bij Club Brugge, waarbij er vanuit het middenveld wordt uitgebroken. Dat is ideaal voor hem. Vroeger vond ik hem beter centraal, maar nu speelt hij het best op de flank. Dat komt omdat hij steviger geworden is in de duels. Hij gebruikt beter zijn lichaam. Hij heeft ook een hele goeie basisconditie, hij kan lang lopen, maar dat hangt van wedstrijd tot wedstrijd af. In Dortmund was het de match van het jaar, logisch dat hij daar alles geeft. Of hij er zin in heeft, speelt bij hem een grote rol. Misschien dat het komend weekend tegen AA Gent minder belangrijk is om uit te blinken (lacht).”

( Tjörven De Brul, AA Gent)

***

“… is niet die echte superspits waarvoor hij zichzelf aanziet, kreeg ik de indruk. Hij passeerde mij één keer in de hele wedstrijd en dat vind ik daarvoor toch iets te weinig. Die ene keer zat de bal wel binnen, ja. Ik dek zijn linkervoet af, hij komt naar binnen, waar Kanu iets te laat komt om dekking te geven, en hij trapt zowaar met zijn rechter binnen. Hij is zeer snel op de eerste meters, maar ik had meer verwacht. Een superspits doet ook meer met die twee kansjes die hij centraal kreeg.”

( Bram Vandenbussche, Cercle Brugge)

***

“… zot (lacht), als mens en ook als speler. Zit in zijn eigen leefwereld, doet zijn goesting, is soms heel nonchalant, soms echt niet bij de les, slaat soms zelfs tilt op training. Zijn mentaliteit is een heel andere dan de onze, maar om te weten hoe dat komt, had je hem moeten zien opgroeien. Hij is nogal egoïstisch, terwijl hij meer rendeert, vind ik, als hij in dienst van de ploeg speelt. Wat hem onderscheidt van de rest is zijn enorme snelheid. Dat is precies wat in het hedendaagse voetbal het verschil maakt : loopsnelheid en snelheid van uitvoering. Zijn kwaliteit is dat hij zeer goed gebruikmaakt van zijn explosieve eerste meters, zijn nadeel is dat hij al eens een controle mist en dan terug moet. Het is een kwestie van concentratie, denk ik. Want als je ziet wat hij soms met een bal doet, kan je moeilijk zeggen dat hij basistechniek mist. Het is een rare. Je krijgt er soms geen vat op. Hij zou missen voor open doel en kort daarna vanop 20 meter een bal zonder kijken met de buitenkant van de voet in het hoekje knallen. Dat gebeurt redelijk veel op training. Dat is typisch Mendoza. Rechts gebruikt hij haast niet, maar met links kan hij soms verschrikkelijk uithalen. Het is verdomme toch iemand die in een goeie dag enorm veel kan, hoor. Hij heeft ook een serieuze body en een groot uithoudingsvermogen. In fysieke tests is hij altijd bij de besten. Ik denk dat alleen Timmy Simons beter doet. Sedert de terugronde van vorig seizoen werkt hij na de training af en toe op afwerking, maar ik weet niet of hij ooit echt een killer zal worden. Maar hij is nog maar 25, hij kan nog een grote worden.”

( Olivier De Cock, Club Brugge)

***

“… is een gevaarlijk heerschap, omdat hij zowel snelheid als techniek heeft. De vorige jaren had je wel eens de indruk dat hij er niet met zijn gedachten bijliep, bleef hij na een mislukte dribbel of een slechte controle wel eens staan, maar nu staat hij heel scherp. Hij schept meer kansen en trapt er meer binnen. Zelfs drie dagen na de wedstrijd in Dortmund bleef hij negentig minuten in de wedstrijd. Vanwaar die evolutie komt, weet ik niet. Het verstand komt maar met de jaren zeker (lacht) ? Wat je met Mendoza ook hebt, is dat hij zich niet zoals Aruna laat intimideren. Hij zal je wel eens met een grijns aankijken : wat doe jij nu jongen ? ! Maar hij zal niet zoals sommigen slaan of natrappen of venijnige trucs bovenhalen. Momenteel is hij duidelijk de man waar het in Brugge rond draait. Als hij die lijn doortrekt, kunnen ze er in de Champions League nog veel plezier aan beleven. Zijn kracht is dat hij opeens kan toeslaan. Als de ploeg onder druk komt, is hij met de lange bal altijd bereikbaar, klaar om op snelheid weg te glippen. Je moet er zo dicht mogelijk bij blijven, heel de wedstrijd alert zijn en dan nog moet je hopen dat hij geen magistrale actie uit zijn voeten schudt.”

( Stefan Leleu, Antwerp)

***

“… een complete voetballer, weliswaar met ups en downs. Hij is zo onvoorspelbaar, ik moet altijd heel erg opletten met hem. Eigen aan hem zijn de bewegingen die hij soms maakt. Zijn kwaliteit is een man uitschakelen, daarom is hij aartsgevaarlijk als hij de zestien meter binnenkomt. Mist wel veel kansen, maar dat betekent dat hij er ook veel creëert of toch minstens vaak op de goeie plaats is. Aruna is er ook zo één. Mist ook veel kansen, hoor en lees ik, maar tegen ons wordt hij één keer uit het oog verloren en zit de bal wel binnen. Neen, je kunt er niet op rekenen dat ze weer eens zullen missen (lacht). Kwestie is met zulke kerels altijd honderd procent geconcentreerd te zijn, niet te snel te happen en steeds de bal in het oog te houden.”

( Peter Voets, Sint-Truiden)

***

“… is zoals wel meer zwarten in staat tot alles en tot niets. Ik vind het een speler die constant op een verdediging weegt. Is enorm snel en wendbaar, en heeft présence voor de goal. Kenmerkend voor hem is ook dat hij niet in de put zit als een actie mislukt, maar blijft doorgaan. Dat is een meerwaarde. Hij mist veel kansen omdat hij niet echt een killer is, niet het type-Jestrovic, dat op kansen wacht. Mendoza is meer de man die acties maakt, assists levert en zijn goaltjes meepikt. Hij moet ballen hebben, spelen, lopen. Ik heb het altijd al een speler met heel veel kwaliteiten gevonden. In het systeem van Brugge, met drie spitsen die switchen, kan hij van goudwaarde zijn. Aruna vind ik nog beter en moeilijker te verdedigen, die heeft nog meer snelheid en is man tegen man nog sterker dan Mendoza.”

( Georges Arts, La Louvière)

***

“… een arrogant ventje. Als verdediger raak je hem natuurlijk al eens of trek je wel eens aan zijn trui, maar hij heeft de neiging om zich te revancheren. Hij probeerde al twee keer een elleboog in mijn gezicht te zetten. Het verbaast mij dat hij nog niet vaak is uitgesloten. Zijn arrogante houding, dat lachje op zijn gezicht, de uitdagende manier waarop hij je bekijkt en probeert uit te lachen, het feit dat hij je na de match geen hand geeft… Mijn indruk is dat hij sterallures heeft. Als voetballer is het een man van flitsen. In de bekerfinale tegen ons was hij fenomenaal en scoorde hij een hattrick, maar tot zijn eerste goal was hij onzichtbaar. Je hebt het gevoel dat hij geen bal raakt, compleet in je achterzak zit, maar opeens is hij weg en… zit die bal binnen. Zijn voornaamste kenmerk is zijn goeie dribbel vanuit stilstand. Je laat hem daarom best niet in de zestien meter komen, ook omdat hij zich makkelijk laat vallen. Ik vind het een goeie speler, maar niet de topspits die zich alles mag permitteren en waar iedereen voor moet wijken. Mbo Mpenza bijvoorbeeld is beter. Sneller, krachtiger, werkkrachtiger en veel beter qua mentaliteit.”

( Koen De Vleeschauwer, Moeskroen)

***

“… is een speler met een uitstekende mentaliteit, denk ik. Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad in zijn carrière, maar heeft altijd weten terug te vechten. Ik denk dat het een zeer correcte speler is, want de keren dat ik tegen hem heb gespeeld, is er geen onvertogen woord gevallen. Hij heeft een zekere snelheid en een zekere kracht en heeft ook de kwaliteit om zich onzichtbaar te maken. Daardoor is hij voor een verdediger moeilijk te controleren.”

( Frank Defays, Charleroi)

***

“… is een absolute topspits. Als hij ook nog de nodige rust voor de goal kan bewaren, dan heeft hij zijn plaats in een heel serieuze Europese topclub. Als Club Brugge dat op dit moment al niet is natuurlijk. Zijn grootste troef is dat hij met één actie een wedstrijd kan beslissen. Hij heeft een goed linkerbeen, zijn rechter is niet zo goed. Soms weet hij zelf niet wat hij doet en daardoor is hij moeilijk te bespelen. Het is wel het type waar ik heel graag tegen speel, omdat hij echt vanuit de actie voetbalt. Het is iemand die makkelijk scoort en ook heel makkelijk mist. Scoort de makkelijkste ballen, mist de moeilijkste. Ik vind hem het best op de linkerkant, omdat hij dan echt van de buitenkant kan komen en met zijn snelheid veel gevaarlijker kan zijn. Af en toe laat hij een nonchalante indruk, maar ik vind hem door de jaren veel volwassener geworden. In het begin was hij heel opvliegend, zocht hij achter alles racisme ook. Ik denk dat dit eruit begint te gaan, dat hij rustiger in het hoofd aan het worden is en daardoor moeilijker uit evenwicht te brengen door tegenstanders en publiek.”

( Carl Hoefkens, Germinal Beerschot) .

door Christian Vandenabeele

‘Zoals Roberto Carlos kan hij verschrikkelijk uithalen met de wreef.’ (Tjörven De Brul)

‘Mijn indruk is dat hij sterallures heeft.’ (Koen De Vleeschauwer)

‘Hij laat zich niet, zoals Aruna, intimideren.’ (Stefan Leleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier